Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Jágr pojede na MS, účast potvrdil i Kindl

Praha - Hokejový útočník Jaromír Jágr se v Praze připojil k reprezentaci a kouči Vladimíru Růžičkovi potvrdil, že bude startovat na květnovém mistrovství světa v Minsku. Dvaačtyřicetiletá opora New Jersey se představí i na turnaji Oddset Hockey Games v závěru tohoto týdne ve Stockholmu. Národní tým se připravuje už i s Jakubem Klepišem ze Lva Praha, již dříve avizovaným Jiřím Hudlerem z Calgary, Milanem Gulašem z Färjestadu a obráncem Petrem Zámorským z mistrovského Zlína. Tým kouče Vladimíra Růžičky pokračuje v přípravě s 28 hráči, ale do Švédska zamíří bez nachlazeného Romana Červenky. Na šampionát pojede i obránce Jakub Kindl z Detroitu.

Jaromír Jágr
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Jágr se ze zámoří vrátil domů v pondělí, kdy se také ozval Růžičkovi a sdělil mu, že se na úterním tréninku připojí k týmu. "Nepřekvapil mě, čekal jsem to. Znám Jardu. Vždy se dlouho neozve a pak zničehonic zavolá. Věřil jsem, že pokud bude zdravý a bude mít chuť, kterou většinou má, tak pojede. Jsem rádi, že se tak rozhodl," řekl Růžička.

Elitní formace Jágr - Rolinek - Hudler

Zároveň potvrdil, že Jágr ve středu odletí i na závěrečný turnaj seriálu Euro Hockey Tour do Švédska. "Určitě pojede a bude chtít hrát. Chce se rozehrát," uvedl Růžička a prozradil, že Jágr nastoupí v elitní formaci společně s Jiřím Hudlerem a Tomášem Rolinkem.

Na odpoledním tréninku se poskládaly formace:

Kolář II, Mojžíš, Zámorský, Vitásek, Mozík, L. Kovář, Jordán, Mojžíš, Jank - Jágr, Hudler, Rolinek - Martin Růžička, Klepiš, Vondrka - Petružálek, T. Nosek, Gulaš - Kašpar, T. Zohorna, Zaťovič - Radil, Kousal, Buchtele.

Na MS poprvé od Bratislavy

Jágr, který startoval pod pěti kruhy od Nagana pravidelně, se v Minsku může objevit na světovém šampionátu po dvouleté pauze. Loni hrál finále Stanleyova poháru a předloni druhé kolo play-off s Philadelphií. Před startem na únorových olympijských hrách v Soči tak oblékl reprezentační dres naposledy na světovém šampionátu v Bratislavě v roce 2011. V té době ještě působil v ruském Omsku v KHL.

Je nám líto, video expirovalo.
K reprezentaci se připojily zámořské posily - Jágr s Hudlerem

Z velkých akcí už má dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru s Pittsburghem na kontě pět startů na olympijských hrách, osm na mistrovství světa, hrál také na Kanadském poháru v roce 1991 a na Světových pohárech v letech 1996 a 2004. Z olympiády má z roku 1998 zlato. 2006 vybojoval tým bronz, ze světových šampionátů dvě zlata (2005 a 2010) a dva bronzy (1990 a 2011).

Lev hraje o titul, přesto je Klepiš u reprezentace

Klepiš si 9. ledna v duelu KHL v Nižněkamsku zlomil ruku a po dlouhém léčení se dostal do sestavy rozjetého týmu jen ve čtyřech duelech play-off - dvou ve čtvrtfinále s Doněckem a dvou v semifinále s Jaroslavlí. Přestože Lev ve středu hraje rozhodující sedmý zápas finále v Magnitogorsku, Klepiš se zapojil do přípravy reprezentace. "Zavolal jsem, že ho chci, a přijel. Se Lvem jsme to vyřešili. Že nehraje, je problém Lva, ne můj," uvedl Růžička k malému zápasovému vytížení mistra světa z roku 2010. "Potřebuju ho vidět v zápase, dlouho nehrál, ale je to hráč, kterému věřím. Proto tady je."

