Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Finové překvapivě prohráli s Lotyšskem 2:3

Minsk – Lotyšsko dokázalo při prvním vystoupení na světovém šampionátu zaskočit Finsko a po výhře 3:2 ho obrat o všechny body. Držitelé bronzu z olympiády v Soči a zároveň čtvrtý celek loňského MS sice dvakrát vedl, ale Lotyši ve třetí třetině výsledek dvěma góly v přesilovkách otočili. Výhru trefil obránce Arturs Kulda.

Radost lotyšských hokejistů
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA

Zpočátku přitom překvapení vůbec nic nenasvědčovalo. Tým Suomi si brzy vytvořil velkou příležitost, v níž sice proti Masalskisovi neuspěl Jormakka, ale nemuselo ho to dlouho mrzet, neboť už v polovině páté minuty otevřel místo něho skóre Salomäki, když ho před vlastním brankovištěm nastřelil obránce Lavinš.

Finové si ale vedení neužili dlouho. Už o 108 vteřin později si vyjel na střed kluziště do palebné pozice Daugavinš, a přestože byl v obklíčení trojice Finů, dokázal vyrovnat.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko - Lotyšsko

Favorizované Finy jako kdyby tento gól na nějakou dobu paralyzoval. Lotyši je ve druhém dějství jasně přestříleli (16:6), ale nedokázali udeřit ani z kratičké dvojnásobné přesilovky. Už v pěti proti čtyřem zahrozil opět Daugavinš, Rinne byl ale pozorný.

Lotyši nadále tlačili, ale chvilku poté, co se zápas přehoupl do druhé poloviny, musel na trestnou lavici Daugavinš a Kontiola střelou přes obránce vrátil svému celku vedení. Jenže Lotyši ani zdaleka nerezignovali a dál testovali Rinneho. Ve 48. minutě při vyloučení Kontioly je navíc znovu dotáhl k Finům Sotnieks nenápadnou střelou přes clonící hráče a bylo opět vyrovnáno.

Finy ale tento moment k životu neprobudil, naopak pořádně nabudil jejich soupeře. V 53. minutě si musel nedovoleně vypomoci Savinainen a poté, co spoluhráči připravili ideální střeleckou parketu Kuldovi, vrátil se na led už za pouhých sedm vteřin. Příležitost k vyrovnání pak spálil Lehterä a Lotyši odolali i při závěrečné power play.

Finsko - Lotyšsko 2:3 (1:1, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 5. Salomäki, 32. Kontiola (Hietanen) - 7. Daugavinš (M. Redlihs), 48. Sotnieks (Pujacs, Indrašis), 53. Kulda (Daugavinš, Cipulis). Rozhodčí: Dremelj (Slovin.), Jeřábek (ČR) - Dědulja (Běl.), Leermakers (Niz.). Vyloučení: 9:6. Využití: 1:2. Diváci: 11 700.

Finsko: Rinne - Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Marttinen, Lajunen - Lehterä, Kontiola, Komarov - Salomäki, Jokinen, Pakarinen - Jormakka, Immonen, Huhtala - Savinainen, Wirtanen, Sallinen - Palola. Trenér: Erkka Westerlund.

Lotyšsko: Masalskis - Galvinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, Lavinš, J. Redlihs, Jass - M. Redlihs, Daugavinš, Keninš - Lipsbergs, Girgensons, Indrašis - Niživijs, Vasiljevs, Cipulis - Štals, Džerinš, Meija. Trenér: Ted Nolan.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články