Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Itálie dostala na závěr výprask od Švédů a sestupuje

Minsk – Společně s Kazachstánem sestupují z elitní skupiny mistrovství světa hokejisté Itálie. Tým z Apeninského ostrova si mohl teoretickou šanci na udržení zachovat v případě výhry nad favorizovaným Švédskem, ale duel nezvládl a prohrál 1:5. Naopak Tre kronor se díky výhře posunuli do čela skupiny A. V úterý je však může na prvním místě v případě zisku tří bodů vystřídat Kanada.

Hokejisté Švédska slaví vstřelený gól v síti Itálie
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

Úřadující světoví šampioni vyhráli i proto, že využili čtyři přesilové hry. "Přesilovky se nám daří proto, že se dobře pohybujeme. To je důležité. Odvedli jsme dobrou práci," pochvaloval si útočník Gustav Nyquist, který se na výhře podílel dvěma góly.

Švédům se vydařil vstup do zápasu a již po 48 sekundách se ujali vedení, když se do samostatného nájezdu dostal Nyquist a překonal brankáře Bellissima. Rychlé vedení ale Seveřany ukolébalo a Italové vycítili šanci. V 11. minutě se jim také podařilo vyrovnat, když Joacima Erikssona, který nastoupil poprvé na turnaji, překonal Gander.

Ještě v první třetině ale Švédsku získal vedení zpět v přesilové hře přesně a tvrdě střílející Ekholm. Klíčový krok k výhře a uchování šance na prvenství ve skupině udělali favorité v závěru druhé části, kdy svojí druhou trefou v zápase zvýšil na 3:1 Nyquist a poté skóroval i Danielsson.

Na začátku třetí třetiny mohli Italové snížit, ale podruhé Erikssona nepřekonali a s blížícím se koncem tak bylo jasné, že po roce opět sestoupí spolu s Kazachstánem zpět do divize I. Navíc v přesilovce v 56. minutě opět inkasovali, na konečných 5:1 upravil pohotově dorážející Ericsson.

"Je to pro nás frustrující. Jsme úplně vyždímaní," řekl trenér Tom Pokel a poukázal na to, že Italové se mezi elitou udrželi naposledy v roce 2007. O rok později sestoupili a následně pravidelně postupují a hned zase sestupují. "Ve všech sedmi zápasech, které jsme tady odehráli, jsme inkasovali jako první," litoval Pokel. Dalším problémem podle něj bylo, že Italové na celém turnaji vstřelili jen šest branek.

Itálie - Švédsko 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 11. Gander (Felicetti, Tudin) - 1. Nyquist (Klasen), 17. Ekholm (Klasen), 35. Nyquist (Danielsson, Klasen), 38. Danielsson (Ekholm, Klasen), 56. Jimmie Ericsson (Nygren, Möller). Rozhodčí: Šindler (ČR), Gofman - Raming (oba Rus.), Carnathan. Vyloučení: 6:3. Využití: 0:4. Diváci: 7 878.

Itálie: Bellissimo - Egger, Nicoletti, Hofer, Borgatello, Larkin, Sullivan, Johnson, Trivellato - Ihnacak, Rocco, Borrelli - Scandella, Kostner, Di Casmirro - Gander, Tudin, Fontanive - Insam, Anton Bernard, Ramoser. Trenér: Tom Pokel.

Švédsko: Joacim Eriksson - Fransson, Ekholm, Andersén, Burström, Erixon, Gustafsson, Nygren - Axelsson, Backlund, Möller - Klasen, Järnkrok, Nyquist - Jimmie Ericsson, Sjögren, S. Hjalmarsson - Danielsson, J. Lundqvist, Rasmussen. Trenér: Pär Marts.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články