Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Špaček: Mysleli jsme, že nás přejedou. Ale hráli jsme výborně

Praha - Ještě loni hrál někdejší obránce Plzně finále extraligy proti Zlínu, teď už asistuje trenéru Vladimíru Růžičkovi na mistrovství světa. Jaroslav Špaček je ve své nové roli spokojený a nehodlá zpátky naskočit na led ani po zranění Romana Poláka, které v sestavení defenzivy národního týmu přinesla realizačnímu týmu značné komplikace. Po utkání s Kanadou byl nadmíru spokojen. "Hráli jsme výborně, a to jsme si mysleli, že nás přejedou," uvedl Špaček.

Ilustrační foto

Úvod do zápasu se reprezentaci povedl, v šesté minutě otevíral skóre Červenka. "Začali jsme velmi dobře, vykrývali jsme prostory kolem branky. Pak jsme ale dostali zbytečný gól. Zaspali jsme před brankou, pozdě jsme přistoupili k tomu hráči a on to trefil," připomněl Špaček Wardovo srovnání o čtyři minuty později.

Čtyři minuty po začátku druhé třetiny přišlo otočení zápasu, skóroval Turris. "Začali jsme pak prohrávat osobní souboje na mantinelech, puky jsme si vraceli zpátky a tím dávali šance Kanaďanům, aby otáčeli hru a dostávali se do přečíslení. Potom jsme udělali dvě malé chyby ve středním pásmu, dostali jsme druhý gól a tam se to trochu otočilo," uvedl Špaček.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s asistentem trenéra Jaroslavem Špačkem

Českému výběru dělají největší problém přesilové hry. "Většinu faulů jsme udělali na polovině soupeře. Hráči faulují někde úplně jinde, než je to nutné," zlobil se Špaček a přemítal, proč se tak děje. "Nevím, zda je to z přemíry snahy, nebo chceme vyhrát všechny souboje, ale je to obrovská škoda. Většinou můžeme zatlačit, dát gól a tohle nás sráží zpátky."

Podle Špačka se na hráčích projevil styl, který je v českém hokeji léta zažitý. "Většina hráčů, kteří hrají jen přesilovky, jako Jágr, se nedostanou do hry a pak je to hrozně těžké. Je to trochu nezkušeností hráčů. Dostáváme se i do špatných pozic, saháme po hráčích hokejkou nebo kolenem. Kanaďani všechno dobruslí, ale my na něj pořád musíme sáhnout, zahákovat ho."

Utkání Česko - Kanada
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

Jaroslav Špaček: "Je velká škoda, že se nám Polák zranil, ale Jordán se nám do sestavy zapracoval, i když dneska trochu chyboval před druhým gólem. Ale celkově obrana pět na pět se nám zlepšila. Začali jsme využívat rychlé brejky, dávat to útočníkům rychle dopředu, hrajeme dobře takticky. Bohužel ta naše oslabení, to je moc. Měli bychom se nad tím zamyslet."

Jinak je ale s výkonem mužstva nadmíru spokojen. "Myslím, že je vidět náš vzestupný výkon. Mysleli jsme si, že nás Kanaďani přejedou, nestalo se tak, hráli jsme výborně, všichni mají dost energie a bude se to jen zlepšovat. Pracujeme na detailech, které se projeví," ubezpečil.

Novou roli trenéra si Špaček užívá. "Tím, že se nám zranil Polák, jsem naskočil jako osmý obránce, s kluky jsem rozehrával puky, tak už se ptali, kdy mi pošlou výstroj," řekl se smíchem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články