Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Francie: V dozvucích senzace reálný cíl - i za rok působit mezi elitou

Praha – Rusko 1, Francie 2. Prvotřídní senzace a výsledek, který se pro francouzský hokej stal patrně tím nejdůležitějším v historii. Loňský šampionát už Francie navždy bude vnímat optikou tohoto pozoruhodného počinu, kdy ryzí outsider přetnul dlouhou sérii ruských výher na mistrovství. Ani pak už nevadilo, že se tým neprobojoval do vyřazovací části a skončil až na třináctém místě ze 16 zúčastněných celků.

Utkání Francie - Německo
zdroj: ISIFA/Getty Images

Bylo by zřejmě navýsost optimistické očekávat podobný výsledek na letošním mistrovství: ne z toho důvodu, že by se francouzská soupiska nějak výrazně oslabila, nýbrž zkrátka proto, že podobné "zázraky" nepřichází každý den. Francie v helsinské skupině začala prohrou se Slovenskem, načež si spravila chuť zdoláním důležitého a pro sebe vcelku srovnatelného soupeře – Rakousko padlo po výsledku 1:3. S výjimkou zmíněné senzace s Rusy pak už následovaly pouze prohry: s Finskem, Lotyšskem, USA a velice těsná porážka 2:3 v prodloužení s Němci.

Celkové umístění? Sedmé místo v osmičlenné skupině a ztráta 3 bodů na místa v play-off. To však nebylo pro Francii před šampionátem reálným a ani zamýšleným cílem. Francouzi se chtěli umístit kolem desátého místa a komfortně se zachránit, což si díky výhře nad Rakušany zařídili. Třináctá pozice tak sice znamenala malé "zpoždění" za původním plánem, výhra nad Rusy však přebila vše ostatní a tým tak z Finska odjížděl ve spokojeném (a možná ještě i trochu udiveném) rozpoložení.

Ostrý rozjezd na začátek

Tým bude mít letos v Minsku obdobný cíl: zdálky se vyhnout záchraně a aspirovat zhruba na to desáté místo. Ve skupině se bude muset snažit, když hned na úvod začíná s Kanadou. Duel obra s trpaslíkem a náročná otázka především pro psychiku francouzských hráčů, na kterou by debakl zřejmě nezapůsobil zrovna přívětivě. Hned další zápas bude zřejmě pro snahy hráčů klíčovým, soupeřem jim bude z divize 1 postoupivší Itálie. Tady bude potřeba výhra – jakýkoliv jiný výsledek by Francii udělal povážlivé rány na jejích cílech a plánech.

Ve skupině dále čekají silní Švédové, Češi a Slováci a poté i "slabší", nikterak však slabé výběry Norska a Dánska. Právě proti nim budou Francouzi aspirovat na urvání několika bodíků. Tým složený z naprosté většiny z hráčů hrajících po evropských (a obvykle i těch druhořadějších z nich) soutěžích bude muset spoléhat hlavně na svou sevřenost a sehranost, nikoho patrně neohromí svými hráčskými kvalitami. Udržet se, to je hlavní cíl; cíl, který se Francii daří naplnit od roku 2008. Neexistuje příliš důvodů a příčin, proč by se jim to nemohlo povést i na minském ledě.

V nominaci nechybí útočník Roussel z Dallasu

Navíc mohou Francouzi počítat i s pomocí dvou útočníků, kteří hráli v uplynulé sezoně NHL. Oba mají ve svých zámořských týmech odlišnou pozici: Antoine Roussel nastupoval za Dallas pravidelně, Stéphane Da Costa odehrál za Ottawu jen 12 utkání a jinak působil na farmě v Binghamtonu v nižší AHL.

Z kádru má bohaté zkušenosti z NHL brankář Cristobal Huet, který získal v roce 2010 s Chicagem Stanley Cup. V týmu je i útočník Yorick Treille z Grenoblu, bývalý hráč Vítkovic, Sparty a Chomutova. Chybí jeho bratr Sacha z Kladna, který je od ledna mimo hru se zraněným kolenem. Dvanáctka nominovaných působí v domácí soutěži. Z krajánků patří Pierre-Edouard Bellemare mezi nejproduktivnější hráče švédského mistra Skelleftey.

Nominace hokejistů Francie

Brankáři: Florian Hardy (Angers), Ronan Quemener (Briancon), Cristobal Huet (Lausanne/Švýc.).

Obránci: Jonathan Janil, Antonin Manavian (oba Rouen), Baptiste Amar (Grenoble), Florian Chakiachvili (Briancon), Benjamin Dieude-Fauvel (Quad City/CHL), Johann Auvitu (Jyväskylä/Fin.), Nicolas Bech (Sanok/Pol.), Maxime Moisand (Ritten Sport/It.).

Útočníci: Luc Tardif, Yorick Treille (oba Grenoble), Teddy Da Costa, Anthony Guttig (oba Hokki/Fin.), Julien Desrosiers (Rouen), Brian Henderson (Angers), Damien Raux (Briancon), Nicolas Ritz (Dijon), Pierre-Edouard Bellemare (Skelleftea/Švéd.), Eliot Berthon (Ženeva/Švýc.), Stéphane Da Costa (Binghamton/AHL), Damien Fleury (Lausanne/Švýc.), Laurent Meunier (Straubing/Něm.), Antoine Roussel (Dallas/NHL).


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články