Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Kanadský talent MacKinnon si zápasy proti Jágrovi užívá

Minsk - Talentovaný kanadský útočník Nathan MacKinnon vyhlíží další konfrontaci s Jaromírem Jágrem, tentokrát na mezinárodní úrovni. Osmnáctiletá vycházející hvězdička Colorada, která patří do trojice nominovaných hráčů na Calderovu trofej určenou nejlepšímu nováčkovi a bude tak soupeřem Ondřeje Paláta, si tato setkání užívá. MacKinnon a Jágr nabídnou ve večerním duelu Kanady s českým výběrem souboj generací.

Kanadský útočník Nathan MacKinnon
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Je vždycky zábavné hrát proti Jágrovi," řekl MacKinnon serveru iihf.com s připomínkou dvou zápasů slavné ligy, v nichž Colorado přetlačilo New Jersey shodně 2:1, jednou v nájezdech, podruhé v prodloužení. "Je jedním z nejlepších hráčů, co kdy hráli," podotkl MacKinnon. "Už jsem si proti němu ale v sezoně dvakrát zahrál a nesmím se tím nechat příliš ohromit," doplnil MacKinnon.
 
Zatímco dvaačtyřicetiletý Jágr udivuje svými výkony dlouhodobě, je nejproduktivnějším Evropanem historie NHL a do budoucna jistým členem Síně slávy, MacKinnon se teprve hlásí o slovo. Ale velmi výrazně - ve své první sezoně ve slavné lize stihl za 82 utkání nasbírat 63 bodů za 24 gólů a 39 asistencí. Jágrova čísla byla podobná, ke 24 přesným zásahům ale přidal o čtyři finální přihrávky více. Play-off si ale letos zahrál jen MacKinnon a přidal v něm 10 bodů (2+8) v sedmi utkáních.
 
I na světovém šampionátu má zatím Jágr navrch. Za dva odehrané zápasy se stihl jednou zapsat do listiny střelců, MacKinnon má na kontě jen nahrávku. Kanaďané si navíc stihli již prožít velkou ostudu, když na úvod prohráli v nájezdech s Francií. "Myslím ale, že pro nás bylo dobré, když ta porážka přišla takhle brzy. Samozřejmě že prohrát nechcete nikdy, ale není to také úplně ta nejhorší věc, která se vám může stát," prohlásil MacKinnon.
 
MacKinnon věří v prolomení pětiletého čekání na medaili

V sobotu už zámořský favorit dojem napravil výhrou 4:1 nad Slováky. "Hráli jsme lépe při hře pět na pět a minimalizovali jsme počet šancí, které v této situaci na ledě měli. Nechali jsme je dát jen gól v přesilovce. Důležité pro nás je, že se lepšíme každým zápasem. Z utkání s Francií jsme se hodně poučili a podobné je to i v případě souboje se Slovenskem," uvedl MacKinnon.

Kanaďané věří, že s mladíčkem, jenž v osmnácti letech stihl alespoň 60 bodů a 20 gólů v základní části jako teprve devátý hráč historie NHL, by mohlo skončit čekání na medaili, jež se protáhlo už na pět let. V roce 2009 získali vyslanci kolébky hokeje stříbro.
 
"On je tím rozdílovým hráčem, který dokáže něco vykouzlit z ničeho," uvedl na MacKinnovou adresu kouč současného kanadského výběru Dave Tippett. "A jeho výhodou tady je, že je rozehraný z prvního kola play-off, jdou mu dobře nohy. To je rozdíl oproti hráčům, kteří stáli tři týdny a teprve se do toho dostávají," doplnil Tippett.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články