Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Švédové udrželi neporazitelnost i proti Francii, na výhru se však nadřeli

Minsk – Čtyři zápasy, čtyři výhry. Takovou bilanci mají zatím na hokejovém mistrovství světa v Bělorusku hokejisté Švédska. Na triumf proti Francii se však pořádně nadřeli a nakonec zvítězili nejtěsnějším možným rozdílem 2:1. Tre kronor se díky tomu posunuli do čela skupiny A o bod před Kanadu. Francouzi zůstávají pátí.

Švédští hokejisté slaví gól v síti Francie
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

"Ze všeho nejdůležitější je, že jsme vyhráli. Francie má dobrý tým a dosud hrála na turnaji dobře," uvedl švédský kapitán Joel Lundqvist. "Ale víme, že později v turnaji budeme potřebovat hrát lépe, takže máme určitě pár věcí, na kterých je potřeba pracovat," dodal.

Do branky Francie se postavil od začátku Hardy a v sedmé minutě měl štěstí poté, co mu propadl kotouč po Backlundově ráně. V polovině úvodní části se vyznamenal jeho protějšek Nilsson, když předvedl skvělý zákrok po zakončení Bellemarea. I další příležitosti, v nichž se ocitli Sjögren a znovu Bellemare, přišly vniveč.

První velká možnost druhé třetiny patřila favorizovaným Švédům a neuspěl v ní Klasen. Pak následovaly velké chvíle Nilssona, který vyhrál i třetí minisouboj s Bellemarem. Poté švédský gólman jako by zhypnotizoval Roussela, jenž minul ve velké šanci.

Švédové po polovině zápasu sice ještě nevyužili přesilovku, ale poté dvakrát udeřili a rozhodli celý zápas. Do vedení je poslal pohotově tečující Lundqvist a jen 17 vteřin nato si Möller pohrál s Hardym. "Tohle byly hodně důležité okamžiky. Zejména když bylo skóre vyrovnané. Fajn pocit, že se mi povedlo skórovat," uvedl Lundqvist.

Francouzi však nerezignovali a favorita ještě potrápili. Stéphane Da Costa už ve 45. minutě snížil při signalizované výhodě pouze na jednobrankový rozdíl. V 51. minutě promrhal další šanci smolař zápasu Bellemare. V závěru to zkusila Francie v šesti bez gólmana a příliš nechybělo Fleurymu, ale stav už se nezměnil.

"Nečekali jsme snadný zápas. A oni hráli vážně dobře, jsou skvěle organizovaní a vytvořili si hned několik dobrých příležitostí," uvedl švédský útočník Gustav Nyquist.

Švédsko - Francie 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 36. J. Lundqvist (Rasmussen, Klasen), 36. Möller (Andersén, Lindström) - 45. S. da Costa. Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Rantala (Fin.) - Carnathan (USA), Hull (Kan.). Vyloučení: 4:5, navíc Roussel (Francie) 10 min. Bez využití. Diváci: 7 045.

Švédsko: Nilsson - Fransson, Ekholm, Andersén, Burström, Erixon, Nygren - Lindström, Backlund, Möller - Jimmie Ericsson, Sjögren, S. Hjalmarsson - Klasen, Järnkrok, Nyquist - Axelsson, J. Lundqvist, Rasmussen - Danielsson. Trenér: Pär Marts.

Francie: Hardy - Manavian, Amar, Auvitu, Besch, Janil, Chakiachvili, Dieude Fauvel - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - S. da Costa, Roussel, Bellemare - Fleury, Guttig, T. da Costa - Henderson, Raux, Ritz - Berthon. Trenér: Dave Henderson.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články