Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Maskot Volat

Minsk – Je tomu právě pět let, co na světovém šampionátu ve Švýcarsku uhranul diváky rozdováděný zvířecí maskot a nastartoval novou éru tak trochu unifikovaných bavičů. Sympatická kravička Cooly má v Bělorusku pátého následovníka, a tentokrát i příbuzného z řádu sudokopytníků, čeledi turovitých – zubra evropského. Jak na něj můžete v hledišti nebo před arénou, toužíte-li po společné fotografii, zavolat? VOLAT! Ano, to je jeho jméno.

Je nám líto, video expirovalo.
Fejeton Davida Soeldnera o maskotu Volatovi

Zubr, jeden ze zásadních symbolů Běloruska, dostal přednost před 39 dalšími potenciálními konkurenty. Oslovení si vybrali sami fanoušci v internetové anketě. V pestré paletě 289 návrhů figurovala jména jako Zubryk, Šajbik, Zuby nebo Buly a druhý nejvyšší počet hlasů získal Bělověžik. Vítězem ankety se ale stal Volat.

Toto slovo pochází ze staré slovanštiny, patřilo mytologické člověčí postavě a znamená obrovitý, silný. V útrobách obou hokejových arén se ale hravý maskot prezentuje především jako tanečník, jehož výstupy přerušuje jen nekonečné fotografování. Před Čižovkou však Volat zažil i jedno neobvyklé setkání. V davu fanoušků z celého světa se potkal se svým zubřím, byť neoficiálním, dvojníkem.

P.S.: Stejně jako na předchozích turnajích mistrovství světa jsou maskoti dva. Jeden má každodenní službu v Čižovce, druhý v Minsk aréně. A více prostoru vyniknout a strhnout diváky má ten "náš". V hlavní a až příliš prostorné aréně hokejového šílenství v Bělorusku se totiž Volat ztrácí mezi patnácti tisícovkami diváků, navíc mu konkurují i neúnavné cheerleaders. Potvrzuje se tak pravidlo, že maskot jako bavič je fajn. Ale více si ho užijete na menších stadionech a rovněž tam, kde nehraje reprezentace z pořadatelské země.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články