Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Máme velkou šanci, je před čtvrtfinále přesvědčen Rolinek

Minsk - Hodně rušno bylo v kabině českých hokejistů po první třetině utkání na světovém šampionátu s Francií, po níž hlásila světelná tabule stav 3:1 ve prospěch soupeře. Od druhé části výběr kouče Vladimíra Růžičky vývoj zápasu otočil, výhrou 5:4 v prodloužení si zajistil třetí příčku ve skupině a ve čtvrtfinále se tak vyhne dosud suverénnímu Rusku.

Tomáš Rolinek blokuje střelu
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Český tým měl nástup do zápasu jako z černého snu a prohrával už 0:3. "Bylo to z naší strany špatné, ale dali jsme gól do šatny a to bylo důležité," připomněl kapitán Tomáš Rolinek snížení Vladimíra Sobotky 42 vteřin před první sirénou. "V šatně jsme si pak hlavně řekli, že takhle to hrát nejde," přiblížil Rolinek.

Z mužstva prý byla cítit velká touha nedopustit překvapení a zápas otočit. "Vůbec jsme nebyli skleslí, to jsme byli první třetinu na ledě. Akorát jsme si řekli, že se musíme zlepšit. Každý si to pak vzal do hlavy a na ledě to plnil. Sami jste to pak viděli, naše druhá třetina byla fantastická," pochválil Rolinek mužstvo za druhou dvacetiminutovku, kdy se podařilo otočit skóre z 1:3 na 4:3.

Odmítl, že by to bylo jen díky porci štěstí. "My jsme hráli aktivně, šli jsme po soupeři. Každý plnil, co měl, řekli jsme si, že to budeme dávat do brány. Góly nebyly o štěstí, byly díky nám, že jsme do toho šli, že jsme hráli s chutí, naplno a že jsme hráli zarputile," prohlásil Rolinek. V třetí třetině ale Francie opět srovnala krok. "Nevím, kde je problém. Chceme hrát pořád stejně bez výkyvů, nechceme hrát nahoru dolů, že bychom měli polevit a pak začít zase hrát. Chceme hrát šedesát minut, ale nějak nám to nevychází. Tak to bylo i dnes ve třetí třetině," připustil Rolinek.

Obrat spojený s dvoubodovým ziskem ale i tak znamenal splnění úkolu - Jágr a spol. postupují ze třetího místa a narazí na USA místo sborné. "Přímo jsme si to neřekli, že se chceme vyhnout Rusům, ale chtěli jsme být třetí ve skupině a tento zápas zvládnout. Chtěli jsme vyhrát za tři body a měli jsme to po dvou třetinách výborně rozehrané, ale nevyšlo to. Zaplaťpánbůh, že to nedošlo na nájezdy, protože jsme v nich už párkrát prohráli," oddechl si Rolinek.

Zápas s Američany považuje za otevřený s podobnými postupovými nadějemi pro oba celky. "Šance jsou na obou stranách. Teď už půjde do tuhého, každá porážka už znamená konec," uvedl Rolinek, byť připustil, že neví, co od zámořského výběru čekat. V Minsku neviděl ani jediný jeho zápas. "Znám jen výsledky. Vím, že budou dobře bruslit a že budou zarputilí," řekl. "Ale my, když k tomu dáme tu českou chytrost a hlavně budeme bojovat, hrát obětavě a nebude to jenom takové, že si jdeme zahrát hokej, máme velkou šanci," prohlásil Rolinek.

"Musíme se na ně dobře připravit. Trenéři nám k tomu určitě hodně řeknou, ale zase to pak bude jenom na nás, jak to budeme plnit a jak k tomu přistoupíme. Musíme hrát zarputile a přidat týmový výkon," dodal. Za malé plus považuje setrvání v hale Čižovka, na niž je tým zvyklý. "Ale odehraje se to na ledě. Plus je, že se nemusíme nikam stěhovat, zůstane nám naše kabina. Asi je malinká výhoda, že si nebudeme muset zvykat na novou halu a nový led," uzavřel Rolinek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články