Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Růžička k nominaci: Vybrali jsme ty zkušenější, hlavně do útoku

Praha - Kouč Vladimír Růžička se při váhání nad nominací na mistrovství světa v Minsku rozhodl vsadit na zkušenost. Utvrdilo ho v tom vystoupení na Oddset Hockey Games, kde sice jeho svěřenci i přes dvě porážky skončili druzí, ale připsali si debakl s Ruskem 0:6. Podle kouče ale na šampionátu nebudou rozhodovat jména, ale výkony na ledě.

Kouč Vladimír Růžička (vpravo) a jeho asistent Jaroslav Špaček hovoří se svými svěřenci na střídače
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Růžička přiznal, že při konečné nominaci to bylo pro něj a asistenty Ondřeje Weissmanna a Jaroslava Špačka těžké rozhodování. "Po zápasech na turnaji ve Švédsku jsme se přiklonili pro trošku zkušenější hráče. Hlavně v útoku, v obraně jsou čtyři zkušenější a čtyři mladší. Kdybych se rozhodoval před čtrnácti dny, asi by to bylo jinak. Na papíře tým vypadá dobře, musí to ale předvést hlavně na ledě," řekl Růžička, který i tak má v kádru deset nováčků na velké mezinárodní akci.

Na základě vystoupení na Oddset Hockey Games vsadil na zkušenost, v přípravné sérii Euro Hockey Challenge dal příležitost velkému počtu nováčků či hráčů s minimálním počtem startů v reprezentaci. "Už zápasy ve Švýcarsku nás prověřily více a ještě více zápasy se Švédskem, Ruskem a Finskem. Nerozhodovali jsme se na základně vysoké prohry s Rusy," uvedl Růžička.

"Shodli jsme se, že můžeme vzít jednoho dva hráče bez zkušenosti, ale nemůžeme třeba osm. To už je strašný risk. Snažíme se jet pro medaili, ne se jen zúčastnit. Ti hráči vypadají dobře, je to příslib, ale musí do sebe dostat takové zápasy jako se Švédy, Rusy a Finy. Mistrovství světa je zase něco jiného," doplnil Růžička.

Vitásek i Zaťovič v roli nováčků

O nominaci měl víceméně jasno, ale ještě po zápase s Finskem řešil některé otazníky. "Na obránce jsme si nechali dvě místa. U útočníků jsem měl trošku jasno už po zápase se Švédy a šlo také o dvě místa v útoku," řekl Růžička.

Třeba u překvapivě nominovaného obránce Ondřeje Vitáska ale už měl prý jasno ve čtvrtek. "Vedl si velice dobře na to, jak má málo odehráno. Mydlí to, třeba s Finy hrál neskutečně dobře," uvedl Růžička. Stejně tak ocenil dalšího nováčka na začátku přípravy Martina Zaťoviče. "Hrál na levém křídle i v centru. Hrál velice dobře."

Generálka na šampionát ve Stockholmu ale Růžičkovi ukázala spoustu nedostatků, na kterých musí tým pracovat. "Musíme zlepšit skoro všechno," dodal s tím, že se ale mužstvo ještě promění. Nově se zařadí obránci Jakub Kindl, Ondřej Němec, Roman Polák, Martin Ševc a útočníci Tomáš Hertl, Jan Kovář, Jiří Novotný, Vladimír Sobotka a Jiří Sekáč, po doléčení také forvard Roman Červenka.

Je nám líto, video expirovalo.
Komentátor ČT Michal Dusík k nominaci na hokejové MS

Prioritou je obrana

"Budeme vycházet z obranné hry. Dělali jsme hodně chyb v obranném i středním pásmu. Musím poděkovat hráčům za obrovskou bojovnost ve Švédsku, ale chyby jsme dělali, obrovské chyby. Hodně jsme inkasovali v oslabení, přesilovek bylo málo a nedali jsme góly. Musíme toho hodně zlepšit," upozornil Růžička.

Velké problémy viděl také na vhazování. "Prohrávali jsme je v obranném i útočném pásmu. Vláďa Sobotka je na buly v NHL vynikající, Jirka Novotný je taky vyhrává," slibuje si Růžička zlepšení.

Po přesunu do Minsku se chystá na soupisku zařadit před prvním zápasem dva brankáře, sedm obránců a dvanáct útočníků. "V brance začne naše jednička Salák. Další nasazení gólmanů mám v hlavě, ale nechám si ho pro sebe," dodal Růžička.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články