Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Norsko: Na šampionátu bez největších hvězd. Zato s mladou obranou

Norsko je jednou ze zemí, které tradičně na světových šampionátech spíše pokulhávaly daleko v závěsu za špičkou, ale během posledních patnácti let prodělala značný výkonnostní posun. I ty nejkvalitnější soupeře dokázali Seveřané řádně potrápit. Loni na mistrovství světa měli Norové blízko do čtvrtého čtvrtfinále během šesti let, výsledek z olympijských her v Soči je však vrátil na zem. V Minsku navíc chybějí hlavní hvězdy Zuccarello a Thoresen.

Patrick Thoresen
zdroj: AP

Loňské mistrovství světa mohlo být pro norskou reprezentaci dovršením jistého hattricku - potřetí v řadě by se kvalifikovala do čtvrtfinále. A měla k tomu mimořádně blízko. Český národní tým před posledním skupinovým utkáním měl dosti namále - poprvé v historii se nemusel dostat mezi osm nejlepších. Nakonec však česká reprezentace zabrala a zvítězila 7:0.

Bylo by asi hodně přemrštěné tvrdit, že právě od té doby to s norskou reprezentací jde poněkud z kopce, faktem však je, že do letošního mistrovství světa nejde v bůhvíjaké formě. Na olympiádě v Soči totiž Norové skončili na posledním místě, když prohráli klíčové utkání s Rakouskem a následně vypadli s Rusy.

Těsně před nadcházejícím šampionátem pak tým vyhrál pouhé dva přípravné zápasy ze sedmi. Norové dvakrát těsně porazili Bělorusko, poté však zaznamenali dvě porážky s českou reprezentací, jednu se Švédskem, Slovenskem a i Lotyšskem.

Program Norska ve skupině A na MS:

Itálie - Norsko (10. května, 12:45, web ČT sport)
Norsko - Dánsko (11. května, 16:45, web ČT sport)
Norsko - Švédsko (13. května, 20:45, ČT sport + web)
Slovensko - Norsko (14. května, 20:45, ČT sport + web)
Francie - Norsko (17. května, 12:45, web ČT sport)
Česko - Norsko (18. května, 20:45, ČT sport)
Norsko - Kanada (20. května, 12:45, web ČT sport)

Nominace norské reprezentace se nijak výrazně neliší jak od té loňské, tak letošní olympijské. Složení brankářské trojice je totožné a lze očekávat, že jedničkou bude nadále gólman Dynama Minsk Lars Haugen.

Velmi mladou obranu, z drtivé většiny složenou z borců hrajících v domácí soutěži, vyztužuje veterán Mats Trygg, jediný třicátník v sedmičce zadáků. Norové se však v defenzivě mohou spolehnout také na šestadvacetiletého Jonase Holöse z Lokomotivu Jaroslavl.

Útok Norska je v porovnání s obranou o poznání zkušenější, hned sedm hráčů totiž působí ve švédské Eliteserien, dres Düsseldorfu v německé DEL zase oblékají Andreas Martinsen s Kenem Andrém Olimbem. Překvapivé může být, že z mistrovského Stavangeru nebyl nominován jediný hráč, naopak z Vålerengy Oslo jich na světový šampionát přijede hned šest.

Nory však v jejich tažení za čtvrtfinálovou účastí může do značné míry srážet fakt, že reprezentaci chybí dvě největší hvězdy. Mads Zuccarello-Aasen, jediný zástupce norského hokeje v NHL, s New York Rangers stále bojuje o Stanley Cup, Patrick Thoresen z Petrohradu se zase chce dát dohromady po potížích s třísly a kolenem. Údajně také v olympijské sezoně nenašel motivaci ještě ke startu na světovém šampionátu.

Norsko má do začátku turnaje poměrně příznivý vstup. Hned v prvních dvou utkáních proti Itálii a Dánsku si totiž může vybojovat velmi potřebné body, které by jej přiblížily čtvrtfinále. Kdyby poté zvládlo i čtvrtý zápas se Slovenskem, finálová osmička by byla prakticky na dosah. Očekávání před letošním šampionátem nicméně Norové příliš vysoko klást nemohou.

Nominace hokejistů Norska

Brankáři: Steffen Söberg (Valerenga Oslo), Lars Haugen (Dinamo Minsk/KHL), Lars Volden (Blues Espoo/Fin.).

Obránci: Daniel Sörvik, Stefan Espeland, Alexander Bonsaksen (všichni Valerenga), Nicolai Bryhnisveen (Lillehammer), Mats Trygg (Lörenskog), Jonas Holös (Jaroslavl/KHL), Henrik Ödegaard (Missouri/CHL).

Útočníci: Morten Ask, Sondre Olden (oba Valerenga Oslo), Jonas Djupvik Lövlie, Andreas Stene (oba Sarpsborg), Kristian Forsberg, Per-Age Skröder (oba MODO Hockey/Švéd.), Anders Bastiansen, Martin Röymark (oba Färjestad/Švéd.), Andreas Martinsen, Ken Andre Olimb (oba Düsseldorf/Něm.), Mads Hansen (Storhamar), Steffen Thoresen (Lörenskog), Robin Dahlström (Örebro/Švéd.), Mathis Olimb (Frölunda/Švéd.), Nicklas Roest (Karlskoga/Švéd.).

Zdroj
ČT sport, ČTK, hockey.no

Hlavní zprávy

Nejčtenější články