Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Švýcaři těsně porazili Lotyše a poslali do čtvrtfinále Finsko

Minsk – Lotyši si na účast ve čtvrtfinále mistrovství světa musí počkat nejméně další rok. Proti Švýcarsku potřebovali dva body, aby postoupili na úkor Finů. Po napínavém závěru ale prohráli s loňskými finalisty 2:3 a s turnajem se loučí, stejně jako jejich soupeři. První čtvrtfinálovou dvojicí letošního šampionátu je tedy Kanada a Finsko.

Utkání Lotyšsko - Švýcarsko
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

Švýcarsko, na jehož střídačce stál naposledy trenér Sean Simpson, skončilo ve skupině B páté a neobhájí tak loňské stříbro. Lotyši jsou šestí.

"Hráli jsme sami za sebe. Na začátku turnaje se nám některé zápasy nevydařily. Pamatovali jsme si ale, že nás porazili na olympiádě v Soči," poukázal obránce Mathias Seger na fakt, že Švýcaři nechtěli soupeři ulehčit situaci. "Navíc to pro ně bylo náročné. Včera hráli těžký zápas se špatným koncem," podotkl Seger.

Lotyšský útočník Aleksandrs Niživijs s tím ale nesouhlasil. "Neřekl bych, že jsme byli unavení. Samozřejmě je ale těžké hrát dva náročné a důležité zápasy takhle po sobě," uvedl Niživijs.

Švýcaři začali náporem a jednadvacetiletý brankář Gudlevskis se musel činit zejména proti střele kapitána Segera ve 3. minutě. Puk mu propadl výstrojí, ale naštěstí pro gólmana se doklouzal mimo tři tyče. Na druhé straně měl velkou příležitost ke skórování při přesilovce Vasiljevs. Z mezikruží trefil však kotouč z voleje přímo do prsou brankáře Berry.

Skóre nakonec otevřel Damien Brunner, kterého si Lotyši neuhlídali v 9. minutě po ukázkové kombinaci v útočném pásmu. Druhou branku přidal o dvě minuty později po rychlém průniku před Gudlevskise a přihrávce zpoza branky obránce Dominik Schlumpf. Lotyši působili v úvodním dějství hodně neškodně.

Vlažně vstoupili i do druhé části – Yannick Weber si nabruslil na kruhy a střelou mezi betony prostřelil Gudlevskise. Vzápětí snížili Lotyši po chybě brankáře Berry, který za svá záda propustil hodně slabou střelu od Koby Jasse. Další snížení mohla přinést přesilovka v závěru druhé třetiny, ale největší příležitost Lotyšů zastavil skvělý semafor Reta Berry po bombě od modré.

Při další početní výhodě trefili Lotyši ke své smůle tyčku v polovině třetí třetiny. Galvinš švihem od modré zazvonil na kostrukci branky a poté dostal ještě Vasiljevs nabídku na teč. Dvoubrankové manko se však nezměnilo. Naději vykřesal Girgensons gólovou tečí chvíli před koncem, kterou dlouho zkoumal video rozhodčí pro podezření hry vysokou holí. Ani power play, při které kuriózním způsobem nedali gól Švýcaři do prázdné branky, nezabrala a znamenala porážku značně unavených Lotyšů poměrem 2:3.

Lotyšsko – Švýcarsko 2:3 (0:2, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 22. K. Jass (Dzerinš, Kulda), 58. Girgensons (Sotnieks, Vasiljevs) – 9. Brunner (Hollenstein, Cunti), 11. Schlumpf (Ambühl), 21. Weber (Ambühl, Josi). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Vinnerborg – Dahmen (oba Švéd.), Valach (SR). Vyloučení: 4:6. Bez využití. Diváci: 12 868.

Lotyšsko: Gudlevskis – Galvinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, Lavinš, J. Redlihs, M. Jass – M. Redlihs, Daugavinš, Keninš – Štals, Girgensons, Indrašis – Niživijs, Vasiljevs, Cipulis –Meija, Džerinš, Berzinš – K. Jass. Trenér: Ted Nolan.

Švýcarsko: Berra – Weber, Josi, Kukan, Blum, Schlumpf, Seger, Grossmann, Ramholt –Hollenstein, Cunti, Brunner – Moser, Schäppi, Ambühl – Suri, Froidevaux, Fiala – Rüfenacht, Plüss, Stancescu. Trenér: Sean Simpson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy