Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Norsko přehrálo Itálii 3:0, zářil "domácí" gólman Haugen

Minsk - Norsko otevřelo šampionát výhrou nad Itálií. Do tabulky skupiny A si připsalo vítězství, které góly zajistili Roest, Ask a Bastiansen. Norové se střelecky prosadili v každé třetině. Jejich oporou byl brankář týmu KHL Dinama Minsk Laurs Haugen, jenž hrál v podstatě doma. V zápase předvedl byl vyhlášen nejlepším hráčem svého týmu.

Niklas Roest (vpravo) se raduje z gólu Norů
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

"Věděli jsme, že nás čeká těžký a důležitý zápas, takže jsme byli trochu nervózní. Dali jsme ale první gól a pak odehráli solidní zápas," řekl Haugen, který si připsal patnáct zákroků.

Do vedení poslal Nory po krásné kombinaci do prázdné branky Niklas Roest v 6. minutě, ale po gólu už volala předchozí akce, kdy nahození Aska šikovně tečoval těsně vedle Olden. Největší šanci na vyrovnání měl sedm minut před koncem třetiny Fontanive, ale ve dvou pokusech selhal. První dějství nabídlo průměrnou hokejovou podívanou.

Obrovskou možnost na vyrovnání měli Italové při přesilove na začátku druhé třetině. Ihned po vhazování se dostal ke střele obránce Vincent Rocco a orazítkoval tyč Haugenovy brány. Vypadalo to dokonce, že puk přešel brankovou čáru. Videorozhodčí dobrých pět minut situaci prohlížel. Sudí Fraňo z Česka nakonec po poradě s ním rozpažil a stav se neměnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Itálie - Norsko

Přesilovky Italů byly nebezpečné i později, prokazovali v nich sehranost. Při další poslal Scandella krásnou nabídku před bránu, kde byl Sullivan a jeho pumelice z mezikruží těsně minula norské zařízení.

Norové utnuli italské snažení gólem, který přišel po ojedinělém útoku. Morten Ask po zpětné příhrávce od Oldena předvedl ukázkovou stahovačku a svižnou střelou poslal ránu mezi betony Bellissima. Autor branky byl ještě nebezpečně dohrán a z ledu odjížděl značně otřesen a ze zápasu na čas odstoupil. Ve třetí části se ale opět do hry vrátil.

Poslední třetina nabídla obrázek dominujících Norů, kteří čekali na chyby soupeře. Definitivně jasno mohlo být, když se do zakončení dostal Hansen. Nejprve trefil tyč, posléze boční síť. Rozhodnutí přinesla výborná přihrávka na modrou čáru od Mathise Olimba na vlastního kapitána Anderse Bastiansena, který jel sám na brankáře. Parádní ranou umístil puk k tyči. Bellissimo tak lovil puk v 54. minutě ze sítě potřetí. "Vítězství je pro nás hlavně úleva. Věděli jsme, že dnes musíme vyhrát. Teď se můžeme soustředit na další utkání," řekl Olimb.

Norsko - Itálie 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Roest (Stene), 32. Ask (Olden, Skröder), 54. Bastiansen (M. Olimb). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Vinneborg (Švéd.) - Carnathan (USA), Hull (Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 4200.

Norsko: Haugen - Holös, Ödegaard, Espeland, Trygg, Sörvik, Bonsaksen - Hansen, Röymark, Forsberg - Bastiansen, K. Olimb, M. Olimb - Olden, Skröder, Ask - Stene, Martinsen, Roest. Trenér: Roy Johansen.

Itálie: Bellissimo - Eger, Nicoletti, Hofer, Borgatello, Sullivan, Larkin, Johnson, Trivellato - Scandella, di Casmirro, Kostner - Borrelli, Ihnacak, Rocco - Gander, Felicetti, Tudin - Insam, Ramoser, Fontanive. Trenér: Tom Pokel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy