Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Německo: Po absenci v Soči chce oslabený tým znovu překvapit

Když v roce 2010 došlo až do semifinále mistrovství světa, mluvilo se o jeho hokeji v superlativech. Německo však na představení z domácího šampionátu nenavázalo. Spíše naopak. Jeho výkony šly od té chvíle dolů, což vyvrcholilo první absencí na olympijských hrách v historii. Tým trenéra Pata Cortiny proto věří, že Minsk se stane místem německého opětovného vzestupu. A to i přes absenci největších hvězd.

Německo - Švédsko
zdroj: ČTK/AP

Bylo to tehdy velké pozdvižení. Německo na domácím šampionátu v roce 2010 předvádělo výborné výkony. V základní skupině za sebou nechalo například Američany a hnané vyprodanými ochozy prošlo i přes skupinu osmifinálovou. Svěřenci Uweho Krupa poté zvládli i čtvrtfinále, kde vyřadili Švýcarsko, a poprvé od roku 1953, kdy získali stříbro, se dostali do bojů o medaile. Na tu však nedosáhli. V semifinále nejprve podlehli hvězdnému Rusku a v boji o bronz Švédsku.

I přesto německá hokejová horečka vyvolala víru, že národní tým je opět na vzestupu. O to horší bylo ale následné vystřízlivění. Němci sice rok nato došli do čtvrtfinále, ale v roce 2012 obsadili až dvanáctou příčku. Ani na minulém šampionátu se mezi nejlepších osm neprobojovali, i když je pravdou, že  pod vedením trenéra Cortiny se výkonostně zvedli a třeba favorizovaní Finové měli, co dělat, aby je porazili.

Opory z domácí soutěže

Německo tak do Minsku nepřijíždí s příliš dobrou bilancí z posledních let. Tým kanadského trenéra Pata Cortiny však neskládá zbraně. A to i přes fakt, že mu budou chybět největší opory. Obránce Buffala Christian Ehrhoff totiž na šampionát nemůže kvůli otřesu mozku a podobný problém trápí i druhého zadáka se zkušenostmi ze zámoří Alexandera Sulzera. Útočník Marcelo Goc zase stále bojuje v dresu Pittsburghu o Stanley Cup. Účast na mistrovství rovněž odmítli brankář Dennis Endras a útočníci André Rankel, Patrick Reimer či velezkušený Christoph Ullmann.

Cortina proto musí spoléhat především na hráče z domácí soutěže. Největší zastoupení v nominaci má Mannheim, který do Běloruska posílá hned pět hráčů. Tahounem by měl být útočník Felix Schütz, který jako jediný z německého výběru hraje v KHL v dresu Vladivostoku.

Hvězda budoucnosti Leon Draisaitl?

Šanci dostane i několik mladíků z nižších zámořských soutěží. Velká pozornost bude upřena především na osmnáctiletého Leona Draisaitla, syna trenéra Hradce Králové Petera Draisaitla. Útočník Prince Albert Raiders z Western Hockey League je považován za největší hokejový talent, jaký kdy Německo mělo. V této sezoně nasbíral v 64 zápasech 105 bodů za 38 gólů a 67 asistencí a v letošním ročníku draftu by se měl objevit v nejlepší pětce.

Že by to Německu mohlo fungovat i bez největších hvězd, ukázala příprava. V ní porazilo Francii, Dánsko, Kazachstán, ale hlavně si vyšláplo na Švýcary, a dokonce i Rusko, které porazilo 3:0.

Němce čeká na mistrovství pozvolný start. V úvodním zápase 10. května vyzývají nejprve Kazachstán. Dalšími soupeři jsou Lotyšsko, Finsko, Švýcarsko, Bělorusko, Rusko a USA.

Nominace Německa na hokejové MS:

Brankáři: Danny Aus den Birken (Kolín nad Rýnem), Rob Zepp (Eisbären Berlín), Philipp Grubauer (Hershey/AHL),

obránci: Constantin Braun, Frank Hördler (oba Eisbären Berlín), Moritz Müller, Torsten Ankert (oba Kolín nad Rýnem), Denis Reul (Mannheim), Sinan Akdag (Krefeld), Benedikt Kohl (Wolfsburg), Justin Kreueger (Bern/Švýc.),

útočníci: Kai Hospelt, Marcus Kink, Frank Mauer, Matthias Plachta (všichni Mannheim), Alexander Barta, Yannic Seidenberg (oba Mnichov), Yasin Ehliz (Norimberk), Thomas Oppenheimer (Hamburk), Daniel Pietta (Krefeld), Alexander Weiss (Kolín nad Rýnem), Dominik Kahun (Sudbury/OHL), Leon Draisaitl (Prince Albert/WHL), Marcel Noebels (Adirondack/AHL), Tobias Rieder (Portland/AHL), Felix Schütz (Vladivostok/KHL).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články