Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kanada: Tým mladíků se pokusí prolomit sedmileté čekání na titul

Zatímco olympijský turnaj letos Kanada ovládla podruhé v řadě, na mistrovství světa se výběru s javorovým listem na prsou v posledních letech nedaří. Na zisk jubilejního pětadvacátého triumfu na světovém šampionátu čeká již dlouhých sedm roků. Zámořský celek by černou sérii rád prolomil právě v Minsku. V kádru se sice neobjeví největší hvězdy typu Crosbyho či Stamkose, ale tým s talentovanými mladíky MacKinnonem a Scheifelem bude i tak mířit vysoko.

Ilustrační foto

Jestli některý národní tým přijíždí na všechny velké akce v pozici jednoho z největších favoritů, je to právě Kanada. Javorové listy svojí pověsti dostály i na letošních olympijských hrách, kde hvězdami našlapaný kádr prošel turnajem bez jediné prohry a slavil třetí olympijské zlato ze čtyř posledních Her.

Na světových šampionátech však jako by na Kanaďany padla "deka". Od roku 2007, kdy si odvezli zlato z Moskvy, jim nejcennější kov stále uniká. Kolébka hokeje přitom na mistrovství neposílá žádné nazdárky. Hráči jako St. Louis, Spezza či Nash toho budiž důkazem. V letech 2008 a 2009 sice zámořský celek ještě došel do finále, kde ho v obou případech porazilo Rusko, ale od té doby vždy skončil ve čtvrtfinále

Podobně tomu bylo i minulý rok na mistrovství světa ve Švédsku. Kanada v sestavě s druhým nejlepším střelcem základní části NHL Stamkosem, Girouxem či bratry Staalovými sice ze základní skupiny postoupila z druhého místa, ale poté nestačila na domácí výběr a vypadla po prohře 2:3.

V čele osmnáctiletá jednička draftu

Do Minska až tak hvězdný výběr nepojede. Nový generální manažer Rob Blake postavil tým na podobném principu, jako vznikl ten v roce 2010, kdy Kanada vyhrála olympijské hry ve Vancouveru. Tedy že kádru dominuje mládí. Bývalý zadák Colorada či Los Angeles si však stále nechal dvě místa v nominaci volná.

Největší hvězdou Kanaďanů by měla být osmnáctiletá jednička draftu Nathan MacKinnon. Útočník Colorada letos ovládl bodování nováčků NHL, když nasbíral v 82 zápasech 63 bodů za 24 branek a 39 asistencí, a spolu s českým útočníkem Ondřejem Palátem a Tylerem Johnsonem z Tampy Bay kandiduje na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka.

V útočných řadách trenéra Dava Tippetta se dají najít i další talentovaná esa, Mark Scheifeleh, Sean Monahan, Jonathan Huberdeau či Brayden Schenn. Ovšem nechybí ani zkušení hráči. Tím, jenž toho má na kontě za reprezentaci nejvíc, je Jason Chimera. Útočník Washingtonu byl u posledního triumfu na světovém šampionátu v roce 2007 a je jedním z pouhých šesti hráčů, kteří již hráli za javorové listy na některé mezinárodní akci mezi dospělými.

Také v obraně se dá najít několik zkušených. Mezi ně patří trojice Kevin Bieksa, Marc Methot či Jason Garrison. Naopak mladou generaci zastupuje dvacetiletý zadák Toronta Morgan Rielly. V brance by pak měl pozici jedničky zastávat jeho spoluhráč z Maple Leafs James Reimer.

Prvním soupeřem kanadského výběru na světovém šampionátu je 9. května Francie. V rámci skupiny A zámořský celek čeká ještě ještě Švédsko, Česká republika, Slovensko, Norsko, Dánsko a Itálie.

Nominace hokejistů Kanady:

Brankáři: Ben Scrivens (Edmonton/NHL), Justin Peters (Carolina/NHL), James Reimer (Toronto/NHL),

Obránci: Kevin Bieksa (Vancouver/NHL), Ryan Ellis (Nashville/NHL), Jason Garrison (Vancouver/NHL), Erik Gudbranson (Florida/NHL), Marc Methot (Ottawa/NHL), Tyler Myers (Buffalo/NHL), Morgan Rielly (Toronto/NHL),

Útočníci: Troy Brouwer, Jason Chimera, Joel Ward (všichni Washington/NHL), Matt Read, Brayden Schenn (oba Philadelphia/NHL), Alexandre Burrows (Vancouver/NHL), Cody Hodgson (Buffalo/NHL), Jonathan Huberdeau (Florida/NHL), Nazem Kadri (Toronto/NHL), Nathan MacKinnon (Colorado/NHL), Sean Monahan (Calgary/NHL), Mark Scheifele (Winnipeg/NHL), Kyle Turris (Ottawa/NHL).

Zdroj
ČT sport, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články