Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lotyši podruhé překvapili, po Finech mají skalp USA

Minsk – V přímém souboji o průběžnou druhou příčku ve skupině B porazilo Lotyšsko výběr USA 6:5. Lotyši se v utkání dostali čtyřikrát do vedení a dvakrát o dvě branky, Američané marně dotahovali. Po výhře nad Finskem tak Lotyši výrazně posílili šanci na účast ve čtvrtfinále.

Utkání USA - Lotyšsko
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Rusko Yelena

"Hrálo se nahoru dolů a my jsme byli chvilku nahoře a chvilku dole. Příště musíme být méně vylučovaní, spousta faulů byla zbytečná," řekl brankář Kristers Gudlevskis, jediná posila lotyšského týmu z NHL. Gólman Tampy si připsal 31 úspěšných zákroků a byl vyhlášen nejlepším hráčem svého mužstva.

Ani jeden z týmů nevyužil své přesilovky během první desetiminutovky. Lotyšům chyběl pohyb, a tak se do větších příležitostí dostávali Američané. Zejména první útok Johnson, Nelson, Smith podporovaný obráncem Troubou. Po jeho střele se v 10. minutě snažil dorazit Craig Smith, Gudlevskis byl se svou lapačkou včas na místě. Na druhé straně měl první velkou příležitost o necelé tři minuty později Martins Cipulis, kterého našel Kulda. Pálil pohotově a z voleje, ale puk našel v rukavici americký brankář Thomas.

Američané pak odmítli vedení: Tyler Johnson mohl zakončovat do prázdné branky, ale ještě vracel Sethu Jonesovi, aby to snad měl ještě lehčí, ovšem to už bylo moc. Kotouč skončil za brankou Gudlevskise. Zákonitě přišel trest v podobě vedoucího gólu Lotyšů. Po nahození do útočného pásma se ke kotouči dostal Gints Meija a se štěstím dopravil puk o beton Thomase do sítě. Rozhodčí ještě chvíli spekulovali, zdali mají branku uznat, a po konzultaci s videorozhodčím uznali.

Tým USA přišel s bleskovou odpovědí. Přesně na minutu po úvodní brance uvolnil Gardiner Craiga Smithe a ten zakončil svůj únik střelou nad Gudlevskisovo rameno. Lotyši ale následně využili chybu v americké obraně. Ronalds Keninš vystihl rozehrávku jednoho z obránců, vypálil a odražený kotouč dopravil za záda bezmocného Thomase do odkryté klece Mikelis Redlihs.

Ve druhé třetině nevyužili Američané přesilovku pět na tři, kterou měli po drobných faulech vzápětí i Lotyši. Těm nakonec během pokračování početní nevýhody navýšil vedení už na 3:1 Niživijs, terý se nádherně uvolnil do mezikruží a vymetl horní roh branky. Američany nastartoval kontaktním gólem Brock Nelson a následně vyrovnal Tyler Johnson, který dorážel puk do prázdné branky po závaru po nastřelení břevna.

Srovnáno na 3:3 bylo během minuty a tří vteřin. Navíc za hrubost na dvě plus dvě minuty putoval na trestnou Sotnieks, který nevybíravě srazil při gólové situaci Nelsona. Následovalo další zbytečné vyloučení Lotyšů, ale zůstalo nevyužito. Ve 37. minutě se musel dvakrát vyznamenat gólman Thomas, Maris Jass ani Keninš svému týmu vedení zpět nezískali.

Rozhodl gól Girgensonse v pádu

V 52. minutě se to již Lotyšům povedlo. Thomase překonal střelou přes obránce Daugavinš. I tentokrát však Američané dokázali na úspěch soupeře odpovědět. Za zády Gudlevskise skončila tečovaná střela obránce Jonese. Lotyše ani tento gól nesrazil do kolen a opět se dostali do vedení. V pádu se prosadil Girgensons. Američané odvolali brankáře a povedlo se jim duel zdramatizovat. Vyrovnávací gól ale již nepřidali, i když až do konce hráli power-play a vytvořili si tlak.

"Šest inkasovaných branek je příliš. Musíme více pomáhat brankáři," uznal po zápase obránce Seth Jones. "Máme ve hře spoustu dobrých prvků, ale musíme se zlepšit v defenzivě. Nejen obránci, ale i útočníci. Nemůžeme soupeře pouštět tak blízko k naší brance," řekl Jones.

USA – Lotyšsko 5:6 (1:2, 2:1, 2:3)

Branky a nahrávky: 17. Smith (Gardiner), 29. Nelson (Jones), 31. Johnson (Smith, Trouba), 54. Nelson (Gaudreau, Jones), 59. Nelson (Gaudreau, Jones)  16. Meija (Berzinš), 19. M. Redlihs (Keninš, Daugavinš), 29. Niživijs (Vasiljevs), 52. Daugavinš (J. Redlihs), 55. Girgensons (Meija), 58. Vasiljevs (Cipulis). Rozhodčí: Bulanov, Olenin (oba Rus.)  Leermakers (Niz.), Valach (SR). Vyloučení: 5:8, navíc Dekeyser (USA) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 11 814.

USA: Thomas  Trouba, Dekeyser, Jones, McCabe, Petry, Gardiner, Donovan  Johnson, Nelson, Smith – K. Hayes, Gaudreau, Abdelkader  Stapleton, Wingels, Mueller  J. Hayes, McDonald, Shore  Trocheck. Trenér: Peter Laviolette.

Lotyšsko: Gudlevskis  Galvinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, J. Redlihs, M. Jass  M. Redlihs, Daugavinš, Keninš  Štals, Girgensons, Indrašis  Niživijs, Vasiljevs, Cipulis  Džerinš, Meija, Berzinš. Trenér: Ted Nolan.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy