Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Růžička zveřejnil nominaci: Do Minsku jede i Vitásek a Zatovič

Praha – Trenér Vladimír Růžička zveřejnil nominaci na mistrovství světa a v českém výběru nechybí ani drobná překvapení. Do Minsku se krom šesti hráčů z NHL podívají i Ondřej Vitásek, Jiří Sekáč či Martin Zatovič. "V nominaci jsme se nakonec přiklonili spíše ke zkušenosti," okomentoval svůj výběr Růžička. V nominaci je kvůli zdravotním potížím Jaromíra Jágra a Romana Červenky o dva hráče více. Kapitánem českého výběru bude Tomáš Rolinek.

Je nám líto, video expirovalo.
Tisková konference nominaci na MS v hokeji 2014

Podle očekávání Růžička do nominace zařadil šest hráčů z kanadsko-americké NHL. Jágr a Jiří Hudler hráli již na turnaji ve Stockholmu, čtveřice Jakub Kindl, Roman Polák, Tomáš Hertla Vladimír Sobotka svůj start potvrdila v minulých dnech a k týmu se připojí na úterním srazu.

Sobotka bude jediným hráčem bez reprezentačního startu v kádru. V nominaci na akce národního týmu už byl několikrát, vždy jej ale vyřadily zdravotní problémy. Den před odletem do Minsku se k mužstvu připojí tři Sekáčovi spoluhráči ze Lva Praha Martin Ševc, Ondřej Němec, Jiří Novotný a Jan Kovář z Magnitogorsku, který po výhře nad pražským klubem slavil triumf v play-off Kontinentální ligy.

Vladimír Růžička: "Nebylo to jednoduché rozhodování, ale to je vždy stejné. Vždy řešíte, koho vzít a koho ne. Po zápasech ve Švédsku jsme se přikláněli k tomu, že vezmeme trochu zkušenější hráče. Na mistrovství můžeme vzít jednoho dva, kteří nemají zkušenost, ale osm by byl strašný risk. Jedeme pro medaili a ne se zúčastnit."

Tomáš Král, prezident Českého svazu ledního hokeje: "Máme za sebou těžkou sezonu a před sebou její druhý vrchol. Loni jsme se po třech letech nedostali do bojů o medaile, takže letošní cíl je jasný - opět se dostat do semifinále. Jsem přesvědčený, že pořád máme kvalitu a musíme jezdit na mistrovství s tím, že chceme uspět a bojovat o medaile."

Z kádru, který tento týden startoval na Švédských hrách ve Stockholmu, vypadli například obránci Jakub Krejčík a Tomáš Mojžíš, v útoku se nedostalo na Tomáše Noska, Lukáše Radila, Jana Buchteleho nebo zraněného Tomáše Zohornu. "To mi bylo líto. Zohorna by byl v nominaci, byl pro mě obrovským překvapením," uvedl Růžička.

V konečném rozhodování ale vsadil na zkušenější hráče. "Na mistrovství můžeme vzít jednoho dva, kteří nemají zkušenost, ale osm by byl strašný risk. Jedeme pro medaili a ne se zúčastnit," podotkl. Přesto má v kádru deset hráčů. kteří budou na velké mezinárodní akci debutovat - vedle Sobotky, Zaťoviče, Sekáče a Vitáska to jsou také obránci Kindl, Ševc, Jan Kolář, Petr Zámorský, Michal Jordán a útočník Milan Gulaš.

Kouč se rozhodl nominovat o dva hráče širší výběr, než mu dovoluje soupiska pro šampionát, protože ve Stockholmu nedohrál poslední dva zápasy Jágr kvůli zhmožděnému stehnu a Červenka léčil doma nachlazení. "Nevíme, jaký bude u Jardy stav. Ujišťoval mě, že do pátku bude. Má naraženou nohu, měl jsem původně strach, aby to nebylo tříslo. V nejbližší době navštíví (fyzioterapeuta) Pavla Koláře, ten musí říct," naznačil Růžička, že bude čekat na další vyšetření.

"Roman Červenka měl zánět průdušek a teď prodělává chřipku," navázal Růžička. Sekáč je podle jeho zpráv v pořádku. "Předposlední zápas (finále KHL) dostal kotoučem, měl naraženinu. Na poslední (finále) necestoval, protože měl teplotu. Dneska trénoval, údajně je v pořádku. Viděl jsem ho hrát ve Lvu a patřil k jedněm z nejlepších hráčů," dodal kouč k Sekáčově nominaci.

Čekání na vývoj v NHL

Růžička se ještě bude rozhodovat, zda bude z 2. kola play-off NHL čekat na Davida Krejčího z Bostonu či Tomáše Plekance z Montrealu, kteří hrají proti sobě. "Kdyby to skončilo ještě v pondělí (12. května) po šestém zápase, tak bude ještě relativně dost času. Moc bychom se nepřikláněli později. Ale ještě nejsme rozhodnutí," uvedl kouč.

Národní tým se v Praze sejde v úterý, o den později odletí do Minsku. Úvodní zápas na šampionátu čeká reprezentanty v pátek 9. května, kdy se od 19:45 SELČ utkají se Slovenskem. V dalších zápasech základní skupiny A narazí Češi na Švédsko, Kanadu, Itálii, Dánsko, Norsko a Francii.

Nominace Česka na mistrovství světa v Minsku:

Brankáři: Pavel Francouz (Litvínov), Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL), Alexander Salák (Petrohrad/KHL)

Obránci: Martin Ševc, Ondřej Němec (oba Lev Praha/KHL), Ondřej Vitásek (Liberec), Petr Zámorský (Zlín), Jan Kolář (Doněck/KHL), Michal Jordán (Charlotte/AHL), Jakub Kindl (Detroit/NHL), Roman Polák (St. Louis/NHL),

Útočníci: Jakub Klepiš, Jiří Novotný, Jiří Sekáč (všichni Lev Praha/KHL), Tomáš Rolinek (Sparta Praha), Martin Růžička (Třinec), Martin Zaťovič (Karlovy Vary), Roman Červenka (Petrohrad/KHL), Lukáš Kašpar (Doněck/KHL), Jakub Petružálek (Kazaň/KHL), Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL), Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.), Jiří Hudler (Calgary/NHL), Jaromír Jágr (New Jersey/NHL), Tomáš Hertl (San Jose/NHL), Vladimír Sobotka (St. Louis/NHL). 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články