Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Rusko nedalo Lotyšsku šanci a má jisté čtvrtfinále

Minsk – Vypadá to, že pořádně rozjetý ruský válec jen tak něco nezastaví. Sborná svoji dominanci na mistrovství světa potvrdila také proti Lotyšsku a v souboji prvního s druhým týmem skupiny B vyhrála suverénně 4:1. Rusové tak ovládli i pátý zápas na šampionátu a zajistili si postup do čtvrtfinále.

Radující se hokejisté Ruska
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

Rusové přitom inkasovali v zápase jako první. Lotyši zaskočili favorizovanou sbornou v osmé minutě, kdy si zapomenutý Indrašis několikrát zaklepal holí o led mezi kruhy o přihrávku, tu také dostal a bez přípravy zacílil přesně mezi betony Bobrovského. Jenže po chvilce vyrazil na zteč Tichonov a povedenou ranou přes obránce vyrovnal.

Vzápětí Anisimov ve stoprocentní šanci netrefil takřka prázdnou branku. V 16. minutě ale vyslal ránu Medveděv, Gudlevskis ji sice hřbetem lapačky vytěsnil nad, ale od zadního hrazení odražený puk našel jako první Širokov a snadno poslal svůj tým do vedení. Tichonov pak prokázal skvělou formu znovu, když v přesilovce ranou bez přípravy, jež mu přitom úplně nesedla, překonal Gudlevskise potřetí.

Lotyšský brankař měl ve druhé třetině velké štěstí při teči aktivního Ovečkina, puk mu prošel mezi betony, ale vyjel těsně vedle pravé tyče. Na začátku 29. minuty ovšem Kutuzov našel od modré čáry Kalinina, jenž se při zpracování puku šikovnou otočkou dostal do zakončení a zároveň natolik oklamal Gudlevskise, že skóroval prakticky do prázdné branky.

Pár vteřin po opětovném zahájení hry neunesl zvrat ve vývoji Girgensons a po buly píchl holí Burmistrova. Sudí Lotyše vyloučili na pět minut a do konce utkání. Oslabený tým kouče Nolana vcelku bez větších potíží přestál. Před přestávkou mohl přidat ještě pátý gól Ovečkin, ale opět neuspěl.

Třetí dějství se dohrávalo z povinnosti. Rusové zvolnili, i tak měli šance Anisimov, Kalinin, Širokov a Medveděv, který trefil tyč. Při jasném vedení je však neúspěch v koncovce mrzet nemusel.

Lotyšsko - Rusko 1:4 (1:3, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Indrašis (Štals) - 11. Tichonov, 16. Širokov (Medveděv, Tichonov), 19. Tichonov (Plotnikov, Ovečkin), 29. Kalinin (Kutuzov). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Rantala (Fin.) - Carnathan (USA), Kilian (Nor.). Vyloučení: 4:3, navíc Girgensons (Lot.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 14.427.

Lotyšsko: Gudlevskis - Galvinš, Pujacs, Lavinš, Sotnieks, J. Redlihs, M. Jass, Jaks - Niživijs, Vasiljevs, Cipulis - M. Redlihs, Daugavinš, Keninš - Štals, Girgensons, Indrašis - Meija, Džerinš, K. Jass - Berzinš. Trenér: Ted Nolan.

Rusko: Bobrovskij - Denisov, Čudinov, Medveděv, Kutuzov, Jakovlev, Bělov - Plotnikov, Tichonov, Ovečkin - Kuljomin, Anisimov, Širokov - Kuzněcov, Burmistrov, Dadonov - Zaripov, Kalinin. Trenér: Oleg Znarok.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články