Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Norsko zvrátilo zápas s Dány třemi góly v přesilovkách

Minsk - Hokejisté Norska udolali ve svém druhém vystoupení na mistrovství světa v Minsku Dánsko 4:3 a udělali další krok k postupu do čtvrtfinále. V severském derby přitom ve třetí minutě prohrávali 0:2, duel však zvrátili ve svůj prospěch třemi přesilovkovými góly a brankou Skrödera z trestného střílení.

Radost norských hokejistů v utkání s Dánskem
zdroj: AP autor: Sergej Grits

Norové museli už po 39 vteřinách do čtyř, a ačkoli měli v oslabení první šanci zápasu, čtyři sekundy před skončením Ödegaardova trestu otevřel skóre důrazný Poulsen. Už o 20 sekund později navíc našlápl Storm a z kruhu pro vhazování prostřelil povedenou ranou přes obránce podruhé gólmana Haugena.

Krátce nato navíc Kristensen spálil další příležitost. Norové se ale postupně oklepali ze šoku a pomohlo jim k tomu i provinění Christensena proti pravidlům. Přesilovku využil ranou od modré zadák Holös a dal svému týmu naději na zvrat. Opět trochu přidusit ji mohl Jesper Jensen, jenže Haugen byl proti.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Norsko - Dánsko

Už po 76 sekundách druhé části se znovu vylučovalo na straně Dánů a Norové byli opět úspěšní, když se Ken Andre Olimb neukvapil s bekhendovým zakončením a vyrovnal na 2:2. A v 32. minutě už Norsko vedlo. Skröder se řítil sám na Nielsena, sice nedal, ale byl faulován Markusem Lauridsenem a rozhodčí nařídili trestné střílení. Skröder naznačil střelu, ale poté si dlouhou kličkou vychutnal Nielsena a dovršil obrat.

"Brankář se mě po tom naznačení dobře držel pohybem, takže jsem musel přidržet puk o něco déle, než jsem plánoval. Ale pak to vypadalo, že má nějaký problém s hokejkou, když šel na led, jako kdyby podrazil sám sebe, což mi dalo prostor, kam vystřelit," popsal Skröder.

Per-Age Skröder: "Mít šest bodů po dvou utkáních je úžasné. Každý doma nás dopředu odepisoval z turnaje, ale my jsme věděli, že v týmu je kvalita. Hrajeme jeden za druhého a nic pro nás není nemožné. Máme svou hru, není to asi zrovna nic hezkého, ale přináší nám to body."

Ani to však ještě nebylo z norské strany vše. V polovině třetího dějství se nejprve vyznamenal Haugen proti Kristensenovi, vzápětí ale přišla početní výhoda Norů a ti ji dokázali opět zužitkovat: mezi kruhy dostal nabito Trygg a ranou bez přípravy zvýšil na 4:2. "Občas jsou některá vyloučení dobrá a mají smysl, ale takových tam moc nebylo," zlobil se dánský kouč Jan Karlsson.

Definitivně rozhodnout mohl Röymark, místo toho Dánové v polovině 57. minuty snížili zásluhou Hansena. Na víc už ale ani přes dlouhou závěrečnou power play nedosáhli a zůstávají nadále bez bodu.

Norsko - Dánsko 4:3 (1:2, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Holös (M. Olimb), 23. K. Olimb (Ask), 32. Skröder z trest. střílení, 53. Trygg (M. Olimb, Holös) - 3. Poulsen (Green), 3. Storm (Bjorkstrand, Kristensen), 57. Hansen (N. Jensen). Rozhodčí: Dremelj (Slovin.), Rantala - Puolakka (oba Fin.), Carnathan (USA). Vyloučení: 5:7, navíc M. Olimb (Norsko) 10 min. Využití: 3:2. Diváci: 4 837.

Norsko: Haugen - Holös, Ödegaard, Trygg, Bonsaksen, Sörvik - Röymark, Hansen, Forsberg - K. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Olden, Ask, Skröder - Martinsen, Stene, Roest - Lövlie. Trenér: Roy Johansen.

Dánsko: Nielsen - Larsen, Lassen, M. Lauridsen, J. B. Jensen, O. Lauridsen, Kristensen - Hansen, Madsen, Boedker - Poulsen, Green, Christensen - Storm, J. Jensen, Bjorkstrand - N. Jensen, Jakobsen, Staal. Trenér: Jan Karlsson.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články