Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Kapitán Rolinek: Pro medaili uděláme maximum

Minsk - Potřetí povede Tomáš Rolinek jako kapitán českou hokejovou reprezentaci a potřetí chce zaútočit na medaili. S "céčkem" na dresu v roce 2010 v Německu převzal pohár pro mistry světa, o rok později v Bratislavě získal tým bronz. Čtyřiatřicetiletý bojovník si nasadil laťku vysoko, ale slíbil fanouškům, že se pokusí o další cenný kov.

Tomáš Rolinek
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Napadlo mě to, že mám zatím jako kapitán pokaždé medaili. Ale je to ošidné. Vždycky se říká, že každá série jednou končí, nebo může pokračovat dál. Uděláme maximum, aby pokračovala. Aby to dopadlo zase dobře pro nás pro všechny," řekl Rolinek.

V roli kapitána už se útočník Sparty zabydlel. Oproti roku 2010 cítí proměnu. "Byla jiná situace, i když bylo tehdy méně hráčů z NHL, byli spíše výběr z Evropy a extraligy, stejně to byl šok. Teď už to mám ozkoušené, už jsem vedl zase tým na Euro Hockey Tour jako kapitán," prohlásil Rolinek.

Céčko svazuje

Přestože v minulých dvou letech na šampionátech chyběl, návrat do role lídra mu nedělá problém. "Člověk nasbírá zkušenosti za ty roky, co céčko nosí. Neřekl bych, že jsem jistější, ale už jsem se s tím sžil. Není to taková novinka, jako když jsem byl v Německu. V tu dobu bylo naprosto jasné, že by kapitán měl být Jarda Jágr, ale on to nechtěl dělat. Nechce to ani tady, tak to mám já," řekl o dvaačtyřicetileté hvězdě New Jersey.

Rolinek cítí velkou zodpovědnost za výsledek týmu. "Jsem po dvou letech na mistrovství, předtím mi to dva roky nedovolilo zdraví. Jsem zpátky a je to stejné jako předtím. Obrovská zodpovědnost, céčko na dresu svazuje, už na to mám věk, jsem druhý nejstarší. Jde o to, jak bude hrát tým, jaká bude parta. Na tom záleží. Jednotlivci to nezvládnou," řekl bývalý hráč Pardubic, Magnitogorsku a Ufy.

Stejně jako celé mužstvo se nemůže dočkat pátečního úvodního duelu. "Čekání je dlouhé. Tým je v napětí, kdy se rozjede a bude myslet jenom na hokej. Je dobře, že to začne a pak budeme hrát často. Bude to fičák. To je jenom dobře pro nás. Jsme tady, abychom hráli zápasy. A ne na ně dlouho čekali," těší se Rolinek na sérii tří zápasů ve čtyřech dnech proti Slovensku, Švédsku a Kanadě.

Tomáš Rolinek bude nastupovat v útoku s Romanem Červenkou (na snímku)
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

V derby se Slovenskem podle něj půjde více o důležitý vstup do turnaje, než že by byl vzájemný duel bývalých federálních partnerů vnímán emociálně. "V mých začátcích v reprezentaci to bylo takové vyhrocené. Byli na nás strašně vyhecovaní. A myslím, že poslední léta to tak nějak upadá. Je to dlouho, co jsme byli jedna republika," prohlásil Rolinek. "Už to není jako derby, ale normální zápas. I my to takhle vnímáme."

Slováci podle něj berou zápas už podobně a nehrozí u nich přemotivovanost, která je mnohdy možná i srážela. "Měli to v hlavách. Co jsem se bavil se spoluhráči, které jsem měl v ligovém týmu, tak říkali, že proti nám byli vždycky vyhecovaní, kouslí, chtěli za každou cenu. Teď si myslím, že spousta mladých kluků už to bere jako normální zápas. Neberou to jako nevraživost proti Čechům," dodal Rolinek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články