Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Němec: Musím si užívat, že hraju přesilovku s Jágrem

Minsk - Ondřej Němec prožil proti Slovensku vydařený vstup do světového šampionátu. Nejprve otevřel skóre střelou od modré čáry k pravé tyči, na vyrovnávací branku pak ještě přihrál a na ledě celkem strávil více než 21 minut. Jeden z klíčových hráčů národního týmu a nejlepší český hráč zápasu si ale jinak je vědom nedostatků, které hru reprezentace provázely. "Trenér nás trochu sepsul za to, co jsme předváděli. Musíme hrát defenzivněji, na tohle by se Švédové mohli zaměřit," varoval obránce před dalším zápasem na mistrovství světa.

Radost českých hokejistů
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

Němec přiznal, že národní tým chtěl hrát daleko defenzivněji. "Slováci hráli opravdu dobře, vybrejkovali nás. Vyvolává to ve mně vzpomínky na MS 2012, kdy nás takhle porazili v semifinále." Na sobotním tréninku podle něj trenér Vladimír Růžička zdůrazňoval, aby obránci zbytečně neriskovali.

Je rád, že si mohl zahrát v elitní přesilovkové pětce s Jágrem, Sobotkou, Hertlem, Klepišem. "Zodpovědnost je na mně větší, ale jsou to skvělí hráči. Člověk si to musí užívat, že si zahraje přesilovku s Jágrem. Mně to strašně vyhovuje, nabíjí mě to, člověk si víc věří," řekl Němec.

Naopak to, že se v duelu proti Slovensku zranil Roman Polák, nese dost nelibě. "Polák je klíčový muž naší defenzivy. Je to persona, skvělý obránce, který nám teď bude chybět," uvedl Němec a hned nahodil paralelu. "V Německu se na MS zranil Filip Novák, na Slovensku zase Radek Martínek," uvedl s tím, že první zápasy jsou pro naše obránce kritické. "Je to zvláštnost," dodal. Růžička se po zranění Poláka chystá zařadit Michala Jordána, osloven byl i Marek Židlický, který se rozhodne do neděle.

Němec naskočil do sestavy po těžkých sériích play-off KHL. Jeho Lev se probojoval až do finále s Magnitogorskem, kterému v sedmém utkání podlehl. "Pokaždé když se tu vyhraje, je ta únava menší. Ale po posledním zápase v Magnitogorsku jsem toho měl plný kecky, byl jsem úplně vyždímanej. Měl jsem devět dní na to, abych se z toho nějak dostal, rodina mi v tom pomohla, že jsem si mohl užít, člověka to nabije pozitivní energií."

Na MS je Němec od roku 2009 bez absence a co se startů na světových šampionátech týče, patří mezi současnými beky k nejzkušenějším. Mladším spoluhráčům ale neradí. "Od toho tu nejsem. Jen se snažím kluky uklidnit. Třeba Vitásek, když šel na led, aby hrál svou hru, kterou předváděl v přípravě, kde byl výbornej. Jsme tu od toho, abychom jim psychicky pomáhali."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články