Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Hertl na šampionát v Bělorusku dorazí, nepřijede Voráček

Praha – Sharks ho pustí. Českou hokejovou reprezentaci posílí na mistrovství světa v Minsku útočník Tomáš Hertl ze San Jose. Naopak trenér Vladimír Růžička nemůže počítat s forvardem Jakubem Voráčkem z Philadelphie. Dvacetiletý Hertl je po útočnících Jaromíru Jágrovi z New Jersey, Jiřím Hudlerovi z Calgary, Vladimíru Sobotkovi a obránci Romanu Polákovi z St. Louis a dalším zadákovi Jakubu Kindlovi z Detroitu šestou posilou z NHL.

"S Tomášem jsme se domluvili, že přiletí a přiřadí se k týmu v úterý," řekl Růžička. Hertl se před měsícem vrátil do sestavy Sharks po zranění kolena, které si přivodil 19. prosince.

Vedení klubu mu nedělalo s uvolněním problémy. "Napsali jsme papír, oni podepsali, že může, a pak jsme se domlouvali s Tomášem. Znám ho dobře, je to srdcař, který pokud může jet, tak jede. Pro mladé hráče je to velký příklad," doplnil Růžička, pod kterým se Hertl ve Slavii prosadil do extraligy.

Po loňském odchodu do San Jose Hertl uchvátil NHL hned ve třetím zápase čtyřgólovým galapředstavením, které navíc zakončil při sólovém úniku fintou s hokejkou mezi nohama. Jeho možný útok na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka ale ukončil zákrok Dustina Browna, který jej připravil i o start na olympijských hrách.

Růžička si od něj slibuje další posílení na pravém křídle, kde už má hvězdného Jágra. "Tomáš byl už loni na mistrovství světa a hrál velice dobře. Znám ho ze Slavie, je to vynikající hráč a charakter, ukázal to i v San Jose," uvedl na adresu bývalého svěřence, který v první sezoně v NHL nabíral v základní části v 37 zápasech 25 bodů za 15 branek a deset asistencí. V sedmi duelech play-off si připsal pět bodů za dvě branky a tři asistence.

"Tomáš je posila pro další lajnu. Budu to chtít rozložit tak, abychom měli všechny poměrně silné. Chceme víceméně celé mistrovství světa hrát na čtyři útoky a vytěžovat je stejně. Samozřejmě komu to půjde víc, tak bude hrát víc a naopak. Musíme si pošetřit Jardu (Jágra), aby v nejdůležitějších zápasech měl co nejvíce sil," doplnil Růžička.

Voráček má problémy se zápěstím a prsty

Zato Voráček povolení od klubu nedostal, protože dohrával play-off se zdravotními problémy. "Kuba neprošel prohlídkou. Necítil prsty, měl i něco se zápěstím. Říkal mi už před měsícem a půl, že to bude asi problém. Musí se dát hlavně zdravotně dohromady," prohlásil Růžička.

Přesto prý opora Philadelphie dělala všechno pro to, aby dostala od lékařů ke startu na MS zelenou. "Bohužel se to nepovedlo. Běhal celý den po doktorech. Nejdřív byly zprávy, že neprošel, pak chvíli jo, ale pak zase ne. Říkal, že ho to hrozně mrzí, že by rád jel, ale nedá se nic dělat," dodal reprezentační kouč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články