Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Růžička: Povolám Sparťana Krejčíka nebo Kováře z Vítkovic

Minsk - Kouč českých hokejistů Vladimír Růžička povolá dodatečně na mistrovství světa v Minsku buď Jakuba Krejčíka ze Sparty, nebo Lukáše Kováře z Vítkovic. Mistr světa z Vídně 2005 Marek Židlický tým neposílí, protože podle Růžičky nebyl po skončení sezony New Jersey dlouho na ledě. Český tým chce doplnit defenzivu po zranění Romana Poláka v pátečním prvním utkání proti Slovensku.

Vladimír Růžička u reprezentace
zdroj: isifa/Lidové noviny autor: Jindřich Mynařík

"Musíme to přes noc nějak uskutečnit. U Kuby Krejčíka je problém, že odjel na dovolenou. Musíme se spojit, jak je daleko a za jak brzo by se sem mohl dostat. Nevím, je někde mimo, ale já mu říkal, ať počítá s tím, že se mu možná ozvu, kdyby se něco stalo. Nebo pak vezmeme Kováře z Vítkovic. Byl jsem domluvený se třemi obránci, že jim kdyžtak budeme volat," řekl novinářům Růžička.

Oslovený Židlický nakonec národní tým neposílí. "Nebyl měsíc na ledě. Kdyby byl, asi by nám pomohl. Já jsem mu volal, mluvil jsem s ním. A tohle není jednoduché. Nemůže přijet a hned na to skočit, to je složité," připojil Růžička na adresu sedmatřicetiletého beka, se kterým se před turnajem domluvil, že letos po náročné sezoně reprezentovat nebude.

Soupisku českých hokejistů doplnil obránce Michal Jordán. Růžička ho měl k dispozici pro druhé utkání na turnaji proti Švédsku, ale Jordán z pozice sedmého beka do hry nenaskočil. Polák, který si proti Slovensku zranil rameno, odcestoval domů.

Po Polákově zranění zůstala v kádru jen šestice beků Ondřej Němec, Jakub Kindl, Ondřej Vitásek, Martin Ševc, Petr Zámorský a Jan Kolář. Další člen nominace Jordán čekal na doplnění a dočkal se premiérové účasti na velké mezinárodní akci. "Bude sedmý bek, budeme hrát na šest," uvedl kouč Růžička k plánům.

Jordán, který působil na farmě Caroliny v Charlotte v nižší AHL, debutoval v národním týmu v přípravě na šampionát v zápasech proti Švýcarsku v Euro Hockey Tour. Na kontě má čtyři reprezentační starty. Účastník tří světových šampionátů hráčů do 20 let zatím v NHL odehrál pět utkání v dresu Caroliny.

"Je to smůla, že se Roman Polák zranil, určitě to tým oslabí, ale takový je hokej. Je to nepříjemné. Dopsání na soupisku mi udělalo radost a budu se snažit pomoct týmu vyhrát zápasy," prohlásil Jordán, který je devátým zaregistrovaným nováčkem na velké mezinárodní akci v českém týmu.

Jordán: Kluci vstup do turnaje zvládli

Páteční první zápas se Slovenskem sledoval na tribuně spolu s dalšími členy nominace, kteří se nevešli na soupisku. "Byli jsme poblíž naší střídačky. Nebylo to příjemné, protože u mě je nervozita větší, než kdybych byl na ledě. Ale kluci to perfektně zvládli a vstup do turnaje byl dobrý," těšilo Jordána.

Z případné premiéry na ledě, pokud by k ní došlo, nervózní není. "Uvidíme, jak to dopadne, jsem sedmý obránce. Jsem takový flegmatik. Nervozitu nepociťuju před zápasy, takže se těším. Jsem rád, že jsem si prodloužil sezonu. Je příjemné, že můžu hrát, kor za národní tým," prohlásil.

Utkání Švédsko - Česko
zdroj: ČTK autor: Sergei Grits

Dlouhé čekání na večerní zápasy, kterých hrají Češi v základní skupině pět ze sedmi, podle něj není příjemné. "Jsme zvyklí z Ameriky, že hrajeme od půl osmé večer, ale ta hodina navíc je těžká. Celý den se připravujete na zápas a je tam dlouhé čekání. Dostanete se pak do postele okolo jedné, ale mají to všichni stejné, nemůžeme se na to vymlouvat," dodal Jordán.

Český tým má na soupisce 22 hráčů - dva brankáře, osm obránců a dvanáct útočníků. Místo má už jen pro třetího brankáře Pavla Francouze a dva hráče v poli, přičemž jedno by měl zabrat další obránce. Na možnost zařazení v Minsku čekají stále čtyři útočníci Milan Gulaš z Färjestadu, Lukáš Kašpar z Doněcku, Michal Vondrka ze Slovanu Bratislava a Martin Růžička z Třince. Na tři z nich se pravděpodobně nedostane.

Stavitelé národního týmu navíc nadále sledují vývoj série druhého kola Stanleyova poháru mezi Bostonem s Davidem Krejčím a Montrealem s Tomášem Plekancem. Boston vede 3:2 na zápasy a může se rozhodnout v pondělí. "Uvidíme, jak to bude. Jsou tam taky zdravotní prohlídky a tak. Máme tady teď tyto hráče a uvidíme," dodal Růžička.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články