Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Švýcary čeká těžká mise - navázat na loňský úspěch

Oprávněně se říká, že obhájit bývá mnohem těžší než vyhrát. A v případě finálové účasti, která byla pro loňský švýcarský zázrak úspěchem na úrovni světového titulu, to platí rovněž. Tradičně disciplinovaní a zejména defenzivně velmi zdatní bojovníci s helvétským křížem na dresu se za šestnáct let od posledního návratu do elitní skupiny vypracovali v tradiční postrach všech favoritů. Jako obhájci stříbrných medailí však mají jistotu, že v Minsku je už rozhodně nikdo nepodcení. Naopak, zejména přesvědčivé výhry proti celkům z druhého sledu budou spíše povinností.

Sport
zdroj: ČT4

Švýcaři jako zakládající člen IIHF patřili v meziválečném období k nejsilnějším evropským zemím a do roku 1953 získali na světových šampionátech (v té době se mezi ně započítávaly i olympijské hry) celkem devět medailí. Z nich nejcennější je bezesporu domácí stříbro z roku 1935 a také olympijské bronzy z let 1928 a 1948. Následující čtyři desetiletí však pouze pendlovali mezi skupinou B a elitou, do které se natrvalo vrátili až na domácím šampionátu v roce 1998, kde navíc vybojovali senzační semifinálovou účast.

Medailový sen generací švýcarských hráčů však došel naplnění až loni, přesně šedesát let od posledního cenného kovu. V těžké stockholmské skupině s Kanadou, severským trojbojem Švédsko, Dánsko a Norsko a také českým výběrem ztratili Švýcaři jediný bod, když Kanadu udolali až v prodloužení 3:2. A nezastavili se ani v play-off, po druhém vítězství nad Českem nedali v semifinále šanci Američanům a nad jejich síly bylo až ve finále domácí Švédsko.

Kanadský kouč Sean Simpson má v pětadvacetičlenném výběru hned jedenáct úřadujících vicemistrů světa. Na historickém výsledku se loni ve Stockholmu podíleli brakář Reto Berra, obránci Roman Josi, Mathias Seger, Eric Blum a Robin Grossmann a útočníci Simon Moser, Andres Ambühl, Luca Cunti, Simon Bodenmann, Reto Suri a Denis Hollenstein. Další majitel stříbra Julien Vauclair z Lugana pak přišel o nominaci kvůli zranění z duelu s Českem v Euro Hockey Challenge a Thibaut Monnet z Fribourgu neprošel posledním zúžením kádru.

Hned šestice hráčů dorazí do Minsku ze zámořské NHL. Vedle již zmiňovaného brankáře Berry z Colorada, obránce Josiho z Nashvillu a jeho klubového spoluhráče Mosera se k týmu připojil i obránce Yannick Weber z Vancouveru a útočníci Damien Brunner z New Jersey a Sven Bärtschi z Calgary. Naopak po náročné sezoně pozvánku odmítl sedmatřicetiletý elitní bek Philadelphie Mark Streit. Další kvarteto hráčů by ještě mohlo Simpsonův kádr posílit v závislosti na vývoji sérií druhého kola play-off. Ve hře o Stanley Cup zůstávají brankář Jonas Hiller a obránce Luca Sbisa z Anaheimu, další bek Raphael Diaz z Rangers a křídlo Minnesoty Nino Niederreiter.

Do turnaje vstoupí Švýcaři hned úvodní den duelem s Ruskem, v dalších zápasech základní skupiny B je čekají postupně Spojené státy americké, Bělorusko, Německo, Finsko, Kazachstán a Lotyšsko. Ačkoliv zejména houževnatí Němci budou pro podobně hrající Švýcary nepříjemným soupeřem, je účast ve čtvrtfinále pro zkušený výběr téměř povinností. Neúspěch na olympijských hrách, kdy po dobře odehrané základní skupině vyhořeli Švýcaři v osmifinále s podceňovaným Lotyšskem, však varuje. Pokud by se podobný propadák opakoval i v Minsku, přišla by patnáctiletá práce trenerů Ralpha Kruegera a současného kouče Simpsona vniveč.

Nominace Švýcarska na MS v hokeji:

brankáři: Leonardo Genoni (Davos), Reto Berra (Colorado Avalanche, Robert Mayer (Hamilton/AHL)

obránci: Eric Blum (Kloten), Robin Grossmann (Davos), Tim Ramholt (Zug), Dominik Schlumpf (Lugano), Mathias Seger (Curych), Roman Josi (Nashville Predators), Dean Kukan (Lulea/Švéd.), Yannick Weber (Vancouver Canucks)

útočníci: Denis Hollenstein, Kevin Romy (oba Ženeva), Simon Bodenmann, Victor Stancescu (oba Kloten), Luca Cunti, Reto Schäppi (oba Curych), Etienne Froidevaux (Lausanne), Benjamin Plüss (Fribourg), Andres Ambühl (Davos), Thomas Rüfenacht (Lugano), Reto Suri (Zug), Damien Brunner (New Jersey Davils), Sven Bärtschi (Calgary Flames), Simon Moser (Nashville Predators)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články