Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Švédsko otočilo duel s Nory a zůstává neporaženo

Minsk – Jediným neporaženým týmem skupiny B zůstávají po třech zápasech hokejisté Švédska. Tre kronor v severském derby nezastavili ani hráči Norska, kteří se sice ujali vedení, ale favorit utkání otočil a nakonec vyhrál 2:1. Vikingové si tak připsali první prohru na šampionátu.

Slavící hokejisté Švédska
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

Hned v úvodu utkání Norové dostali výhodu přesilové hry, ovšem žádnou šanci si v ní nevytvořili. Iniciativu poté převzali podle očekávání favorizovaní hokejisté Švédska, kteří poprvé nebezpečně zahrozili dvěma pokusy Möllera. Hráči Tre kronor s přibývajícím časem stále zvyšovali tlak a Norsko se jen těžko dostávalo z vlastní poloviny.

Mladý norský brankář Söberk, jenž poprvé na mistrovství dostal přednost před Nilssonem, musel další nebezpečný pokus krýt ve třinácté minutě, kdy ho nebezpečnou ranou prověřil autor tří gólů na turnaji Backlund. To na druhé straně zůstal Nilson skoro celou úvodní třetinu bez práce. Jedinou střelu, a to spíše propagační, na něj vyslal Olden.

Obraz hry se nezměnil ani po přestávce a po pár vteřinách musel další skvělý zákrok předvést Söbert, který lapačkou chytil bombu Danielssona od levého kruhu. V třiadvacáté minutě se ale do nečekaného vedení dostalo Norsko. Do samostatného úniku se dostal Olden a teprve z druhé střely Vikingů v zápase překonal Nilsona.

Švédy branka nezlomila a dál si vytvářeli velké šance. Možnost na srovnání nejprve spálil Klasen a poté i Ericsson. Udeřit tak znovu mohlo na druhé straně. Oldena ale v dobré pozici tentokrát Nilsson vychytal. Favorit se dočkal vyrovnání tři minuty před koncem druhé části. Při přesilovce se dostal puk k Lindströmovi a ten ranou zápěstím překonal norského brankáře, jemuž šikovně stínil Ericsson.

Na začátku třetí třetiny Švédové dostali výhodu početní výhody 4 na 3 a blízko obratu skóre byl Järnkrok, jenž se po pěkné kombinaci ocitl ve výborné šanci. Söberg však znovu chytl. Činit se musel v závěrečné části také gólman Tre kronor Nilson, který v početní převaze Norů lapil ránu Trygga i velkou šanci Aska.

Druhé branky v utkání se ale dočkal favorit. Vikingy sice nejprve po střele Järnkroga zachránila tyčka, jenže v osmačtyřicáté minutě se puk po průniku Nyquista odrazil před prázdnou branku, kde stál Klasen a nemýlil se.

Norsko se v závěru ještě s výsledkem pokusilo něco udělat. Nepomohla mu však již ani přesilová hra ani power play.

Norsko - Švédsko 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 23. Olden (Skroder) - 37. Lindström (Nygren, Möller), 48. Klasen (Nyquist, Erixon). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Rönn - Puolakka (oba Fin.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1.

Norsko: Söberg - Holös, Espeland, Ödegaard, Trygg, Bonsaksen, Sörvik - Röymark, Hansen, Forsberg - K. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Olden, Ask, Skröder - Martinsen, Stene, Roest. Trenér: Roy Johansen.

Švédsko: Nilsson - Gustafsson, Ekholm, Fransson, Erixon, Ahnelöv, Andersen, Nygren - Lindström, Backlund, Möller - Klasen, Järnkrok, Nyquist - Jimmie Ericsson, Sjögren, S. Hjalmarsson - Axelsson, Danielsson, J. Lundqvist - Rasmussen. Trenéři: Pär Marts.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články