Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Růžička chce povolat dalšího obránce, znovu osloví i Židlického

Minsk – Kouč českých hokejistů Vladimír Růžička se po zranění Romana Poláka chystá zařadit na mistrovství světa na soupisku Michala Jordána a nominovat ještě dalšího obránce. Zatím ale není jasné, na koho padne volba. Stavitelé národního týmu znovu oslovili i Marka Židlického z New Jersey, jehož se před dvěma týdny Růžičkovi nepodařilo přesvědčit. "Mluvili jsme s ním, delší dobu nebyl na ledě. Uvidíme, jak se rozhodne," řekl asistent trenéra Jaroslav Špaček.

"Ještě to budeme řešit. Máme nějakou představu, ale uvidíme. Chceme povolat jednoho obránce a asi Michala Jordána dopíšeme," prohlásil Růžička. Jordán se jako jediný z beků v dějišti turnaje nevešel na soupisku. Růžička s asistenty Špačkem a Ondřejem Weissmannem se dohodnou, zda hráče farmy Caroliny v Charlotte dopíšou už před nedělním duelem se Švédskem. Hned v pondělí pak Češi hrají s Kanadou.

"Pokud dopíšeme sedmého, tak bychom hráli na šest a ten sedmý byl připravený," doplnil Růžička k plánům se zařazením Jordána. K dispozici má v současné době Ondřeje Němce, Jakuba Kindla, Ondřeje Vitáska, Martina Ševce, Petra Zámorského a Jana Koláře. Růžička ale nechce riskovat, aby turnaj absolvoval jen se sedmi obránci.

Proto hledá, kdo z jeho kandidátů by mohl do Minsku dorazit. Zjišťoval i stav Radka Gudase z Tampy Bay; účastník olympijských her v Soči se před dvěma týdny po skončení sezony v NHL omluvil kvůli zranění kolena. "Volal jsem mu, ale Radko bohužel říkal, že ho to koleno pořád ještě bolí. Mělo to být na čtrnáct dnů, ale není stále zdravý. Je lepší, když to řekne takhle. Nemělo by cenu, aby sem letěl, odehrál půlku zápasu a bylo to špatné," uvedl Růžička.

Až do neděle byli v reprezentačním kádru Jakub Krejčík ze Sparty, Tomáš Mojžíš ze Slovanu Bratislava, Lukáš Kovář z Vítkovic, Bohumil Jank z Hradce Králové a Vojtěch Mozík z Plzně. "Jakub Krejčík nebude, je na dovolené. Jsou tam nějací beci, nechte se překvapit," uvedl Růžička. Po plánovaném doplnění dvou beků bude mít český tým na soupisce místo už jen pro třetího brankáře Pavla Francouze a jednoho útočníka.

Na možnost zařazení přitom v Minsku čekají čtyři útočníci Milan Gulaš z Färjestadu, Lukáš Kašpar z Doněcku, Michal Vondrka ze Slovanu Bratislava a Martin Růžička z Třince. Jeden z nich by se měl místa v týmu dočkat. "Spíš asi dopíšeme hráče, kterého máme tady," řekl Růžička s tím, že tak zřejmě nebude čekat, zda by měl po vzájemném souboji v 2. kole Stanleyova poháru k dispozici Davida Krejčího z Bostonu či Tomáše Plekance z Montrealu. "Trošku jsem měl obavu, že se nám může zranit obránce, stalo se a nedá se nic dělat," řekl Růžička.

Trénink provázelo hecování, že by se mohl do reprezentační sestavy vrátit asistent Špaček. Olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa loni naskočil na cestě Plzně za titulem na tři finálové zápasy proti Zlínu. "On by to nevydržel. Kdyby tenhle měsíc vypil míň piv, tak asi jo. Uvažoval bych o tom," rozesmál se Růžička. V roce 2009 na mistrovství světa ve Švýcarsku krátce zaskočil na postu obránce také pod Růžičkovým vedením současný kapitán Tomáš Rolinek. Takové situace se nyní chce trenér vyvarovat. "Doufám, že už se nám budou zranění vyhýbat. Hned v prvním utkání tohle, ale bohužel, takový je hokej," dodal Růžička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články