Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Růžička: Nepřekvapují mě tolik vyrovnané výsledky, ale i samotná hra

Minsk - Nadobyčejně vyrovnané je podle Vladimíra Růžičky hokejové mistrovství. Jen výčet překvapivých výsledků mluví za mnohé: do čtvrtfinále nepostoupili Švýcaři, Finové jsou na hraně postupu, Francie porazila Kanadu a hraje v Minsku výtečně. "Jsem hrozně překvapený, kolik mužstev tu hraje dobře," řekl Růžička. "Nepřekvapuje mě ani tak to, že jsou výsledky tak vyrovnané, ale hlavně ta hra. Když vidím Italy, tak oni tady hrajou se všemi vyrovnané zápasy," dodal.

Trenér mistrů světa z let 2005 a 2010 poukázal na to, že je to pro hokej dobře. "Ale pro nervy na střídačce je to horší. Lepší by bylo, kdyby to bylo 5:0 a trošku jsem se tam taky bavil," smál se Růžička. Favorité tak mají na světových šampionátedh s outsidery čím dál větší problémy. V Minsku porazila Francie Kanadu i Slovensko, Lotyši zdolali Finsko i Spojené státy americké, Švýcaři zase podlehli Bělorusku. "Sledoval jsem zápasy, kdy hrajou proti sobě papírově slabí soupeři, a to jsou normálně hokeje jako blázen. Úroveň hry, to jsem nevěřil. Když hraje Francie s Itálií nebo Francie s Norskem a je to hokej jak řemen," navázal Růžička.

"Když se podívám na Itálii - trénujou to Kanaďani, je vidět, že se všichni zaobírají taktickými věcmi. Ono se to nezdá, ale ti kluci hrajou po evropských ligách, oni je pak dají dohromady a jsou vedení kvalitními trenéry," uvedl český kouč. "Je vidět, že to mají všechno rozebrané do poslední pídě. Dobrá obrana, když potřebujou dobře bránit a chodit do rychlých protiútoků. Většinou mají všechna mužstva rychlé útočníky," dodal.

Vladimír Růžička: "Není to jenom o jednom zápase, že někdo překvapí, jak to bylo dřív. Ale že ta mužstva jsou schopná hrát vyrovnané zápasy. Tím, že cítí šanci, tak se pořád snaží zdokonalovat a tlačit se dopředu. Když s takovými mužstvy budete hrát čtyři zápasy, tak samozřejmě víckrát vyhrajete, ale na jeden zápas se dokážou připravit a jsou schopní vyhrát."

"Jak nedáte na začátku góly a neodskočíte, je to hrozně těžké. Podívejte na Švédy, jaké měli problémy. Také všechno vyhrávají jenom o gól," připomněl výhry Švédů 2:1 nad Norskem i Francií. Podle něj hráči už papírově slabší soupeře ani podvědomě nepodceňují. "Tím, jak vidí, jak všichni výborný hokej hrajou, tak je to jiné. To je znát už jenom z toho, jak se kluci baví v kabině. Myslím, že už to teď není, jak to bývávalo," doplnil Růžička.

Příkladem je podle něj Švýcarsko. "Před deseti lety bylo podceňované a najednou bylo ve finále. Právě Švýcaři jsou pro tahle mužstva ukázkou, že to jde. Že když se to dá dohromady a všechno sedne, je možné všechno. Nebaví se o tom, že se dostanou do finále, ale může se stát, že někdo takový postoupí daleko," řekl Růžička.

Naopak favorité mají problémy proniknout do čtvrtfinálové osmičky. "Finsko má výborný tým a dneska je to tak, že se nemusí dostat do čtvrtfinále. A taky si třeba nikdo letos nemyslel, že tam nebudou Švýcaři. Ale pro hokej je to dobře," prohlásil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články