Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Lener: "Svět" se neskutečně zlepšil

Minsk - Generální manažer českého hokejového týmu Slavomír Lener na chatu před čtvrtfinále s USA přiznal, že světová špička už není jen o čtyřech zemích hrajících EHT a dvou zámořských výběrech. Doba, kdy národní tým dokázal vyhrál MS třikrát za sebou, se nemusí dlouho opakovat. "Zlatá generace byla opravdu mimořádná, navíc "svět" se neskutečně zlepšil," konstatoval.

Slavomír Lener
zdroj: ČT sport autor: Jan Langer

Co zdobilo české úspěchy, Lener dobře ví: "Každý náš úspěch v minulosti se opíral o kvalitní defenzivu. Tam to musí začít. Největší bitvy jsme vyhráli, když jsme moc neinkasovali. Dobrý gólman podpořen zodpovědnou hrou všech pěti hráčů před ním je předpokladem úspěchu," uvedl.

Jaký má generální manažer názor na překvapivě vyspělou hru menších hokejových národů? "Zatím tady hokejově malé země předváděly kvalitní, dynamický a bruslařsky náročný hokej, což i nám dělalo potíže. Proto máme v poslední době problémy i se Švýcary a Finy. Světová špička je opravdu širší než dříve, přestože si to u nás málokdo připouští. Špičkoví hráči z Dánska, Norska, Francie hrají v nejvyšších světových ligách, a úspěšně v prvních formacích. Například Francouzi jich mají 15," objasnil vzestup hokejových "trpaslíků".

Podle Lenera by se český tým na mezinárodní úrovni neměl upínat k vyhraněným stylům fyzického pojetí Kanady nebo až příliš strojovému stylu Švédů. "Pro nás je nejlepší kombinace obou - kvalitní fyzická, bruslařská a technická vybavenost hráčů. Pak můžeme uplatnit naši největší přednost - kreativitu a chytrost.

Kouč se zkušenostmi ze Švédska si je vědom, že v příštím olympijském cyklu bude třeba reprezentační kádr omlazovat, ohledně účasti hokejistů z NHL na příští olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu je skeptický. "Jiná cesta než radikální omlazení neexistuje, navíc si myslím, že na olympiádě nebudou hráči z NHL," nastínil.

Brzké odchody talentů do juniorských soutěží v zámoří Lener nevidí rád. "Hráče do CHL neprosazuji, až na výjimky. Pro ilustraci: Za posledních 12 let odešlo do zámořských juniorek na 700 hráčů, z toho jen 5 % pokračuje dál na profesionální úrovni, to znamená, že jen jeden hráč se uchytil z 20. To je hodně špatná statistika. Agenti uvádí jen ty úspěšné (a ti by i tak uspěli), o těch 95 % neúspěšných se nemluví," vysvětlil.

Bělorusové fandí více Čechům

Běloruské mistrovství tráví hlavně v útrobách hal nebo hotelu. Ani jemu však neunikl zvýšený divácký zájem: "Líbí se mi féroví fanoušci, fandí na obě strany a trochu si myslím, že i více nám. Jinak díky mému zranění vůbec ven nechodím, jsem jen na zimáku nebo v hotelu s mužstvem nebo na schůzkách direktoriátu," napsal.

Stravování v dějišti šampionátu je pro něj jednotvárné, i když před rozhodující bitvou si dopřál klasiku. "Kuchyně OK, ale je to porad stejné. Před Amerikou konečně změna: Namísto ryby český řízek s bramborem," prozradil.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články