Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Připadá mi, že se někteří přijeli zúčastnit, nelíbí se Růžičkovi

Minsk - Čeští hokejisté si v úterý večer po závěrečném zápase základní skupiny na mistrovství světa v Minsku s Francií vyslechli důrazný proslov trenéra Vladimíra Růžičky. Kouč mistrů světa z let 2005 a 2010 hledá cestu, jak nastartovat své svěřence k lepším výkonům. Růžička je upozornil, že pokračování ve stylu dosavadního vystupování na turnaji by na úspěch ve čtvrtečním čtvrtfinále proti Spojeným státům americkým nestačilo.

Trénink české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Potřebovali jsme si promluvit, nechci to nějak rozebírat. Jasně jsme si řekli nějaké věci. Nechtěl jsem je nechat vychladnout, bylo to pro mě důležité hned po zápase. My si furt něco vyprávíme a pak je to jinak. Není na co čekat, zítra je zápas o všechno," řekl Růžička, který byl po duelu s Francouzi hodně naštvaný. Především kvůli úvodu, v němž jeho tým prohrával 0:3 a pak se hodně nadřel na výhru 5:4 v prodloužení.

"Na rovinu můžu říct, že jsme dostali kartáč. Vyslechli jsme si pravdu. Růžův monolog stojí vždycky za to a my si to uvědomujeme. Přijeli jsme sem pro medaile, takže musíme začít úplně jinak," dal za pravdu trenérovi asistent kapitána Ondřej Němec. "Odehráli jsme tady jeden dobrý zápas s Norskem. Proti Francii to zase byla úplná tragédie. Dobře nám po tom zápase nebylo."

Nejproduktivnější bek týmu si myslí, že je správné si věci takto na rovinu vyříkat. "Já už jsem ho za těch pár let poznal. On umí vždycky uhodit na hlavičku. On se s tím nepárá, vždycky řekne, co si myslí. A já si myslím, že jsme tohle potřebovali. Aby nám někdo konečně otevřel oči," prohlásil Němec. "Je dobré si sednout a říct si to na rovinu. Vláďa vždycky mluví napřímo. Všem je naprosto jasný, proč tady jsme, ale někdy je potřeba to zdůraznit," doplnil brankář Alexander Salák, podle nějž dává tým do hry maximum.

Přes porážky byl Růžička spokojený s výkony proti Švédsku a Kanadě, ale k naplnění medailového cíle podle něho nelze hrát jako v duelech s papírovými outsidery. "Jestli budeme hrát takhle, nemůžeme se dostat do semifinále. Tak to je. Potřebovali jsme si sednout a říct si to. Všechna mužstva tady hrajou, co si řeknou. Mně připadá, že to chvilku vydržíme hrát a pak si začneme trošku hrát, co chceme. Ve čtvrtfinále zaváháme na pět minut a je po zápase," uvedl Růžička.

Ve hře českého týmu vidí řadu nedostatků. Mužstvo podle něj hraje komplikovaně jak ve hře pět na pět, tak i v přesilovkách a v koncovce. Sráží je navíc množství vyloučených. "Většina mužstev hraje jednoduchý hokej na jednu dvě nahrávky a všechno rvou do brány. My furt vymýšlíme takovej divnej hokej," kroutil hlavou kouč. Nezkušené obraně podle něj útočníci dostatečně nepomáhají.

"Když vidím, jak Amerika dobrusluje, tak to se vůbec nedá srovnat. Jedeme dozadu jako jo a ne," podotkl. V útoku mu zase chybí přímočarost a hráči před soupeřovou brankou. "Jarda Jágr to dostane do kalhot a spadne to do brány, chybí mi tam jiní hráči. Hrajeme po rohách, za bránou, tak to nejde hrát. Je to osobní statečnost jít před bránu, samozřejmě to tam bolí. Musí si také všichni uvědomit, že si tady nemůžeme hrát na špílmachry," prohlásil Růžička.

Mrzí jej zbytečné fauly hlavně v útočném pásmu. "Ale nemůžeme být ufňukaní, že nás někdo vylučuje, my nesmíme ty fauly dělat. Hrát tvrdě do těla a bez faulů. Tady to nebude nikdo srovnávat, jako se to děje u nás v extralize. Vyloučí klidně pětkrát za sebou. Je to o pohybu, všichni jsou rychlí. Děláme fauly, že hrajeme s hokejkama jak s nějakýma šavlovačkama."

Má dojem, že ne všichni hráči v sobě mají po nevydařených zápasech zdravé naštvání jako třeba Jaromír Jágr a další lídři týmu. "To je to, co třeba Jarda má, ale chybí mi to u těch mladých. Když to s ním probírám, tak vidím, že ho to bere. Mně připadá, že někteří se sem přijeli zúčastnit, tak jsem jim chtěl vysvětlit, že ne. Hokej je o tom, že se dá prohrát. Ale musí to být po tom, co tam polezeme po čtyřech," vrátil se Růžička k sezení s hráči.

Věří, že v týmu síla je, drží se skvělá parta a nechybí odhodlání. Jen je to potřeba přenést i na led. Teď se podle Růžičky bude rozhodovat a nezáleží na tom, že by po vyřazení zbyla pachuť, že Češi na turnaji neporazili žádného z favoritů. "Škoda by to byla, ale důležité je, že jsme se dostali do čtvrtfinále. Kvůli tomu jsme sem jeli a teď se bude rozhodovat v jednom zápase. Ten to láme, jestli bude mistrovství světa lepší, nebo zase vypadneme ve čtvrtfinále," dodal Růžička.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články