Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Finové otočili duel s Kazachstánem a vyhráli 4:3

Minsk - Hokejisté Finska splnili povinnost a porazili na mistrovství světa v závěrečném vystoupení obou celků v základní skupině B sestupující Kazachstán 4:3. Seveřané se díky tříbodovému zisku posunuli v tabulce mezi kvarteto, jež si v Minsku zajistí postup do čtvrtečního čtvrtfinále, ale není jisté, zda si ho nakonec zahrají. Potřebují k tomu souhru ostatních výsledků.

Finové začali náporem, ale v páté minutě musel své umění ukázat gólman Rinne proti Panšinovi. Chvilku nato museli ovšem Kazaši do čtyř po prohřešku Litviněnka a Palola v pozici klečícího střelce otevřel skóre ranou bez přípravy z kruhu pro vhazování. V 15. minutě nevyužil dobré pozice ke zvýšení Haula a soupeř záhy trestal, když se na druhý pokus prosadil Rymarev a vyrovnal.

Kazaši navíc Finům cestu za "povinnými" body ještě více zkomplikovali hned v následující minutě, když právě Rymarev zpoza brány našel najíždějícího Poliščuka a ten využil už po 13 vteřinách přesilovku. Na rozdíl dvou branek navíc mohl ještě do přestávky zvýšit Žajlajov, místo toho si však Karalahtiho přihrávka našla Lehteräho a ten velmi snadno překonal gólmana Ivanova. Přestože Finové vyhráli na střely mezi tyče 17:9, stav byl vyrovnaný 2:2.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kazachstán - Finsko

Ve 24. minutě uháněl sám na Ivanova Komarov, přelstít v koncovce ho však nedokázal. Od 28. minuty už bylo ale Finům o něco veseleji, když Jokinen dostal v početní výhodě nabito mezi kruhy, ranou bez přípravy trefil do hlavy Litviněnka a kuriózně od něho se kotouč odrazil do branky za bezmocného Ivanova.

Další možnosti měli Panšin, Gavrilin a Rymarev, ale Rinne byl pozorný a uhájil svému celku těsné vedení. To navíc ještě vylepšil v čase 39:57 Immonen a zvýšil na 4:2 pro Finy.

Jenže Kazachstán - přestože již dobře zná svůj sestupový osud - pokračoval ve snaze o co nejlepší výsledek i ve třetím dějství. Ve 44. minutě měl Rinne štěstí, když Dallman trefil tyč. Pojistku mohl přidal Huhtala, ale neuspěl. Kazaši to pak téměř čtyři minuty před vypršením základní hrací doby zkusili bez gólmana a dorážející Romanov snížil v přesilovce na 3:4. Ve zbývajících 29 sekundách ale už více nestihli.

"Věděli jsme, že tento zápas musíme vyhrát. A také jsme předpokládané vítězství získali, přestože v závěru to bylo možná až příliš těsné. Měli jsme šance k tomu, abychom nastříleli více gólů a udělali si to tak o něco snadnější. Zároveň nám bylo ale dopředu jasné, že to proti Kazachstánu bude těžké utkání," uvedl bek Finů Juuso Hietanen.

Přes uhájené tři body nyní čekají Finy perné chvilky, neboť k postupu potřebují, aby týmy, které mají těsně za sebou, ztrácely. "Budeme asi jen koukat na zápasy a věřit, že si tady na turnaji ještě zahrajeme. Zároveň se ale musíme co možná nejlépe připravit na čtvrtek, kdybychom čtvrtfinále hráli. Doufáme, že to tak i dopadne," prohlásil Hietanen.

Kazachstán - Finsko 3:4 (2:2, 0:2, 1:0) Branky a nahrávky: 15. Rymarev (Poliščuk, Krasnoslobodcev), 16. Poliščuk (Rymarev, Krasnoslobodcev), 60. Romanov (Žajlajov) - 8. Palola (Lehterä, Komarov), 20. Lehterä (Karalahti), 28. Jokinen (Kontiola, Mäntylä), 40. Immonen (Jokinen, Jormakka). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Patafie (USA) - Dehaen (Fr.), Kilian. Vyloučení: 4:7. Využití: 2:2. Diváci: 12 119. Kazachstán: Ivanov (60. Polujektov) - Blochin, Dallman, Lakiza, Semjonov, Litviněnko, Savčenko, Vasilčenko, Kazancev - Starčenko, Upper, Žajlajov - Romanov, Gavrilin, Panšin - Rymarev, Poliščuk, Krasnoslobodcev - Rachmanov, Spiridonov, Anciferov. Trenér: Ari-Pekka Selin. Finsko: Rinne - Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Lajunen, Marttinen - Lehterä, Kontiola, Pakarinen - Komarov, Jokinen, Haula - Jormakka, Immonen, Palola - Huhtala, T. Sallinen, Salomäki. Trenér: Erkka Westerlund.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články