Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Itálie: Jednou dole, jednou nahoře. MS v Praze, nebo sestup?

Poosmadvacáté italští hokejisté hrají na mistrovství světa v elitní skupině. Poslední léta se představují mezi nejlepšími týmy světa vždy jednou za dva roky: jednou se na MS probojují, druhý rok sestoupí. Letos má pomoci k cestě na příští mistrovství světa v Praze americký kouč Tom Pokel i historicky první hráč z Itálie, který byl draftován v zámoří, bek Thomas Larkin.

Tom Pokel
zdroj: ČTK/APA

Nejlepší léta prožívala italská hokejová reprezentace v polovině devadesátých let minulého století, kdy se udržovala pravidelně mezi elitou. Vrcholem bylo domácí mistrovství světa v roce 1994, kde Italové dosáhli na historické šesté místo.

Od té doby to ale nebyla velká sláva. Jedna generace hráčů odešla a nová silná nepřišla. Novou naději dal Italům kouč Pokel, který dovedl tým ke druhému místu na MS divize IA loni v Maďarsku a tím postupu do elitní skupiny.

Italové mají v nominaci jednoho krajánka ze zámoří. Třiadvacetiletý obránce Thomas Larkin se stal v roce 2009 prvním hokejistou vychovaným v Itálii, který byl draftován. Odchovance Varese, který se narodil americkému otci a italské matce v Londýně, si vybral v pátém kole jako 137. hráče v pořadí Columbus. Larkin od roku 2006 až do loňska působil v univerzitních soutěžích, pak se přesunul na farmu Blue Jackets.

Československá stopa

V týmu kouče Pokela je i syn bývalého československého reprezentanta Petera Ihnačáka Brian, který působil naposledy ve švédském druholigovém Malmö. Devětadvacetiletý hokejista se narodil v Torontu. Tam jeho slovenský otec, bývalý hráč Jihlavy a Sparty, emigroval v roce 1982 z mistrovství světa v Helsinkách a do roku 1990 hrál za Maple Leafs. Brian byl v roce 2004 draftován v devátém kole Pittsburghem, ale NHL nikdy nehrál.

V příští sezoně bude Ihnacak působit v Bolzanu, kde trénuje i reprezentační kouč Pokel. A nutno podotknout, že tým vede úspěšně – Bolzano získalo titul v mezinárodní rakouské lize EBEL. V tamním mužstvu hrají i nominovaní Alex Egger, Davide Nicoletti, Anton Bernard, Marco Insam a Markus Gander.

Převážně evropská směs

Další reprezentanti působí v nejrůznějších evropských soutěžích - Diego Kostner ve švýcarském Luganu, Alex Trivellato Eisbären Berlín, forvard Nathan DiCasmirro oblékal dres Sheffieldu v britské lize, Vince Rocco hájil barvy celku Troja-Ljungby v druhé švédské lize. Brankář Andreas Bernard si zachytal ve finské nejvyšší soutěži za SaiPu Lappeenranta, ale ročník dokončil v druholigovém KooKoo. Další gólman Daniel Bellissimo si připsal devět startů za Luleu ve švédské lize, pak odešel o soutěž níž do Västeras, kde ale nechytal. Devatenáctiletý útočník Joachim Ramoser v dresu Salcburku působil v juniorské MHL.

Itálie hraje ve skupině A proti Norsku, poté s Francií, Dánskem, Českem (14. května), Kanadou, Slovenskem a Švédskem.

Nominace hokejistů Itálie na MS:

Brankáři: Alex Caffi (Neumarkt/Egna), Daniel Bellissimo (Västeras/Švéd.), Anton Bernard (KooKoo/Fin.).

Obránci: Alex Egger, Davide Nicoletti (oba Bolzano/EBEL), Christian Borgatello, Armin Hofer (oba Val Pusteria), Trevor Johnson (Valpellice), Dan Sullivan (Asiago), Alex Trivellato (Eisbaren Berlín/Něm.), Thomas Larkin (Springfield/AHL).

Útočníci: Anton Bernard, Marco Insam, Markus Gander (všichni HC Bolzano/EBEL), Patrick Bona, Giulio Scandella (oba Val Pusteria), Nicola Fontanive (Milán Rossoblu), Luca Felicetti (Cortina), Dave Borrelli (Asiago), Dan Tudin (SV Renon Ritten Sport), Diego Kostner (Lugano/Švýc.), Joachim Ramoser (Salcburk/MHL), Nate DiCasmirro (Sheffield/Brit.), Vince Rocco (Troja-Ljungby/Švéd.), Brian Ihnacak (Malmö/Švéd.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články