Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Dvě skupiny po osmi týmech a 64 zápasů o jeden pohár

Praha – Herní systém 78. mistrovství světa v ledním hokeji je téměř totožný s tím, podle kterého se hrálo loni, kdy se o pořadatelství dělilo Finsko se Švédskem. S jediným podstatným rozdílem – ve čtvrtfinále se nepotkají týmy ze stejné základní skupiny. Poprvé hostí šampionát Bělorusko a jeho dvě moderní haly - Minsk aréna, kde turnaj vyvrcholí, a menší Čižovka, ve které budou bojovat ve skupině i čeští hokejisté.

Minsk aréna
zdroj: ČTK/Lehtikuva

Šestnáct národních výběrů je rozděleno do dvou skupin A, B po osmi týmech. V rámci skupiny sehrají všechny týmy sedm zápasů, celkový počet utkání bude 56. Ze skupiny postoupí nejlepší čtveřice týmů přímo do čtvrtfinále play-off.

Čtvrtfinálová vyřazovací část se letos už nebude hrát v rámci skupin (tzn. první tým ze skupiny A se utká se čtvrtým týmem ze skupiny B, druhý tým ze skupiny A se postaví třetímu týmu ze skupiny B atd.). Pro týmy na 5. až 7. místě turnaj skončí. Týmy na osmých pozicích sestoupí do A skupiny Divize I.

Program MS v hokeji
zdroj: ČTK

Za vítězství v základní hrací době skupinového souboje se udělují tři body. Za vítězství v pětiminutovém prodloužení či nájezdech získá tým dva body a jeden za remízu po šedesáti minutách.

Před semifinále se turnaj definitivně přestěhuje do Minsk arény, kde se odehraje společně s finále i utkání o bronz. Finále je na programu v neděli 25. května.

Stadiony pro MS v hokeji v Minsku
zdroj: ČTK

Bělorusové měli oba stadiony s předstihem přichystané. Hlavní Minsk aréna s kapacitou 15 000 diváků byla otevřena již v roce 2010. Domácí stánek hokejového Dinama Minsk už mimo jiné hostil ME v moderní gymnastice nebo MS v dráhové cyklistice. Víceúčelovým stánkem, který hostí nejen sportovní akce, je i menší Čižovka pro 9 600 diváků. Otevřena byla v roce 2013 a hraje zde tým Junosť Minsk.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články