Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slovensko: Šatan je zpět, do boje povede dravý mladý tým

Prakticky všechny týmy řešily před startem mistrovství světa velkou spoustu omluvenek. Jinak na tom nebyli ani Slováci, kteří se však s konečným mixem hráčů popasovali s odhodláním: Do reprezentace se vrací ikona Miroslav Šatan, který má vést velice mladý a nadějný výběr. Zkušenosti z NHL přiveze dvojice útočníků Tomáš Tatar, Richard Pánik a obránce Martin Marinčin. Trenér Vladimír Vůjtek do Minsku vysílá i šestici hráčů z české extraligy.

Český fanoušek a slovenská fanynka
zdroj: ČTK autor: Jan Koller

Trenér Slovenska Vladimír Vůjtek veze do Běloruska v podstatě nový tým, jehož cíl je jasný: odvanout lehkou pachuť, kterou si slovenští fanoušci stále ještě nesou od nevyvedeného olympijského turnaje v Soči. Východním sousedům se v Rusku vskutku nedařilo, v základní skupině prohráli například i se Slovinskem a celkově vybojovali jediný bod. Ve čtvrtfinále poté vypadli s Českem a turnaj pro ně skončil.

Snad ještě více než v České republice se hovořilo během olympiády a po ní o složení reprezentačního týmu. Nejkritizovanější byla zřejmě neúčast Miroslava Šatana, který se v Soči nevešel do sestavy. Nyní má však být hlavním tahounem jednoho z nejmladších týmů na turnaji, věkový průměr Slovenska dosahuje šestadvaceti let. Navíc Vůjtek vybral dokonce dvanáct reprezentačních nováčků.

Celkem jednoduše se pak dá odhadnout, jakým stylem hodlají Slováci hrát. Vpřed je má hnát mladická dravost s důrazem na bruslení, zkušenosti má dodat tahoun Šatan a trojice z NHL. Je otázkou, jak bude mix fungovat. Přípravné zápasy prokázaly, že by mohl. Slovensko z osmi zápasů pět vyhrálo, z toho udolalo například i Rusko či Finsko. Tým by rád přenesl nadějné výsledky i do turnaje, v cestě mu však stojí hned na začátku velký rival - Česká republika. 

Slovensko historicky bere souboj se západním sousedem velice prestižně, stejně jako Češi se Slovenskem. Nezkušenost Vůjtkova výběru by však měla vytvořit pomyslnou výhodu pro českou reprezentaci. A jaký je cíl dravců se Šatanem v čele? Zbytečně se v prvním zápase nevybláznit a dojít do čtvrtfinále. Protože jak zní jedno z největších a nejpravdivějších klišé hokejových světových šampionátů, pak už se může stát cokoliv.

Z NHL nastoupí tři hráči, českou extraligu zastupuje šestice

Z NHL má Vůjtek k dispozici útočníky Tomáše Tatara z Detroitu, Richarda Pánika z Tampy Bay a obránce Martina Marinčina z Edmontonu. V zámoří působí také další tři útočníci - Marek Hrivík na farmě New York Rangers v Hartfordu, v AHL hraje i Marek Viedenský v záložním týmu San Jose ve Worcesteru a devatenáctiletý Martin Réway je v Gatineau v juniorské QMJHL.

V české extralize nastupovali v uplynulé sezoně brankář Július Hudáček s obráncem Markem Ďalogou a útočníkem Radoslavem Tyborem v Pardubicích, bek Juraj Valach s forvardem Dávidem Skokanem ve Slavii a zadák Karol Sloboda ve Vítkovicích. Hudáček odchází do švédského Örebro, naopak nově bude v Česku působit bek Peter Čerešňák z Trenčína, kterého získaly Vítkovice. Skokan přestoupil do Hradce Králové.

V přípravě se o nominaci ucházel také útočník Martin Bartek z Liberce, ale neprošel posledním zúžením kádru po turnaji v Bratislavě. Stejně jako forvardi Rastislav Špirko ze Spartaku Moskva, Patrik Lušňák z Piešťan, Peter Zuzin ze Zvolena a beci Martin Štajnoch ze Slovanu Bratislava a Radek Deyl z Košic.

Spory kolem Šatana urovnány, Slováci vzpomínají na stříbro z roku 2012

Devětatřicetiletý Šatan se bude snažit o další úspěch ve své bohaté kariéře. Spory, kvůli nimž si nemohl připsat už pátý start na olympiádě, jsou zřejmě urovnány. Na mistrovství světa se představí v elitní skupině už podvanácté. Předtím hrál i jeden turnaj kategorie C a jeden kategorie B. Vedle zlata má na kontě i dvě stříbra a bronz. Pamětníkem triumfu před 12 lety ve Švédsku je také útočník Ladislav Nagy z Jokeritu Helsinky.

Stříbro v roce 2012 v Helsinkách získali pod Vůjtkem vedle Šatana také brankáři Hudáček, Ján Laco a útočníci Juraj Mikúš, Marcel Haščák, Michel Miklík a Tatar. Na únorové olympiádě, kde Slováci prohráli v osmifinále s Českem, byli Laco, bek Marinčin a útočníci Pánik, Tatar, Miklík a Tomáš Marcinko. Po úvodním utkání s českým týmem čekají Slovensko duely s Kanadou, Francií, Norskem, Švédskem, Itálií a Dánskem. 

Nominace hokejistů Slovenska na MS:

Brankáři: Július Hudáček (Pardubice/ČR), Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL), Ján Laco (Doněck/KHL).

Obránci: Ján Brejčák, Vladimír Mihálik (oba Slovan Bratislava/KHL), Peter Čerešňák (Trenčín), Marek Ďaloga (Pardubice/ČR), Karol Sloboda (Vítkovice/ČR), Ivan Švarný (Záhřeb/KHL), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR), Martin Marinčin (Edmonton/NHL)

Útočníci: Michel Miklík, Juraj Mikúš, Miroslav Šatan, Andrej Šťastný (všichni Slovan Bratislava/KHL), Tomáš Marcinko (Košice), Marcel Haščák (Dinamo Riga/KHL), Marek Hrivík (Hartford/AHL), Ladislav Nagy (Jokerit Helsinky/Fin.), Richard Pánik (Tampa Bay/NHL), Martin Réway (Gatineau/QMJHL), Dávid Skokan (Slavia Praha/ČR), Tomáš Tatar (Detroit/NHL), Radoslav Tybor (Pardubice/ČR), Marek Viedenský (Worcester/AHL).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články