Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Švédsko: Konzistentní síla letos bez velkých zámořských hvězd

Švédsko je mezi současnými národními celky tím, který se pravidelně dere na samou špičku – a to ať už na světových šampionátech, nebo olympijských hrách. Po výpadku v roce 2012, kdy se Třem korunkám nepovedlo přejít přes čtvrtfinále, přišlo zlato z druhého domácího šampionátu. Letos v únoru v Soči pak švédští fanoušci oplakávali finálovou porážku s Kanadou. Medailová bilance je to nicméně impozantní a v Minsku tentokrát za nepřítomnosti velkých jmen z NHL (nepřijedou například bratři Sedinové) jsou Švédové znovu silou, se kterou se musí počítat.

Slavící hráči Švédska
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

Loňská cesta mistrovstvím nebyla pro Švédy rozhodně nalinkovaná nijak příznivě, vždyť už ve čtvrtfinále (kterým rok předtím neprošli) narazili na Kanadu. Tentokrát však ten tradičně skutečný test schopností na MS dopadl pro modrožluté příznivě – Kanada jela domů po výsledku 2:3, na Švédsko čekali rivalové z největších Finové. A zde přišla důrazná připomínka síly výběru Pära Märtse. Tři branky, žádná obdržená a Suomi takříkajíc ani nevěděli, co je trefilo.

Finále pak vznášelo velký otazník: dokážou Švýcaři dokončit svou fenomenální vítěznou jízdu? Vždyť nikdo před turnajem ani nemohl nic podobného od jejich hráčů očekávat, po porážkách od Švýcarů se pryč pakovali jak Češi, tak Američani a výhrami tým rozhodně nešetřil ani ve skupinové fázi. Švédové však dovršení pohádky nepřipustili: finále dopadlo jasně 5:1 v jejich prospěch a na domácí půdě ve Stockholmu mohly propuknout oslavy.

Ty se málem opakovaly i v Soči, nebýt Kanady a jejího prvotřídního představení ve finále. Porážku z MS svým soupeřům vrátili, jak se říká, s úroky: výsledek 3:0 nenechal moc prostoru pro pochybnosti. Na ledě v Minsku však díky výše zmíněným představením těžko hledat konzistentnější tým.

Utkání Švédsko - Švýcarsko
zdroj: AP autor: Mark Humphrey

V nominaci tentokrát chybí bratři Sedinové (ačkoliv jejich Vancouver už v NHL skončil) a celkově se posilami ze zámoří v Märtsově výběru šetří. Celkově jich trenér povolal osm, z toho dva brankáře, a žádná z nich není tím skutečně velkým jménem. Pär Märts letos spoléhá na domácí "materiál" a na ještě nepříliš známé mládí.

V brankovišti by se měl zřejmě objevit s číslem 1 Joacim Eriksson – kmenově hráč Vancouveru, který však za tým nastoupil zatím jen jedinkrát. To jeho stejně starý kolega (ročník narození 1990) Anders Nilsson byl za Islanders úspěšnější a z celkem 82 zápasů jich odchytal necelou dvacítku. Mezi obránci je zámořských posil nejvíce. Erixon, Ekholm a Gustafsson mají už se soutěží přece jen docela četné zkušenosti a budou se ve vypjatých chvílích na ledě dozajista hodit. Doplní je hráč ruského Čerepovce Niclas Andersén – prvotně draftová volba LA Kings.

Sport
zdroj: ČT4

Hvězdami mezi ofenzivními hráči budou Gustav Nyquist (Detroit Red Wings) a Michael Backlund (Calgary Flames). Oba navzdory svému mladému věku pravidelně nastupovali v kádrech zámořských týmů, Nyquist dokonce za Detroit nastřílel výtečných 28 branek. V nominaci jsou pak už de facto skoro jen hráči švédské ligy, právě o vzájemnou znalost, koherenci a nehvězdnost (alespoň tu přílišnou) Märtsovi jde.

S osekaným výběrem možná Švédsko nezastává pozici toho úplně top favorita, jisté však je, že pokud by se mělo jmenovat mužstvo, které letos určitě nepostihne propadák, byly by to právě Tři korunky. Pod vedením zkušeného a dlouholetého trenéra je medaile jasným cílem.

Švédové vstupují do turnaje v sobotu 10. května proti Dánsku, následně se utkají s Českem, Norskem, Francií, Slovenskem, Kanadou a Itálií.

Nominace hokejistů Švédska

Brankáři: Linus Ullmark (MODO Hockey), Joacim Eriksson (Vancouver/NHL), Anders Nilsson (NY Islanders/NHL).

Obránci: Jonas Ahnelöv (Frölunda), Johan Fransson (Lulea), Magnus Nygren (Färjestad), Daniel Rahimi (Linköping), Niclas Andersén (Čerepovec/KHL), Mattias Ekholm (Nashville/NHL), Erik Gustafsson (Philadelphia/NHL), Tim Erixon (Columbus/NHL).

Útočníci: Joakim Lindström, Jimmie Ericsson, Oskar Möller (všichni Skelleftea), Simon Hjalmarsson, Mattias Sjögren (oba Linköping), Dick Axelsson, Joel Lundqvist (oba Frölunda), Linus Klasen (Lulea), Dennis Rasmussen (Växjö), Andreas Thuresson (Brynäs), Nicklas Danielsson (Rapperswil-Jona/Švýc.), Mikael Backlund (Calgary/NHL), Gustav Nyquist (Detroit/NHL), Calle Järnkrok (Nashville/NHL).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články