Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Finové konečně dosáhli na vítězství, jasně si poradili s Německem

Minsk - Finští hokejisté po dvou porážkách s Lotyšskem a Ruskem nastoupili k utkání s Německem a slavili první vítězství na turnaji poměrem 4:0. Finové v utkání dominovali, když konečný výsledek se zrodil již po 33 minutách hry. Pekka Rinne v brance Finů si připsal čisté konto a napravil dojem z nepovedeného vstupu hráčů Suomi do turnaje.

Utkání Německo - Finsko
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Martti Kainulainen

"Po dvou předchozích porážkách jsme byli připraveni se v tomto utkání zvednout. Začali jsme velmi dobře a stejně tak jsme odehráli i celých 60 minut. Myslím, že tento zápas je pro nás zlomovým bodem. Občas potřebujete udělat pár kroků zpátky, abyste pak vykročili zase směrem dopředu," řekl útočník vítězů Jori Lehterä. 

Finové nevyužili úvodní přesilovku, ale přesto šli do vedení. V 10. minutě se nádherně trefil Petri Kontiola. Jeho první pokus sice Zepp zlikvidoval, za chvíli se ale dostal do šance znovu a už se nemýlil. Po přesném pasu od Lehtery se trefil z levého kruhu přesně do horního rohu německé branky.

Tým Erkky Westerlunda trpělivě dobýval německou branku a byl za svoji aktivitu odměněn dalším gólem. Lajunen prostrčil puk napříč brankovištěm Immonenovi a ten už zakončoval do prázdné branky. Po úvodním dějství tak vedli Suomi 2:0.

Do druhé třetiny vstoupili Němci mnohem aktivněji a vnesli do bílomodrých obranných řad menší zmatky. Mohla je vrátit do hry velká chyba Mäntyläho v rozehrávce zkraje prostředního dějství, ale Kinka jako by darovaná šance až příliš zaskočila a bekhendem z ní nic nevytěžil. Němci se snažili o zvrat a byli v těchto pasážích aktivnější. Ve 28. minutě už mohl Mauer v přesilovce po povedené kombinaci zakončovat zblízka do prázdné branky, ale Pakarinen mu na poslední chvíli překazil radost.

Nevyužili tak ani jednu ze dvou přesilovek, naopak inkasovali po chybách ve středním pásmu. Na krásný gól Paloly přihrál aktivní Kontiola a hned vzápětí zvýšil na 4:0 Komarov po samostatném úniku. Seveřané ještě k tomu jeli dvakrát sami na Zeppa, který jen se štěstím neinkasoval.

Třetí třetina přinesla nezáživný hokej, skóre se již neměnilo. Oba týmy za rozhodnutého stavu především šetřily síly. Ránu Paloly v 56. minutě zastavila pravá tyč. Poprvé na turnaji tak zněla finská hymna a to znamenalo udržení šancí Suomi na postup do čtvrtfinále.

"Hráli jsme dnes jako tým. Všech pět hráčů na ledě dobře spolupracovalo, hráli jsme chytře. A k tomu chytal dobře Pekka (Rinne) v brance," pochválil svůj tým Lehterä. "Je dobré, že se nám zase vrátil úsměv na tváře. Po těch dvou prohrách jsme byli trochu frustrovaní," připustil Petri Kontiola.

Německo - Finsko 0:4 (0:2, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Kontiola (Lehterä), 15. Immonen (Lajunen, Huhtala), 32. Palola (Kontiola), 33. Komarov (Karalahti, Ohtamaa). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Olenin (Rus.) - Hull (Kan.), Valach (SR). Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 10 959.

Německo: Zepp - Ankert, Braun, Kohl, Hördler, Krueger, Akdag, Müller, Reul - Mauer, Barta, Schütz - Oppenheimer, Hospelt, Noebels - Pietta, Kink, Seidenberg - Rieder, Draisaitl, Plachta. Trenér: Pat Cortina.

Finsko: Rinne - Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Marttinen, Lajunen - Lehterä, Kontiola, Palola - Komarov, Jokinen, Pakarinen - Sallinen, Immonen, Huhtala - Savinainen, Wirtanen, Salomäki. Trenér: Erkka Westerlund.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy