Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Rusové porazili i Bělorusy a do čtvrtfinále jdou bez ztráty bodu

Minsk – Sedm zápasů, sedm výher a pouhých sedm inkasovaných branek. Takovou bilanci mají hokejisté Ruska po základní skupině mistrovství světa. Sborná svou suverenitu na šampionátu potvrdila i v závěrečném duelu před čtvrtfinále a domácí Bělorusy porazila 2:1.

Ruští hokejisté slaví gól v utkání s Běloruskem
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

Oba týmy do závěrečného duelu základní skupiny šly bez největších hvězd. Zatímco na straně Bělorusů Graboskij a Kaljužnij zůstali na tribuně jen kvůli šetření sil, ruská superstar Ovečkin stále laboruje se zraněním. V dresu sborné naopak poprvé na turnaji nastoupila druhá z hvězd Malkin.

Atraktivní střetnutí, které sledovalo rekordních 14 669 diváků, sice bylo soubojem celků hrajících ve výborné formě, avšak jeho tempo v úvodních minutách připomínalo spíše přátelák a oba brankáři byli dlouho bez náročnější práce. První šance si vytvořili favorizovaní Rusové až při přesilové hře. Přesné pasy Malkina ale Tichonov ani Kutuzov nevyužili.

Sborná svého soupeře přehrávala a téměř mu nepůjčovala puk, jenže její útoky byly často překombinované a pomalé. Neujaly se tak ani příležitosti Ruska v závěru třetiny a týmy odešly do kabin s bilancí střel 4:5 ve prospěch Bělorusů.

Obraz hry se nezměnil ani po přestávce. Rusové pouze zvýšili kadenci střel, které však byly ve většině případů nepřesné. Svého tlaku sborná poprvé využila ve třiatřicáté minutě. Při přesilové hře zakombinoval Tichonov s Šipačjovem, jenž našel před brankou Plotnikova, a ten zamířil přesně.

O chvíli později mohl zvýšit Jakovlev, jehož nahození skončilo na břevně. Do dvoubrankového vedení se tak favorit dostal až v šestatřicáté minutě. Obránce Gotovec udělal při vyvážení puku obrovskou chybu. Kotouče se zmocnil Plotnikov, krásnou zadovkou našel Šipačjova a Rusové se mohli radovat. Aby toho pro Bělorusko nebylo málo, ještě před koncem druhé třetiny se po střetu s Malkinem zranil brankář Koval, jehož musel nahradit Lalande.

Tlak Rusů pokračoval i v závěrečné části, ale mnohem nebezpečnější byla domácí reprezentace. Jako první zahrozil Gotovec, jehož nájezd vychytal Bobrovskij. V šestačtyřicáté minutě již však Minsk aréna mohla slavit, když se přesným švihem prosadil Denisov.

Bělorusy vstřelená branka nakopla a začali "kousat". Sbornou musel dvakrát podržet Bobrovskij, když se ve vyložených šancích zjevili Stěpanov a A. Kosticyn. Domácí celek hnán narvanými ochozy však již na vyrovnání nedosáhl.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Rusko - Bělorusko

Rusko - Bělorusko 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 33. Plotnikov (Šipačov, Tichonov), 36. Šipačov (Plotnikov) - 46. Denisov (Kitarov, Korobov). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Patafie (USA) - Carnathan (Kan.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 14 669.

Rusko: Bobrovskij - Denisov, Čudinov, Medveděv, Kutuzov, Jakovlev, Bělov, Zubarev - Plotnikov, Šipačov, Kalinin - Tichonov, Malkin, Kuljomin - Anisimov, Širokov, Zaripov - Kuzněcov, Burmistrov, Dadonov. Trenér: Oleg Znarok.

Bělorusko: Koval - Korobov, Graborenko, Denisov, Gotovec, Jevenko, Usenko - Volkov, S. Kosticyn, Kovyršin - Platt, Stas, A. Kosticyn - Ugarov, Kitarov, Stepanov - Jefimenko, Osipov. Trenér: Glen Hanlon.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články