Jako jediný z kádru bude ve Stockholmu chybět Červenka, který zatím odehrál v přípravě jen jeden zápas Euro Hockey Challenge ve Švýcarsku. "Má zánět průdušek, raději to přeléčí. Toho nepotřebuju vidět. Červus je pro mě do nominace (na mistrovství světa) jasný, potřebuju, aby byl zdravý. Léčí to už asi čtrnáct dnů a pořád je to stejné," doplnil Růžička. 

Vystoupení ve Stockholmu proti Švédsku, Rusku a Finsku bude generálkou na světový šampionát. V neděli večer po návratu ze Stockholmu do Prahy kouč Růžička oznámí nominaci na šampionát. Tam odletí národní tým ve středu 7. května a o dva dny později jej v 19:45 SELČ čeká vstup do turnaje se Slovenskem.

Kindl a kdo další? Možná Polák a Sobotka

Po Hudlerovi a Jágrovi má zájem reprezentovat také zámořský bek Jakub Kindl. O startu na šampionátu uvažují i zadák Roman Polák a útočník Vladimír Sobotka ze St. Louis, kteří ale ještě musejí projít v klubu výstupní zdravotní prohlídkou.

Jakub Kindl v dresu Detroitu
zdroj: AP autor: Tony Ding

"Kindl by měl dorazit, s tím jsem se spojil. S Romanem Polákem a Vláďou Sobotkou jsem mluvil, pokud projdou (prohlídkou). Všichni se zařadí až příští týden v úterý, dorazí snad v pondělí do republiky," řekl na srazu národního týmu v Praze trenér Růžička.

Teď bude čekat na vyjádření klubu. "Třeba u Vládi pochybuju, že je zdravý. Ten pořád něco má se stylem, jak to mydlí. Ale říkal, že pokud projde prohlídkou, a jakože to vypadá, že mu nic není, tak chce přijet. Nemá kontrakt, musí se pojistit, to už si musí vyřídit svaz," doplnil Růžička. 

Hráči z KHL dostanou čtyři dny odpočinku

Do konečné pětadvacetičlenné nominace má Růžička ještě řadu dalších kandidátů, kteří stále hrají. Ve finále Kontinentální ligy, které skončí ve středu, jsou to centr Jan Kovář z Magnitogorsku a také hráči Lva Praha. "Chtěl jsem, aby jeli do Švédska. Když jsem je včera viděl, zdáli se mi dost unavení. Nechám je čtyři dny odpočívat. Chci, aby pak v neděli a v pondělí trénovali v Letňanech sami. Mám jasno, koho ze Lva budu brát, ale zatím si to nechám pro sebe," řekl Růžička.

V play-off NHL jsou ve hře ještě další adepti, kteří mohou vypadnout v prvním kole, jež končí ve středu. Colorado s obráncem Janem Hejdou hraje s Minnesotou 3:3 na zápasy, stejně tak San Jose s útočníky Tomášem Hertlem a Martinem Havlátem s Los Angeles a Philadelphia s forvardem Jakubem Voráčkem prohrává s New York Rangers 2:3 na utkání. "Pokud vypadnou, tak budeme volat," uvedl Růžička.

Kádr českých hokejistů v přípravě na MS:

Brankáři: Pavel Francouz (Litvínov), Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL), Alexander Salák (Petrohrad/KHL).

Obránci: Lukáš Kovář (Vítkovice), Bohumil Jank (Hradec Králové), Jakub Krejčík (Sparta Praha), Vojtěch Mozík (Plzeň), Ondřej Vitásek (Liberec), Petr Zámorský (Zlín), Jan Kolář (Doněck/KHL), Tomáš Mojžíš (Slovan Bratislava/KHL), Michal Jordán (Charlotte/AHL).

Útočníci: Tomáš Nosek, Lukáš Radil, Tomáš Zohorna (všichni Pardubice), Jan Buchtele, Tomáš Rolinek (oba Sparta Praha), Martin Růžička (Třinec), Martin Zaťovič (Karlovy Vary), Roman Červenka (Petrohrad/KHL), Lukáš Kašpar (Doněck/KHL), Robert Kousal (Podolsk/KHL), Jakub Petružálek (Kazaň/KHL), Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL), Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.), Jiří Hudler (Calgary/NHL), Jakub Klepiš (Lev Praha/KHL), Jaromír Jágr (New Jersey/NHL).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články