Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Finsko: Suveréni EHT a bronzoví z olympiády míří opět vysoko

Finové hostili spolu se Švédy poslední dvě mistrovství světa, ale ani jednou na medaili nedosáhli. V obou případech skončili na nepopulárním čtvrtém místě. Na svém kontě mají severští "Lvi" z minulosti dva tituly. Mohou v Minsku navázat na tři roky starý triumf? Určitě patří k velkým favoritům. Povzbuzení jim dodalo bronzové představení v olympijském Soči i jasné vítězství v sérii Euro Hockey Tour (EHT), který Finové ovládli s náskokem 14 bodů před Ruskem a Českem.

Finové slaví postup do semifinále
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

Finové pod novým koučem Erkkou Westerlundem hrají v této sezoně suverénně. V EHT odešli jen jedinkrát poraženi v základní hrací době. V pražské O2 aréně loni v prosinci v rámci Channel One Cupu nestačili na český tým (0:2).

V Soči mužstvo, které vsadilo na kompaktnost, vyřadilo ve čtvrtfinále domácí Sbornou, napěchovanou hvězdami. V semifinále neudrželi Finové vedení nad Švédskem a nakonec byli odsouzeni zahrát si o bronz s USA. Utkání zvládli nadmíru výtečně a Američany deklasovali 5:0.

Dvě opory ze zámoří: Jokinen a Rinne

V Minsku se však hraje úplně jiný turnaj. Finové se na světovém šampionátu představí se dvěma posilami z NHL a jen se sedmi bronzovými medailisty z únorových olympijských her.

Kouč Westerlund má v kádru z prestižní zámořské soutěže jen gólmana Pekku Rinneho z Nashvillu a útočníka Olliho Jokinena z Winnipegu. Pětatřicetiletý Jokinen byl i v Soči, kde nechyběli také další forvardi Jori Lehterä z Novosibirsku, Petri Kontiola z Čeljabinsku, Leo Komarov z Dynama Moskva a Jarkko Immonen s obráncem Juusoem Hietanenem z Nižného Novgorodu. Aaltonen, Immonen a Komarov mají také zlato z mistrovství světa z roku 2011.

Hvězdou mužstva bude bezesporu Jokinen, který se chystá na mistrovství světa už po jedenácté, startoval i čtyřikrát na olympijských hrách. Pod pěti kruhy slavil i stříbro v roce 2006 a bronz 2010, na světových šampionátech posbíral dvě stříbra a tři bronzy. Startoval i na světovém poháru v roce 2004, kde Finové prohráli až ve finále s Kanadou.

Gólman Rinne se do olympijské nominace nevešel a na MS si zahraje i po čtyřleté pauze potřetí. Svou výbornou formu naznačil už i na Švédských hrách, po kterých byl vyhlášen nejen nejlepším brankářem, ale i nejužitečnějším hráčem celého turnaje.

Finové hrají v základní skupině s Lotyšskem, dále narazí na Rusko, Německo, domácí Bělorusko, Švýcarsko, Spojené státy americké a Kazachstán.

Nominace hokejistů Finska na MS:

Brankáři: Juuse Saros (Hämeenlinna), Mikko Koskinen (Novosibirsk/KHL), Pekka Rinne (Nashville/NHL).

Obránci: Jere Karalahti (Jokerit Helsinky), Tommi Kivistö (Ilves Tampere), Oskari Korpikari (Pelicans Lahti), Jyri Marttinen (Ässät Pori), Atte Ohtamaa (Kärpät Oulu), Juuso Hietanen (Nižnij Novgorod/KHL), Ville Lajunen (Färjestad/Švéd.), Tuukka Mäntylä (Novokuzněck/KHL).

Útočníci: Tommi Huhtala, Tomi Sallinen (oba Blues Espoo), Olli Palola, Pekka Jormakka (oba Tappara Tampere), Iiro Pakarinen (IFK Helsinky), Jarkko Immonen (Nižnij Novgorod/KHL), Olli Jokinen (Winnipeg/NHL), Leo Komarov (Dynamo Moskva/KHL), Petri Kontiola (Čeljabinsk/KHL), Jori Lehterä (Novosibirsk/KHL), Jere Sallinen (Örebro/Švéd.), Miikka Salomäki (Milwaukee/AHL), Veli-Matti Savinainen (Chanty-Mansijsk/KHL), Petteri Wirtanen (Doněck/KHL).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články