Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Hokej tehdy a dnes? Junioři by neměli hned jít do NHL, myslí si Nový

Praha - Příští mistrovství světa se bude hrát v České republice. Proměnu nejrychlejší kolektivní hry i chuť hráčů oblékat národní dres srovnávají bývalí šampioni Dominik Hašek a Milan Nový.

Je nám líto, video expirovalo.
Milan Nový a Dominik Hašek o proměnách reprezentačního hokeje

Nový přispěl ke zlaté medaili ze světového šampionátu v roce 1977. O tom, že by někdy mohl hrát za reprezentaci, se mu v začátcích ani nesnilo. "Myslel jsem si, že bych mohl dostat šanci v áčku, když jsme byli juniorští mistři republiky, dával jsem hodně gólů," uvedl Nový.

Jedním ze strůjců olympijského zlata v Naganu byl zase Hašek. I jeho sen byl přitom zprvu skromný. "Hrát jednou za velký kluky v Pardubicích, to znamená za áčko, a v životě by mě v patnácti nenapadlo, že bych hrál za reprezentaci."

To je jeden z rozdílů mezi tehdejšími hráči a dnešními malými hokejisty. Spíš než o národním dresu sní o zámořské NHL. "Měli by zůstávat co nejdéle doma a být rádi, že můžou nakouknout i do Bratislavy na mistrovství světa," myslí si Nový.

Dalším rozdílem je, že hra je rychlejší a tvrdší, a to i díky výzbroji, kterou teď oblékají už ti nejmladší. "Když jsem začínal v lize v jednaosmdesátém, tak jsem si klidně mohl na sebe vzít tři svetry a bylo to stejný, jako když jsem si vzal brankářskou vestu," vzpomíná Hašek. "Hokejky vám navíc dělají na míru, to dřív vůbec nedělali," doplňuje Nový. Jedna věc ale zůstává - hřiště i branka jsou stejně velké, stejně jako chuť vyhrávat.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články