Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Rusové jsou mistry světa, ve finále porazili 5:2 Finsko

Minsk - Po dvou letech se koruna hokejových mistrů světa vrací do ruské náruče. Sborná se poprvé v historii utkala ve finálovém souboji s týmem Finska. Družstvo Suomi drželo s favoritem krok až do začátku třetí třetiny, v níž Rusové utekli na rozdíl dvou branek a v závěru duelu své vedení pojistili. Na turnaji nepoznali ani jednou hořkost porážky a po zásluze získali zlaté medaile. V součtu s úspěchy Sovětského svazu se jedná již o jejich 27. titul v dějinách světových šampionátů.

Ovečkin se raduje z trefy do finské sítě
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Finálové klání začalo od úvodního hvizdu v hodně konfrontačním duchu. Olej přilil do ohně hned v první minutě utkání Malkin, který hokejkou dost nešetrně trefil Haulu a jeho zákrok vyvolal několik potyček mezi oběma hokejovými tábory, ovšem rozhodčí jej neocenili ani menším trestem. I další průběh první dvacetiminutovky byl ve znamení nečisté hry a častého vylučování, proto nepřekvapilo, že gólový účet duelu byl otevřen právě v přesilové hře. Postaral se o to ruský útočník Širokov, jenž v 11. minutě propálil Rinneho, který předtím zlikvidoval několik dobrých šancí protivníkovy ekipy.

Seveřané mohli srovnat zápasové skóre ve 13. minutě. Kontiola číhal před volnou klecí ruského brankáře a v okamžiku, kdy se do ní chystal vpravit letící puk, mu kotouč vypíchnul obránce Medvěděv. Finové byli ve zbytku třetiny aktivnějším týmem a v jejím samotném závěru nastřelil nejprve Hietanen brankovou konstrukci, načež o chvilku později se na Bobrovského řítil Kontiola, ale ani on ve svém nájezdu neuspěl.

Nakonec se však borci v modro-bílých dresech přece jen dočkali kýžené branky - na poslední zteč směrem k ruské brance se vydal Lehtera, přesně našel dobře najetého Pakarinena a tomu se podařilo najít skulinku mezi betony ruského gólmana.

Do prostřední dvacetiminutovky vstoupili lépe Finové, pravděpodobně pod dojmem vyrovnávající trefy z konce první třetiny. Do vedení 2:1 šli při početní výhodě v 27. minutě, to když se Paola dostal k odraženému kotouči a neměl problém najít odkrytou část Bobrovského svatyně.

Finové se nicméně ze zápasového obratu radovali jen chvilku. Stav utkání záhy srovnal Ovečkin a to nebylo ze strany ruské útočné mašiny vše. Dvěma sporně odpískanými fauly poslali rozhodčí Finy do dvojnásobného oslabení a jen tím potvrdili, že mužům v černém se letošní šampionát moc nevyvedl. Rusové "darovanou" přesilovku pěti proti třem zužitkovali zásluhou přesné Malkinovy trefy a na konci prostředního dějství tak odcházeli do kabin s vedením 3:2.

Navýšit ho dokázali hned na začátku závěrečné třetiny, jak jinak než při přesilovce, při níž předvedl přesnou ruku Zaripov. Na kritickou situaci zareagovali reprezentanti ze země tisíců jezer zvýšeným tlakem, který však postupem času uvadal a definitivní ránu dostal v 56. minutě, kdy Rusové využili Tichonovem již třetí přesilovku v utkání a stanovili zápasový účet na konečných 5:2 ve svůj prospěch.

"Hráli jsme skvěle. Věnovali jsme velkou pozornost nácviku přesilovek, včetně pět na tři. A podařilo se nám to přenést do zápasu. Stříleli jsme i doráželi," radoval se Jevgenij Malkin, který se na výhře podílel jedním gólem.

Rusko - Finsko 5:2 (1:1, 2:1, 2:0) Branky a nahrávky: 11. Širokov (Zaripov), 28. Ovečkin (Šipačov), 36. Malkin (Zaripov), 45. Zaripov (Širokov), 56. Tichonov (Kutuzov, Kuljomin)) - 20. Pakarinen (Lehterä), 27. Palola (Jormakka, Lehterä). Rozhodčí: Kaval (USA), Brüggemann - Schrader (oba Něm.), Carlson (Kan.). Vyloučení: 6:9, navíc Salomäki 10 min. Využití: 4:1. Diváci: 15.112 (vyprodáno).

Rusko: Bobrovskij - Denisov, Čudinov, Medveděv, Kutuzov, Jakovlev, Bělov, Zubarev - Plotnikov, Šipačov, Ovečkin - Tichonov, Malkin, Kuljomin - Anisimov, Širokov, Zaripov - Kalinin, Burmistrov, Dadonov. Trenér: Harijs Vitolinš.

Finsko: Rinne - Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Ohtamaa, Lajunen, Kivistö, Marttinen - Pakarinen, Kontiola, Lehterä - Komarov, O. Jokinen, Haula - Palola, Immonen, Jormakka - Huhtala, Salomäki, T. Sallinen - J. Sallinen. Trenér: Erkka Westerlund.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články