Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Poslední společný turnaj? Vedle Jágra září v Minsku mladíček Hertl

Praha – Jaký bude hokejový svět po Jaromíru Jágrovi? Českým hokejistům se na mistrovství světa v Bělorusku zatím úplně nevede, jedna nová hvězda tu ale září. Po boku veterána Jágra exceluje teprve dvacetiletý mladík ze San Jose Tomáš Hertl. V Minsku vstřelil dokonce druhý nejrychlejší gól v historii mistrovství světa i národního týmu, jen osm vteřin po začátku utkání.

"Mezi Tomášem Hertlem a Jaromírem Jágrem je až fyzická podoba, pokud tedy odečteme 22 let Jaromíru Jágrovi. Co se týče hry, jsou si také docela podobní, mají výbornou stabilitu na bruslích, oba jsou velcí, urostlí," porovnával v pořadu 168 hodin oba sportovce šéfkomentátor ČT Robert Záruba . "Je určitě hezké to slyšet, ale já vůbec neberu, že bych se měl srovnávat s Jágrem, a nikdy jsem ani nechtěl. A ani nebudu, protože tak dobrej už asi nikdo nikdy nebude," soudí Hertl.

"Hertl je perfektní případ, rodina ho výborně připravila na velký mezinárodní hokej nejenom fyzicky, ale hlavně mentálně. Protože na něm je vidět, že je to slušně vychovaný mladý kluk, který je zdravě sebevědomý, ale je zároveň velmi skromný," popisuje Hertla Záruba. "Já si myslím, že Jarda Jágr to měl hodně podobné, hodně přísná výchova doma, musel pomáhat v hospodářství," dodává hokejový expert ČT Martin Hosták.

Je nám líto, video expirovalo.
168 hodin: Hertl a Jágr - střídání generací

"V českém hokeji to vždycky bylo tak, že vedle končící hvězdy začala zářit vždycky nějaká nová. A v tom spočívá to dědictví, které v národním týmu přetrvává už víc než sto let. V tomhle je skutečně určitý odkaz, Jaromír Jágr končí, Tomáš Hertl začíná a jejich dráhy jsou ještě překryté, je tady ten šťastný moment společného setkání v kabině národního týmu," připomíná Záruba.

Budoucnost Jágra bez hokeje je nejen pro Zárubu velkým otazníkem. "Myslím si, že možná největším pro něj samotného. Protože se mu bude velmi obtížně hledat náhrada za něco, co má rád a čemu věnoval celý svůj život. Jágr nemá žádný byznys ani ještě nezaložil rodinu," soudí šéfkomentátor ČT. "Uvidíme, jak dlouho budu moct pokračovat v hokeji. Všechno záleží na tom, jestli budu mít chuť, jestli pořád budu hokej milovat a hlavně jestli budu zdravej," dodává sám Jágr.

Jaromír Jágr
zdroj: ČT sport

"Jejich hokejová budoucnost může být, myslím, podobná. Samozřejmě v dnešní době už není tak jednoduché se prosadit, jako to bylo v době, kdy Jágr přišel do NHL," míní hokejový expert ČT David Pospíšil. "Motivaci nikdy neztratím, to vím určitě. Motivace mám až po uši, ať je to prorazit v NHL, vyhrát mistrovství světa, taky jet na olympiádu. Je toho mraky, takže myslím, že o motivaci nikdy nepřijdu," nedává si malé cíle Hertl.

Další společný šampionát Jágra a jeho mladého následovníka příští rok v Praze je však zatím velkým otazníkem. "Všichni čeští fanoušci by si určitě přáli vidět Hertla a Jágra ještě jednou spolu, ale jestli se to opravdu stane, to lze velmi těžko odhadnout," uvědomuje si Záruba. "Abych byl upřímnej, já si myslím, že na to nemám. A je to z toho důvodu, že přechod z úzkého hřiště na to velký je ohromný. A já se teď cítím nejhůř, co jsem se kdy cítil," uzavírá Jágr.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články