Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Reprezentaci čeká na úvod derby se Slovenskem

Minsk - Žádné rozehrávání a rovnou na plné obrátky hned od začátku mistrovství. Čeští hokejisté mají na šampionátu Minsku tři silné soky už v prvních třech soubojích základní skupiny. Ostrý start je čeká ve vystoupení v derby bývalých federálních partnerů proti Slovensku, v jehož nominaci nechybí na rozdíl od poslední olympiády ikona Miroslav Šatan. Hned úvod skupiny A tedy napoví o vyhlídkách na nasazení týmu Vladimíra Růžičky v případném čtvrtfinále, protože v neděli jej čekají Švédové a hned v pondělí Kanaďané. Studio MS hokej sledujte od 19:30 na ČT sport nebo na našem webovém speciálu mshokej.cz, komentují Robert Záruba a David Pospíšil.

"Důležité je, abychom měli dobrý start," řekl Růžička. "Těžké zápasy máme hned na začátek, papírově slabší mužstva nás čekají později. Určitě to ale nebude ani pak jednoduché. Když si vzpomenu na Německo (v roce 2010), tak jsme prohráli s Norskem. Žádný zápas nesmíme podcenit."

Růžička si uvědomuje, že pro Slováky bude bitva opět prestižní. "Bereme je jako silného soupeře, který se bude chtít vytáhnout. Oni to podle mého berou více prestižně než my," podotkl Růžička, který hlavně chce, aby si tým v úvodu šampionátu vytvořil pohodu a klid. "Musíme fungovat jako jeden chlap, jedna parta, a ne pětadvacet individualit. Pak by se mohl výsledek dostavit."

Také podle Jaromíra Jágra bude začátek MS těžký. "Na úvod proti Slovensku, které je vždy nebezpečné. Pak Švédsko a Kanada," uvedl hvězdný útočník. Jediný hráč kádru, který hrál ještě ve federální reprezentaci, nebere derby se Slovenskem nijak výjimečně. "Je to více prestižní pro diváky než pro nás hráče. Pro nás je to hlavně těžký soupeř, protože víme, jak talentované a dobré hráče mají."

Červenka: Většinou jsme lepší

Do posledního vzájemného souboje v osmifinále únorové olympiády v Soči, které Češi vyhráli 5:3, zasáhli ze současného výběru jen Jágr a Roman Červenka. "Naše vzájemné duely bývají hodně dobré, se Slovenskem je to pokaždé trochu jiné než s ostatními týmy. Ale většinou jsme stáli na vítězné straně my, tak doufám, že budeme i dále takhle pokračovat a šampionát dobře začneme," řekl Červenka.

Kapitán Tomáš Rolinek nepovažuje za důležité, kdo je úvodním soupeřem. "Potřebujeme vstoupit dobře do turnaje a pokusit se zápas vyhrát. Mohu fanouškům slíbit, že budeme za každé situace bojovat. Je jedno, jestli to bude derby, nebo ne. Bude to těžký zápas, protože bude první a všichni budou mít spoustu sil," řekl Rolinek.

Podle něj se mužstvo musí konsolidovat, protože se v pondělí připojilo hned deset hráčů, kteří nebyli s týmem minulý týden na Oddset Hockey Games ve Stockholmu. "Jde o to, abychom v týmu nastolili pohodu," doplnil Rolinek.

Do branky se postaví jednička Alexander Salák, jak kouč Růžička už dlouho dopředu avizoval. "Už to bylo dlouhé bez ostrého zápasu. Bylo ale příjemné, že jsem si mohl zkusit v přípravě nějaké věci, na které jsem v sezoně neměl čas. Teď už to bude naostro," prohlásil Salák. Vedle druhého brankáře Jakuba Kováře pravděpodobně zůstane jen na lavičce z 21 zapsaných hráčů na soupisku obránce Ondřej Vitásek. "Budeme hrát spíš na šest beků," uvedl Růžička.

Předpokládaná sestava:

Salák - Němec, Kindl, R. Polák, Ševc, Zámorský, Kolář II, (Vitásek) - Jágr, Sobotka, Klepiš - Hertl, Červenka, Rolinek - Sekáč, Jan Kovář, Hudler - Petružálek, Novotný, Zaťovič.

Je nám líto, video expirovalo.
Český tým trénoval před duelem se Slováky
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články