Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Slováci opět neudrželi vedení – Kanada vyhrála 4:1

Minsk – Kanadští hokejisté slaví ve druhém zápase na mistrovství světa první vítězství. Po senzační porážce na nájezdy s Francií tentokráte otočili duel se Slováky a zvítězili 4:1. Vítězný gól vstřelil ve 48. minutě Hodgson. Výhru poté ještě stvrdili Bieksa a Ward.

Slovensko - Kanada
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Hráli jsme velmi dobře 47 minut, ale Kanada v samotném závěru dvakrát skórovala a vyhrála," litoval český trenér slovenské reprezentace Vladimír Vůjtek starší.

V první třetině se oba týmy dlouho oťukávaly. Do vedení mohli jít Slováci, Šatan se zjevil před kanadským gólmanem, ale neuspěl. Zápas pak pokračoval dlouho bez větších šancí a nezměnilo se to ani v osmé minutě, kdy hráli Slováci po vyloučení Švárného poprvé v oslabení. Trochu vzrušení přinesl až hit kanadského beka Bieksy, který tak připomněl svou roli z NHL. Ve třinácté minutě si sedl na trestnou lavici Tybor a Kanaďané zasypali gólmana Laca několika tvrdými střelami. Největší šanci si vypracoval na konci dalšího slovenského oslabení, tentokráte po faulu Viedenského, Brouwer, který střílel z dobré pozici mezi kruhy.

První přesilovku v zápase si zahráli Slováci na začátku druhé třetiny po faulu Burrowse – bez většího ohrožení Scrivensovy branky. V další slovenské početní výhodě měli největší šanci Kanaďané. To poté, co Sloboda zapomněl puk za sebou a do úniku šel Turris. Laco musel vytáhnout bravurní zákrok levým betonem.

Gólem skončila až třetí přesilovka Slováků v zápase. Ve 33. minutě od modré napřáhl Sloboda a puk za Scrivensova záda jemně tečoval Šatan. To Kanaďany vyburcovalo k vyšší aktivitě. Kadriho ránu s potížemi vytěsnil ramenem Laco. Schenn o několik chvil později pálil do tyče. Proti Readově střele z bezprostřední blízkosti pak ještě slovenský brankář dokázal zasáhnout, ale na následnou Garrisonovu ránu od modré už byl krátký.

Slováci nezvládli závěr zápasu

Ve 45. minutě si oba týmy připsaly po jedné tutovce. Nejprve trefil tyč Lacovy brány Brouwer, poté se do rychlého brejku řítil Pánik. Gólman Scrivens jistě zakročil. O tři minuty později se už radovali Kanaďané. Hodgson si najel mezi kruhy a svižnou ranou mířil přesně do růžku Lacovy branky. "Až do té doby jsme hráli dobře, ale pak jsme bohužel udělali tuhle chybu při střídání a Kanada toho využila," litoval asistent trenéra Peter Oremus.

Slováci se už na vyrovnání nezmohli, naopak na sklonku třetí třetiny zvýraznili vítězství Kanaďanů Bieksa a Ward. Slováci tak mají po dvou zápasech jediný bod za porážku s českým týmem v prodloužení, Kanada k jednomu bodu přidala další tři.

"Byl to vyrovnaný zápas. Náš tým hrál lépe než v pátek, což je dobrý krok pro nás," pochvaloval si kanadský trenér Dave Tippett. "Je příjemné dát čtyři branky, ale ten zápas byl vyrovnanější (než vypadá výsledek)," řekl útočník Cody Hodgson.

Prohra mrzela i autora jediné slovenské branky Karola Slobodu. "Odehráli jsme dva vyrovnané zápasy, ale máme z nich jen bod. Kanaďané měli na konci více sil než my a přehráli nás. Nevím, jestli to bylo tím, že jsme v pátek hráli později, ale byli důraznější a lépe bruslili," řekl Sloboda slovenským novinářům. Na MS si připsal premiérový gól v reprezentaci. "Vyměnil bych ho ale za výhru," konstatoval obránce Vítkovic.

Kanada - Slovensko 4:1 (0:0, 1:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 38. Ward (Garrison), 48. Hodgson (Garrison, Kadri), 58. Bieksa (Turris), 59. Ward (Burrows, Myers) - 33. Sloboda (Miklík). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Olenin (Rus.) - Puolakka, Suominen (oba Fin.) Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1.

Sestavy:

Kanada: Scrivens - Coburn, Myers, Bieksa, Garrison, Ellis, Gudbranson, Rielly - Schenn, Burrows, MacKinnon - Turris, Read, Chimera - Hodgson, Brouwer, Kadri - Monahan, Ward, Scheifele. Trenér: Dave Tippett.

Slovensko: Laco - Sloboda, Ďaloga, Marinčin, Čerešňák, Švarný, Valach, Brejčák - Šatan, Hrivík, Nagy - Miklík, Marcinko, Tybor - Pánik, Viedenský, Tatar - Skokan, Šťastný, Mikúš - od 41. navíc Réway. Trenér: Vladimír Vůjtek st.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články