Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Jágr se už rozhodl: Je to můj poslední turnaj

Minsk - Jaromír Jágr řekl kanadským médiím po dopoledním rozbruslení před zápasem se Švédskem, že mistrovství světa v Minsku je jeho posledním turnajem. Dvaačtyřicetiletá hvězda to vysvětlila tím, že se stále hůře vypořádává s přechodem na větší evropské kluziště. Loni v září na startu svého angažmá v New Jersey přitom v rozhovoru pro tamní média Jágr mluvil o tom, že jej láká start na MS v Praze v roce 2015.

Jaromír Jágr při tréninku národního týmu v Minsku
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Olympijský vítěz z Nagana a dvojnásobný mistr světa po svém návratu z Omsku do NHL v roce 2011 naznačoval, že kvůli přechodu z menšího zámořského hřiště by už nemusel reprezentovat. Přesto se v českém dresu objevil na únorové olympiádě v Soči pod koučem Aloisem Hadamczikem a kývl i Vladimíru Růžičkovi na účast na šampionátu v Minsku.
 
Příští rok hostí světový turnaj v Praze a Ostravě Česko. Odehraje se i v případě Jágrovy neúčasti v play off NHL bez něj, nebo jej turnaj doma nakonec zláká, pokud mu to okolnosti dovolí? "Tohle je můj poslední turnaj. V mém věku, při mé výšce a váze 110 kilogramů není jednoduché si na to zvyknout. Opravdu je to těžké," řekl kanadským novinářům v rozhovoru, který poskytl v mixzóně po dopoledním rozbruslení před zápasem se Švédskem.

K národnímu týmu se připojil Jágr na začátku minulého týdne a nastoupil už na Oddset Hockey Games ve Stockholmu. Poslední dva duely tam nedohrál kvůli zhmožděnému stehennímu svalu. Do startu turnaje se dal dohromady a v pátečním duelu se vyrovnávací trefou na 2:2 podílel na výhře nad Slovenskem 3:2 v prodloužení.

Turnaj v Minsku jako dobrá příprava na nový ročník NHL

Přestože řada hráčů se z reprezentace z různých důvodů omlouvá, Jágr od roku 2009 chyběl jen na dvou turnajích. V roce 2012 hrál play off NHL s Philadelphií a o rok později bojoval o Stanleyův poháru s Bostonem. "Měli tu hrát mladí kluci, ale nehrají. Dali si oddech," vysvětlil s úsměvem Jágr, který se stal nejstarším střelcem gólu v české reprezentaci.
 
Nejproduktivnější Evropan v historii NHL bude minimálně v příští sezoně působit v NHL v dresu New Jersey. Má stále motivaci a hokej jej hodně baví. "Je pro mě velká výzva soutěžit s mladšími. Musíte být před všemi o krok napřed, a to nejen po fyzické stránce. Můžou být rychlejší, takže já musím víc přemýšlet. Ne že někam najedu, ale o všem, i v tréninku, musím hodně přemýšlet," uvedl.

Jágr o potížích při přechodu na širší kluziště: "V mém věku, při mé výšce a váze 110 kilogramů není jednoduché si na to zvyknout."

Své deváté mistrovství světa v kariéře bere účastník pěti olympiád, jednoho Kanadského a dvou Světových pohárů i jako dobrou přípravu na další ročník v NHL. "Cítím, že mi mistrovství světa může pomoct. V minulé sezoně jsem hrál i kvůli výluce, odehrál hodně zápasů, byla to pro mě nejspíš vůbec nejdelší sezona. A cítil jsem se dobře. V mém věku by pro moje tělo bylo čtyři nebo pět měsíců bez ledu moc dlouhé. Bylo by těžké se vracet a být znovu připravený," podotkl Jágr.

Na otázku zda bude hrát v NHL i po padesátce jako legendární Gordie Howe Jágr odvětil: "Do kdy hrál on? Tak do dvaapadesáti," naplánoval si Jágr s úsměvem konec své kariéry.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články