Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Lotyšsko v bláznivém zápase nakonec porazilo Kazachstán

Minsk - Klíčové utkání v boji o postup do čtvrtfinále zvládlo Lotyšsko. Tým z Pobaltí nakročil tříbodovým ziskem proti Kazachstánu po výhře 5:4 ve vyrovnané skupině B mezi osm nejlepších. Gólový účet zápasu otevřel po 75 vteřinách Indrašis, o tři minuty později však srovnal Žajlauov a čtvrt minuty před koncem první třetiny dokonce Rymarev poslal Kazachstán do vedení. Lotyšům se v druhé třetině povedlo utkání otočit, Kazachstán však znovu vyrovnal, a to dvěma brankami v poslední minutě. Na začátku třetí třetiny ale Lotyšsko vstřelilo vítězný gól zásluhou Štalse a Kazachstán již nenašel odpověď.

Lotyšská radost
zdroj: ITAR-TASS autor: Rusko Yelena

První šance patřila už v úvodní minutě Kazachům a gólman Masalskis v ní vychytal Puškareva. Uběhlo jen pár vteřin a Lotyši šli do vedení, které zařídil Indrašis. V páté minutě bylo vyrovnáno, když Žajlajov proměnil samostatný únik povedeným bekhendovým blafákem. Jen 15 vteřin před přestávkou otočil skóre Rymarev střelou z kruhu pro vhazování, při níž pomohl puku v cestě do branky odraz o pravou Jeremejevu tyčku.

"Byli jsme laxní a ztratili až příliš mnoho puků ve středním pásmu, čehož soupeř využil ke vstřelení dvou branek. Pak jsme začali hrát jednodušeji, ale zároveň efektivně. A snažili jsme se lépe forčekovat," popsal změnu ve hře Lotyšů bek vítězů Arturs Kulda.

Zkraje druhého dějství mohl přidat třetí gól svého celku Savčenko, jenže minul. A Lotyši brzy trestali, když přišly velké chvíle Kuldy. Ve 24. minutě nejprve usměrnil do branky výtečnou přihrávku Mikelise Redlihse a v polovině utkání propálil při početní výhodě vše, co bylo před ním.

"Je příjemný pocit, když dáte nějaký gól a ještě k tomu vyhrajete. Jsme nyní v tabulce v mnohem lepší pozici a navíc si myslím, že s mnoha zkušenými hráči v týmu, kteří hrají za dobré kluby a v kvalitních soutěžích, jdou naše výkony nahoru," pochvaloval si Kulda.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kazachstán - Lotyšsko

Mikelis Redlihs ve 35. minutě ujel zadákům Kazachstánu po návratu z trestné lavice a Lotyši vedli už 4:2. Kazaši však dokázali ještě do druhé pauzy kontrovat, k čemuž jim výrazně pomohla i nedisciplinovanost soupeře.

Ve 38. minutě zamířil na trestnou lavici Vasiljevs, následoval ho Girgensons a Kazachstán měl k dispozici 82 vteřin hry v pěti proti třem, čehož maximálně využil. Nejprve snížil Antropov a za 44 vteřin již v klasické početní výhodě vyrovnal Blochin. "Tam nám přesilovková souhra dobře zafungovala. Když to tak bude i dál, máme šanci zápasy vyhrávat," věří bek Kevin Dallman.

Téměř 11 tisíc diváků vidělo zajímavý hokej i ve třetí části. Ve 44. minutě vrátil favorizovaným Lotyšům vedení Štals, a jak se nakonec ukázalo, šlo o gól vítězný. Masalskis už se překonat nenechal, přestože v samém závěru při power play byl blízko trefě znamenající prodloužení Antropov a ještě blíže Savčenko, který rozezvučel tyč.

"Obě mužstva byla trochu nervózní, protože všichni věděli, že kdo prohraje, zabředne do problémů. Takže i proto jsem především spokojený s výsledkem, ačkoliv ten výkon nebyl úplně skvělý," prohlásil lotyšský gólman Edgars Masalskis.

Kazachstán - Lotyšsko 4:5 (2:1, 2:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Žajlajov (Semjonov, Krasnoslobodcev), 20. Rymarev (Antropov, Savčenko), 40. Antropov (Dallman), 40. Blochin (Dallman) - 2. Indrašis (Štals, J. Redlihs), 24. Kulda (M. Redlihs, Keninš), 30. Kulda (Indrašis), 35. M. Redlihs (Sotnieks, Daugavinš), 44. Štals (Galvinš). Rozhodčí: Dremelj (Slovin.), Vinnerborg (Švéd.) - Lederer (ČR), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 3:9. Využití: 2:1. Diváci: 10 870.

Kazachstán: Jeremejev - Litviněnko, Dallman, Savčenko, Lakiza, Vasilčenko, Kazancev, Semjonov, Blochin - Starčenko, Antropov, Rymarev - Romanov, Upper, Puškarev - Gavrilin, Žajlajov, Krasnoslobodcev - Rachmanov, Spiridonov, Panšin. Trenér: Ari-Pekka Selin.
Lotyšsko: Masalskis - Galvinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, J. Redlihs, Jass - M. Redlihs, Daugavinš, Keninš - Štals, Girgensons, Indrašis - Niživijs, Vasiljevs, Cipulis - Lipsbergs, Džerinš, Meija. Trenér: Ted Nolan.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články