Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Švýcaři na úvod nestačili, s Ruskem prohráli 0:5

Minsk – V úvodním utkání světového šampionátu v Minsku na sebe narazilo největší překvapení posledního mistrovství Švýcarsko a vždy favorizovaní Rusové. Sborná se ujala vedení hned po 13 vteřinách, během první třetiny skórovali Rusové ještě dvakrát a nakonec před 13 300 diváky v Minsk areně zvítězili bez problémů 5:0.

Radost hokejistů Ruska
zdroj: ITAR-TASS autor: Arťom Korotajev

Nováčka ve švýcarské brance Leonarda Genoniho ruští střelci vůbec nešetřili, hned po úvodním buly propadli Švýcaři ve středním pásmu a rozjetý Plotnikov se z pravého kruhu trefil přesně na zadní tyč. Počáteční tlak sborné pokračoval i v dalších minutách, čemuž výrazně napomohly i fauly Segera s Grosmannem. A druhou přesilovku Rusové využili, po přihrávce Zaripova se ze své oblíbené pozice na levé straně prosadil střelou z první Ovečkin. V polovině první třetiny pak Medvěděv rozezvučel spojnici Genoniho branky.

Sergej Plotnikov: "Všichni jsme se dobře soustředili na hru a byli jsme odhodlaní tento zápas neztratit. Cítíme se tady v Minsku jako doma. Je tu spousta našich fanoušků a ta jejich podpora je úžasná. A fandí nám i Bělorusové, což je opravdu pěkné."

Otřesení Švýcaři měli možnost vrátit se do zápasu při Ovečkinově trestu, místo toho ale málem inkasovali potřetí. Obraně ujeli Kuljomin s Anisimovem a Genoni musel vytáhnout skvělý zákrok, dorážku Anisimova pak zastavil na brankové čáře obránce Weber. Na druhé straně v jediné větší šanci Švýcarů Bärtschi ani z opakované dorážky nepřekonal Bobrovského. A hráče s helvétským křížem na prsou to mělo ještě hodně mrzet. V 18. minutě vybruslil z rohu na modrou čáru Čudinov a jeho střelu tečovali Šipačjov s Kuzněcovem mimo dosah brankáře.

Výrazná převaha Rusů pokračovala i po první přestávce, Anisimov se dostal do dalšího úniku se Širokovem, netrefil však branku. V polovině utkání však byl úspěšnější obránce Bělov, jeho lehkou střelu od modré čáry Genoni přes dva clonící spoluhráče neviděl a propustil ji mezi betony. Vzápětí mohlo být se Švýcary ještě hůře, Medvěděvovi ale v rozhodujícím okamžiku praskla hůl. Bobrovskij pak vyrážečkou zlikvidoval další šanci Bärtschiho.

Do třetí třetiny vstoupili Švýcaři velmi aktivně a pomohlo jim i brzké vyloučení Orlova, které ovšem potrestat nedokázali. Střelu Segera vyrazil bezchybný Bobrovskij ramenem, po akci Mosera a zakončení Brunnera pro změnu zaúřadoval beton ruského gólmana. Poslední ránu zdecimovaným Švýcarům zasadil minutu před koncem Zaripov, který po nabídce Ovečkina nekompromisně propálil Genoniho.

"Bylo tam ještě pár věcí, které je potřeba zlepšit, ale hlavní věcí je, že jsme vyhráli," prohlásil Šipačov. S premiérou na ruské střídačce na MS byl spokojený i kouč Znaroks. "Nebudu lhát, když ocením Švýcarsko. Je to silný tým, fantasticky připravený po fyzické stránce. Ale my jsme hráli lépe," řekl Znaroks.

Rusko - Švýcarsko 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Plotnikov (Denisov, Šipačov), 7. Ovečkin (Bělov, Zaripov), 18. Šipačov (Čudinov), 30. Bělov (Kuljomin, Širokov), 59. Zaripov (Ovečkin). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Jeřábek (ČR) - Carlson (Kan.), Dehaen (Fr.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 13 300.

Rusko: Bobrovskij - Denisov, Orlov, Medvěděv, Kutuzov, Jakovlev, Bělov, Zubarev, Čudinov - Plotnikov, Šipačov, Ovečkin - Kuljomin, Anisimov, Širokov - Zaripov, Loktionov, Tichonov - Kuzněcov, Burmistrov, Dadonov. Trenér: Oleg Znaroks.

Švýcarsko: Genoni - Schlumpf, Josi, Blum, Grossmann, Seger, Weber, Kukan - Moser, Romy, Brunner - Hollenstein, Cunti, Bärtschi - Fiala, Ambühl, Suri - Rüfenacht, Schäppi, Stancescu. Trenér: Sean Simpson.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články