Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Stíhací jízda Čechům nevyšla, duel s Kanadou zlomila druhá třetina

Minsk – Když do závěrečné části vstupovali s tříbrankovou ztrátou, vsadil by si na ně málokdo. Čeští hokejisté však v duelu s Kanadou předvedli velkou stíhací jízdu a snížili až na rozdíl jedné branky. Nakonec však velký tlak ve vyrovnání nepřetavili a prohráli 3:4. Poprvé na mistrovství tak vyšli bodově naprázdno.

Slavící hokejisté Kanady v utkání s českým týmem
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Trenér Vladimír Růžička udělal před zápasem jednu zásadní změnu. Poprvé na šampionátu nechal pouze na lavičce Alexander Saláka a do branky se postavil Jakub Kovář. Česká dvojka však v úvodu zápasu příliš práce neměla a první zákrok si připsala až v šesté minutě. To na druhé straně se James Reimer musel pořádně otáčet, když ho nebezpečnými pokusy prověřili Jan Kovář, Petr Zámorský a Jaromír Jágr.

Aktivně hrající český výběr si dál vytvářel šance a v páté minutě měl tutovku Jiří Sekáč, který se zjevil úplně sám před kanadskou brankou, ale jeho bekhendový pokus skončil i kvůli drobné teči Reimera na tyči. Češi však promarněné příležitosti nemuseli litovat. V šesté minutě přihrál Vladimír Sobotka Romanu Červenkovi a ten našel mezeru mezi rukou gólmana a tyčí přesně.

Český tým i nadále tlačil a bez větších problémů přežil i oslabení, jenže v desáté minutě přišlo nečekané srovnání. Sean Monahan v rohu hřiště dobře podržel puk, nahrál ho na Joela Warda a ten z mezikruží zamířil z první přesně.

Hra se poté vyrovnala a další velká možnost přišla až po přestávce. Hned ale znamenala druhou branku v síti Kováře, kterého překonal přesnou ranou na zadní tyč Kyle Turris. Kanaďany vedení nakoplo a začali být nebezpečnějším týmem.

Blízko třetímu gólu byl při početní výhodě Nathan MacKinnon. Při výhodě jednoho muže v poli zahrozil také Jakub Klepiš. Ještě před jejím koncem ale nastal klíčový moment utkání. Jan Kovář zasáhl hokejkou do obličeje Kevina Bieksu, způsobil mu krvavé zranění, a rozhodčí mu překvapivě udělili trest pět plus do konce utkání.

A Kanaďané dlouhé přesilovky dokázali využít naplno. Nejprve odražený puk za bezmocného Jakuba Kováře napálil MacKinon a čtvrtou branku přidal nahozením od modré Morgan Rielly, jenž vyhnal českého gólmana na střídačku. Tomu tak nevyšlo ani druhé utkání v reprezentačním dresu na velké mezinárodní akci. Na led tak musel Salák, který již do konce třetiny další gól za svá záda nepustil, a to i přesto, že český tým hrál dvě minuty ve třech.

Při vstupu do závěrečné části bylo na svěřencích Vladimíra Růžičky znát, že je závěr druhé třetiny poznamenal. Naopak Kanaďané si dlouho v poklidu kontrolovali vedení. V dvaapadesáté minutě však vykřesal pro český tým naději přesnou ranou Jiří Novotný. Padesát vteřin na to na rozdíl jednoho gólu snížil při přesilové hře z dorážky Tomáš Hertl a Češi začali svého soupeře mačkat. Do šancí se dostali postupně Sekáč, Klepiš a Jágr, ale žádný z nich již Reimera nepřekonal.

ČR - Kanada 3:4 (1:1, 0:3, 2:0)

Branky a nahrávky: 6. Červenka (Sobotka, Klepiš), 53. Novotný (Hudler), 53. Hertl (Jágr) - 10. Ward (Monahan, Huberdeau), 24. Turris (Read, Chimera), 37. MacKinnon (Ward, Ellis), 37. Rielly (Bieksa). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Bulanov - Raming (oba Rus.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 6:3, navíc Jan Kovář (ČR) 5 min. a do konce utkání: Využití: 1:2. Diváci: 6 000.

ČR: Jakub Kovář (37. Salák) - Němec, Kindl, Vitásek, Ševc, Zámorský, Kolář II, Jordán - Jágr, Hertl, Rolinek - Červenka, Sobotka, Klepiš - Sekáč, Novotný, Hudler - Petružálek, Jan Kovář, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Kanada: Reimer - Bieksa, Garrison, Myers, Coburn, Gudbranson, Ellis, Rielly - Read, Turris, Chimera - MacKinnon, B. Schenn, Burrows - Kadri, Brouwer, Hodgson - Ward, Monahan, Huberdeau, Scheifele. Trenéři: Dave Tippett, Peter DeBoer a Paul Maurice.

Vladimír Růžička (trenér ČR): "Měli jsme velice dobrou první třetinu, bohužel skončila 1:1. Rozhodla druhá třetině, kdy jsme dostali pětiminutový trest a v oslabení jsme dostali góly. V poslední třetině jsme Kanadu trošku zatlačili, ale bohužel se nám nepodařilo vyrovnat. Nesmíme faulovat. Máme obrovskou sílu, musíme hrát v pěti."

Dave Tippett (trenér Kanady): "Soupeř hrál velice dobře v první třetině, z naší strany se mi to nelíbilo. Nebyli jsme silní na puku a neměli jsme tlak do brány. Ve druhé třetině jsme dali dva důležité góly v přesilovkách. Třetí třetina byla z naší strany podobná jako první. Češi bojovali a snížili. Nakonec jsme vyhráli, ale máme před sebou ještě hodně práce."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články