Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hašek: Chtěl bych, abychom byli mezi čtyřkou nejlepších

Praha – Dominik Hašek vidí jako cíl pro hokejovou reprezentaci účast v semifinále. Právě tam, mezi čtyřmi nejlepšími výběry, podle něho náleží svou kvalitou český hokej. Záležet bude podle dlouholetého reprezentanta i na zdravotním stavu Jaromíra Jágra, jehož příprava před šampionátem nebyla stoprocentní. O šancích národního týmu i vlastních ambicích mluvil Dominik Hašek v pořadu Interview ČT24.

Je nám líto, video expirovalo.
Interview ČT24

Režim Alexandra Lukašenka je všeobecně vnímán a považován za poslední evropskou diktaturu. Vzbuzuje to tedy otázku, jak se k tomu staví a mají postavit samotní sportovci. Podle Haškova názoru i zkušenosti hokejisté něco takového zvlášť neřeší a soustředí se na hru jako takovou. "Myslím, že toto je u sportovců velmi oddělené a že o tom skoro nepřemýšlí. Ty otázky samozřejmě sem tam dostanou od médií, tak se k tomu musí nějak postavit, ale myslím si, že jim jde hlavně o to, aby tam co nejlépe reprezentovali. Samozřejmě je zajímá, v jaké se to bude hrát atmosféře, jak to bude vypadat na stadionu, ale spíš jim jde o to, aby jim lidé co nejvíce fandili," míní Hašek.

Ve výběru Vladimíra Růžičky figuruje – jak se stalo už zvykem – i jméno Jaromíra Jágra. "Je bezesporu posilou na ledě, protože i ve svých letech bude patřit k nejlepším hráčům. Jeho výkonnost během sezony byla vynikající, v žádném případě tam tak nejede za zásluhy. Ale jeho síla dnes už není jen v tom, co předvádí na ledě: je to velká autorita, a když do toho bude dávat všechno a bude bojovat pro tým, tak nesmírně dokáže hráče strhnout. Proto si myslím, že jeho role v mužstvu bude dvojitá. Zaprvé jako lídr a zadruhé jako osobnost na ledě," myslí si Hašek.

Dominik Hašek o Jaromíru Jágrovi: "Zdravotní problémy především u staršího hráče můžou být horší než u dvacetiletého kluka, ale záleží přesně na tom, co mu je. On musí nejlíp vědět, jestli to zranění je vážnější, nebo jestli to je jen věc, která se dá dát za chvilku dohromady. Samozřejmě, že když je člověku dvacet, tak se daleko rychleji uzdraví, než hráč, kterému je čtyřicet. Ale myslím, že s trenérem je tam dobrá komunikace – samozřejmě jeho příprava nebyla ideální v posledních dnech, ale myslím si, že na mistrovství se dá dohromady."

Sport
zdroj: ČT4

Na rozdíl od Jágra se Růžičkovi několik mladších hráčů omluvilo – a to i přesto, že je jejich kluby uvolnily. "Když se někdo omluví, tak pro to musí mít nějaký důvod. Nevím, jestli tam bylo zranění a někdy se hráč opravdu po náročné sezoně nemusí cítit dobře. Může cítit, že by mužstvu nebyl přínosem nebo mu končí smlouva. Určitě to ale není dobře," řekl dlouholetý reprezentant. Růžička dokonce pohrozil omluveným hráčům, že by si za rok nemuseli zahrát na šampionátu v Praze. "Popravdě řečeno se mi to nelíbilo, soustřeďme se na to, co teď je a na ty hráče, co reprezentují. Snažme se z nich dostat to nejlepší a co bude za rok, to se uvidí," soudí.

Mistrovství startuje za pár dní. Co by několikanásobný medailista z mistrovství světa rád od české reprezentace v Minsku viděl? "Já bych chtěl, aby se dostali mezi čtyři nejlepší. Český hokej tam patří, i když ta konkurence je větší: Amerika je už daleko výš, než byla před deseti lety, Finové a Švédové jsou skvělí, Rusové a vždy je tam i někdo z těch dříve v uvozovkách slabších mužstev. Kde je dnes Švýcarsko, které poráží Kanadu i nás? Hokej se nesmírně vyrovnává, přesto bych hrozně rád viděl naše mužstvo v semifinále, protože tam český hokej patří," svěřil se Hašek.

Hašek i po skončení kariéry sleduje vývoj v brankovišti a výkony současných gólmanů. Ti podle něho dnes chytají velmi odlišným způsobem, než jako to bylo za jeho časů. "Styl se změnil a ano, na můj vkus je trochu nudnější. Oni se tam tak kloužou po tom ledě a vystavují se. Mě by to nebavilo. Já jsem vždy měl rád ten aktivní způsob, že jsem si lehnul, udělal rybičku, vypíchl puk, udělal skluz, který se dnes už skoro nedělá… Dneska už brankáři opravdu zůstávají dole, až mi to skoro připadá jako lenost, ale na druhou stranu to asi mají spočítané a vědí, co je lepší," svěřil se na svůj náhled na současný brankářský styl.

Sport
zdroj: ČT4

Hašek se nyní přímo v hokeji, ve hře (například jako trenér) neangažuje. A ani to neplánuje. "Není moje touha být trenérem nebo manažerem, mě spíš baví koukat se na hokej. Každý týden si jdu minimálně jednou zahrát – ne jako brankář, ale většinou jako obránce. Hokej mám rád a v žádném případě na něj nechci zapomenout, rád si povídám s hokejisty nebo trenéry. Moje ambice ale nejsou v tom, že bych chtěl trénovat nebo manažerovat. Působím v komisi pro Síň slávy českého hokeje, dokonce mě udělali předsedou – tenhle rok mi předsednictví končí a rád ho přenechám někomu jinému a budu spíš pomáhat jako člen," uzavřel.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články