Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Švédové porazili Dány 3:0 po trefách hráčů z NHL

Minsk - Obhájci zlata ze Stockholmu Švédové zahájili běloruské mistrovství na výbornou. Omlazený tým kouče Pära Märtse porazil Dánsko lehce 3:0, když svého soupeře přehrával ve všech třetinách. Výhru Tre Kronor zařídili borci z NHL. Dvěma góly se prezentoval Mikael Backlund z Calgary, jednu trefu zaznamenal Gustav Nyquist, jenž je hráčem Detroitu. Další z osmi zámořských posil, brankář New York Islanders Anders Nilsson, udržel nulu a předvedl několik skvělých zákroků. Švédové budou v neděli druhým soupeřem české reprezentace na turnaji.

Radost švédských hokejistů v zápase s Dánskem
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

Utkání začalo chybami na obou stranách, po nichž přicházely šance. Jako první mohl dát gól ve 4. minutě Backlund, který vypálil na Galbraitha a začal se radovat, jelikož byl přesvědčený o tom, že puk přešel brankovou čáru. Video však potrvdilo, že tomu tak nebylo.

Švédský forvard se dočkal, když Mattias Ekholm projel po pravé straně kluziště a vypálil na Galbraitha, který jeho střelu vyrazil jen před sebe, a tam pohotově z otočky zakončil právě Backlund. Jeho dorážka se ještě odrazila nešťastně od nohy Lauridsena.

Dánové sahali po vyrovnání, ale Jakobsen bekhendem do prázdné branky puk nezasunul. Nilsson totiž předvedl neskutečný zásah lapačkou. Seriál šancí pokračoval na druhé straně. Sám před gólmanem se ocitl Ekholm, ale neproměnil. Švédsko nakonec přidalo druhou branku ještě do klaksonu. Lindström se dostal ke střele od modré a kotouč trefil přesně hůl najíždějícího Backlunda, který tak skóroval podruhé.

"Vstřelit dva góly je vždy dobrý pocit. Byl to první zápas a před ním jste vždy nervózní," pochvaloval si Backlund. U druhého gólu ocenil střílenou přihrávku Joakima Lindströma. "Počkal, až si najedu, a přihrál mi opravdu velmi dobře. Musel jsem jen udržet hůl na ledě," řekl spoluhráč Jiřího Hudlera v Calgary.

Druhá třetina přinesla jasnou švédskou převahu. Navýšit skóre mohli Sjörgen, Lundqvist a Lindström. Nikdo z nich se však neprosadil. Pak se vytáhl brankář tří korunek Nilsson, který zázračně máchnutím hole vyrazil kotouč od Kima Staala směřující do odkryté klece. Gól v prostřední části tedy nepadl.

Utkání Švédsko - Dánsko
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

"Švédové hráli velmi dobře na puku. Otočit zápas ze stavu 0:2 je proti nim hodně těžké, když je to 0:3, je to prakticky nemožné," uznal útočník Mikkel Boedker. Dánové se přesto snažili utkání zdramatizovat, ale místo kontaktního gólu potřetí inkasovali. Do tříbrankového vedení šli obhájci posledního zlata ve 49. minutě po chybě Staala, který ztratil puk na modré. Ukořistil ho Gustav Nyquist, přebruslil celé hřiště, zasekl, nechal si projet bránícího Larsena a následně trefil horní růžek Galbraithovy branky.

"Dánové hráli prvních deset minut velmi dobře a měl jsem několik těžkých zákroků. Poté už jsme byli lepší," řekl Nilsson, který si připsal 21 úspěšných zákroků. Švédsko porazilo Dány po jejich návratu do elitní skupiny MS v roce 2003 podeváté za sebou.

Oba týmy už myslí na další souboje: Švédy čeká v neděli český tým, Dánové se utkají s Norskem. "Vítězství je vždy příjemné. Ale máme před sebou další tréninky a další zápasy, budeme lepší," řekl útočník Gustav Nyquist. "Musíme lépe bruslit a hrát agresivněji. Začít porážkou 0:3 není dobré," uvedl Boedker.

Švédsko - Dánsko 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Backlund (Ekholm), 20. Backlund (Lindström, Erixon), 49. Nyquist. Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Piechaczek (Něm,) - Lederer (ČR), Semjonov (Est.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 4 900.

Švédsko: Nilsson - Gustafsson, Ekholm, Fransson, Erixon, Ahnelöv, Rahimi, Nygren - Backlund, Möller, Lindström - Nyquist, Ericsson, Järnkrok - Axelsson, Sjögren, Hjalmarsson - Klasen, Danielsson, Lundqvist. Trenér: Pär Marts.

Dánsko: Galbraith - Larsen, Lassen, M. Lauridsen, J. B. Jensen, O. Lauridsen, Kristensen - Madsen, Hansen, Boedker - Storm, Bjorkstrand, J. Jensen - Green, Poulsen, Christensen - N. Jensen, Staal, Jakobsen. Trenér: Jan Karlsson.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy