Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Finsko po vlažném výkonu udolalo Bělorusko

Minsk – Nepříliš záživný hokej viděli diváci zápasu domácího Běloruska a Finska. Severští favorité přistoupili k zápasu velice laxně, přesto od konce první třetiny vedli. S přibývajícím časem však přebírali iniciativu domácí, kteří se nakonec odhodlali k velkému závěrečnému náporu. Finové však těsné vedení uhájili, při power-play navíc pečetil svým druhým gólem Kontiola. Finsko vyhrálo 2:0 a udrželo se ve hře o čtvrtfinále.

Finsko - Bělorusko
zdroj: ČTK/Lehtikuva

Mohutně povzbuzovaní domácí vstoupili do zápasu aktivně, ale větší nápor si v průběhu první patnáctiminutovky nevybojoval ani jeden z týmů. Gólovou příchuť přidal zápasu až Petri Kontiola v sedmnácté minutě, kdy parádní střelou přes obránce překonal Lalanda.

Druhou třetinu poznamenaly doznívající tresty z první periody, navíc se na trestnou lavici odebrali i další faulující. Profitovat z toho mohlo zejména Bělorusko, které si vytvořilo několik zajímavých šancí. Plný počet hráčů však znamenal návrat nepříliš záživného hokeje z prvního dějství, dojem z hokeje zachraňovala pouze dobrá atmosféra.

Větší vzrušení přišlo až při závěru běloruské přesilovky ve 34. minutě. Lehterä už byl zpět na ledě, nicméně Finové jako by se nemohli v obraně konsolidovat. Ve velkém zmatku před Rinnem se po poskakujícím puku natahoval Stěpanov, do zívající branky jej však nedopravil. Hra ale alespoň dostala do konce druhé dvacetiminutovky spád.

Nepříliš záživný hokej prostupoval i třetí třetinou. Oba celky se soustředily spíše na obranu a hra plynula bez větších vzruchů. Ty přinesla až 50. minuta. Finové se dostali do solidní šance, běloruský obránce natlačil Komarova na domácího brankáře a Bělorusko získalo trochu neoprávněnou přesilovku. V ní uzamklo Finsko v pásmu, dralo se za gólem, ale ani velký tlak ke gólu nevedl.

Bělorusko si však převahu přeneslo i do závěrečné fáze zápasu. Finsko v podstatě jen nahazovalo kotouče a seč mohlo se snažilo bránit červenému náporu. Ten zastavil až faul Korobova, díky kterému přišlo Bělorusko o šanci na vyrovnání. Nepomohlo ani odvolání brankáře na poslední minutu, naopak. Výsledek do prázdné branky pečetil Kontiola.

Finsko - Bělorusko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 17. Kontiola (Mäntylä, Rinne), 60. Kontiola (Lehterä, Jokinen). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Kaval (USA) - Dahmen (Švéd.), Lederer (ČR). Vyloučení: 6:4. Bez využití. Diváci: 14.447.

Finsko: Rinne - Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Lajunen, Marttinen - Lehterä, Kontiola, Palola - Komarov, Jokinen, Pakarinen - J. Sallinen, Immonen, Huhtala - Savinainen, T. Sallinen, Salomäki. Trenér: Erkka Westerlund.

Bělorusko: Lalande - Denisov, Jevenko, Korobov, Graborenko, Stasenko, Usenko, Gotovec - Kaljužnyj, Grabovskij, Stepanov - Platt, Stas, S. Kosticyn - Ugarov, Kitarov, A. Kosticyn - Kolcov, Volkov, Jefimenko - od 21. navíc Kovyršin. Trenér: Glen Hanlon.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy