Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Předvádíme rychlý a důrazný hokej, chválí bývalý reprezentační kouč Augusta

Praha - Přestože česká hokejová reprezentace posbírala na probíhajícím šampionátu v Minsku ze tří dosud odehraných zápasů pouze tři body, její bývalý trenér Josef Augusta shledává na jejím vystoupení především pozitiva. Hokej ho baví a oceňuje zaujetí hráčů pro hru i ochotu obětovat se pro tým. Pozitiv na hře spatřuje hned několik. "Velmi slušně bráníme, ale vše je přitom založené na rychlosti a důrazu, snažíme se aktivně hrát, bruslíme, nikdo z hráčů tam nestojí, to se mi moc líbí," ocenil Augusta.

Josef Augusta
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Ten výkon je kompaktní. Myslím, že opravdu nehrajeme špatně, naopak je to dobrý hokej. Myslím, že mužstvo zatím plní předsevzetí, s čím tam odjížděli. Hrát hokej, který je aktivní, rychlý a důrazný. Hráči přešli na ten hokej, co hrají i další mužstva ze světové špičky," řekl sedmašedesátiletý Augusta z pozice experta.

Nadchla ho i neutuchající snaha rvát se o výsledek. "Hrajeme až úplně do samého konce, to je skvělé. Se Slováky to přineslo vyrovnání. I s Kanadou jsme se dotáhli ze stavu 1:4 na 3:4 a Kanada měla v závěru velké problémy, byť bylo vidět, že hrají moc profesorsky a málem se jim to nevyplatilo," připomněl závěr pondělní bitvy Augusta. "Velmi pozitivní je i to, jak si kluci navzájem pomáhají," všiml si.

Útočné fauly plynou z nezkušenosti

Závažnější problém nevidí ani v nedisciplinovanosti. Za poslední dva zápasy inkasoval český tým v oslabení celkem čtyřikrát, po dvou gólech od Švédska i Kanady. Soupeřům tak hráči usnadnili cestu za body a sami sebekriticky zpytovali svědomí.

"Mužstvo má nějaký charakter, hráči k tomu skvěle přistupují a každý, kdo jde na led, chce tomu týmu co nejvíce pomoci. Ale ne všichni mají takové zkušenosti s posuzováním na mezinárodní scéně. Z toho pak vyplynou i ty zbytečné fauly v útočné třetině," domnívá se Augusta.

Útočník Jiří Hudler a brankář Kanady James Reimer se v utkání nejednou střetli
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Hodně se tím zaobírají, ale já věřím, že je to jen z té obrovské snahy a ti hráči na to přijdou brzy sami. Je dobré to připomenout, ale nesmí se to omílat natolik, aby hráči polevili a ustoupili z hokeje, který hrají," doplnil Augusta.

Připomněl v této souvislosti zápas Slováků s Francií, který přes vedení favorizovaných Slováků 3:1 skončil překvapivě 3:5. "Najednou si mysleli, že to odehrají hokejem 'z ruky', tedy bez důrazu a nasazení. Ale to se naučíte někdy ve 35 letech, ne teď ve dvaceti," uvedl Augusta.

Velice solidně si z jeho pohledu vede obrana. "Jsou tam přitom mladí kluci. Hrají ale s neuvěřitelným nasazením. Němec ukazuje, že v KHL ještě vyrostl. Obrovským překvapením je pro mě Zámorský. Sleduju ho, co kluk s jeho postavou dokáže na beku ubránit proti hráčům, co jsou o deset a více centimetrů vyšší, to je parádní. Má i dobrou kondici," chválí Augusta.

Hráči znají svou roli

Jako velké plus bere i vyrovnané útočné formace. "Vláďa Růžička má určitě na čem stavět. Jarda Jágr je neskutečně silný v závěrečných fázích zápasu. Hertl skvělý na brankovišti. Červenka, Klepiš, Novotný, Zaťovič, těch hráčů je tam spousta. Velké pozitivum je, že ať dostanou jakýkoliv čas na ledě, odvedou naprosté maximum. Znají svou roli a jsou s ní ztotožnění, to je moc důležité," prohlásil bývalý skvělý forvard.

A jak trnitá bude podle Augusty, jenž byl na střídačce u zlatého hattricku v letech 1999 až 2001, cesta do čtvrtfinále? "Norsko, Dánsko, Francie, to budou nepříjemní soupeři. Měli bychom je porazit, ale jakmile do hlavy naskočí to, že to půjde samo, je to špatné," varuje.

"Když jsem viděl včera Francouze, mají tam dvě pětky zkušených hráčů, kteří hokej moc dobře umí, jsou důrazní a rychlí. Se Slováky je tam trenér párkrát protočil a otočili zápas. Takhle dvě silné pětky ale mají i další," připomněl Augusta.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články